Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: «Επεσαν» οι υπογραφές – Συμφωνία με καταλυτική γεωπολιτική σημασία –Ποια είναι τα οφέλη

Συμφωνία Αίγυπτος

Βήμα υψηλής σημασίας όχι μόνον στην οικονομική διπλωματία, αλλά κυρίως σε γεωπολιτικό επίπεδο, σηματοδοτεί η υπογραφή της συμφωνίας για την  ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.

K. Mητσοτάκης: Τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία

Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον  υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου  Μοχάμεντ Σακέρ και χαρακτηρίζεται «τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Αίγυπτος εξασφαλίζει τη ροή της πράσινης ενέργειας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών μας αντιπροσωπεύει μια τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Η συμφωνία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο σε γεωπολιτικούς και ενεργειακούς όρους, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και βαδίζει στα χνάρια της της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, η οποία υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου του 2020.

Η ρητή αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η συμφωνία παρέχει πρόσθετες εγγυήσεις για  τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί των θαλασσίων ζωνών της, καθώς περιλαμβάνει ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών στις ΑΟΖ και στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πρόκειται για μια αναφορά που απαντά ευθέως στην Τουρκία και απορρίπτει τον σκληρό πυρήνα των αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων της Αγκυρας έναντι της χώρας μας.

Τα ενεργειακά οφέλη για την Ελλάδα

Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα γίνει με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια. Πρόκειται για έργο με πολλαπλά οφέλη:

  • Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής συνεργασίας.
  • Ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος μέσω της διεύρυνσης των διεθνών μας διασυνδέσεων.
  • Το έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Οι ποσότητες ενέργειας που θα εισάγονται από την ηλεκτρική διασύνδεση θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ηλεκτρισμού, την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς η ενέργεια από ΑΠΕ είναι αισθητά φθηνότερη συγκριτικά με εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι

Οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας είχαν μπει κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο. Το θέμα είχε συζητηθεί, κατά πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Αιγύπτου ΑμπντέλΦατάχ Αλ Σίσι.

Καμία δημοσίευση για προβολή