Ίλιγγος: Στα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρέος των ΗΠΑ, καμπανάκι από ειδικούς για τους δημοσιονομικούς κινδύνους

Την ώρα που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δίνει μάχη για να ελέγξει τον πληθωρισμό και, ταυτόχρονα, προετοιμάζεται για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες άσκησης πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ για τα επόμενα δύο χρόνια, ένα μέγεθος ρίχνει βαριά σκιά πάνω από τη χώρα.

Πρόκειται για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, το οποίο ξεπέρασε τα 31 τρισ. δολάρια και πλέον πλησιάζει επικίνδυνα το όριο των 31,4 τρισ. δολαρίων που έχει θέσει το Κογκρέσο ως το σημείο μέχρι το οποίο το αμερικανικό δημόσιο μπορεί να δανείζεται, πολλαπλασιάζοντας τα άγχη που ήδη προκαλούν ο πληθωρισμός και η όχι τόσο ισχυρή ανάπτυξη.

Κίνδυνος για την οικονομία

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εκτίμησε ότι φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί κατά 400 δισ. δολάρια περισσότερα, απ’ όσο είχε αρχικά υπολογιστεί και θα συρρικνωθεί συνολικά κατά 1,7 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η «έκρηξη» του χρέους σε συνδυασμό με τη σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed η οποία αυξάνει τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας, έτσι, και το κόστος του χρήματος, πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό και να οδηγήσει σε μέτρα περιορισμού του.

Ήδη το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, σε έκθεσή του σχετικά με το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ εκτίμησε στην 30ετή προβολή των μεγεθών, ότι αν δεν υπάρξει ταχεία και αποφασιστική παρέμβαση για τον έλεγχό του, τότε το χρέος θα αυξηθεί σημαντικά θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την αμερικανική οικονομία.

Αντικρουόμενες προτάσεις

Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό; Οι απόψεις των ειδικών διίστανται, καθώς, από τη μία πλευρά υπάρχουν εκείνοι που καλούν τους πολιτικούς να λάβουν αποφάσεις που έφθασαν στο «παρά πέντε» της νομοθέτησης, αλλά εγκαταλήφθηκαν, όπως την αύξηση της φορολογίας του πλούτου και αυτής των αμοιβών των διαχειριστών του.

Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι κατηγορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι με αφορμή την πανδημία του κοροναϊού και την ενεργειακή κρίση, προχώρησε σε κινήσεις παροχών που αύξησαν σημαντικά το έλλειμμα και, κατά συνέπεια, και το χρέος, ζητώντας περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες.

Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που ο πολιτικός κόσμος των ΗΠΑ θα κλήθεί να απαντήσει είναι τι θα συμβεί αν ξεπεραστεί το όριο των 31,4 τρισ δολαρίων, καθώς το Κογκρέσο θεωρητικά μπορεί να απαγορεύσει στην κυβέρνηση να δανειστεί μετά από αυτό το σημείο. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει.

Καμία δημοσίευση για προβολή