“Ημιεπίσημη” σύνοδος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11. ΣΥΡΙΖΑ: Ο κύκλος της εσωστρέφειας έκλεισε “νωρίτερα από όσο περιμέναμε”

“Ημιεπίσημη” σύνοδο θα έχει σήμερα η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που προκύπτει από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντικείμενο του σημερινού ραντεβού ο καθορισμός των επόμενων βημάτων με ορόσημο τον προϋπολογισμό, όπου οι αποχωρήσαντες βουλευτές αναμένεται να εμφανιστούν με «εναλλακτικό σχέδιο», προκειμένου να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη αντιπολιτευτική πρόταση.

«Στόχος είναι κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης να ασκηθεί σκληρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση από τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα, απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχετικά με την κατάσταση στην οικονομία, και συγκεκριμένα την ακρίβεια, τις εργασιακές σχέσεις και τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν πως δεν θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σήμερα ή αύριο, επιβεβαιώνουν όμως αυτές τις ημέρες διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας».

Η εσωστρέφεια έκλεισε “νωρίτερα από όσο περιμέναμε”

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει την “επιχείρηση εξωστρέφειας με ανάδειξη νέων στελεχών”. Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι ο κύκλος της εσωστρέφειας έκλεισε “νωρίτερα από όσο περιμέναμε” αφού επισπεύσθηκε η αποχώρηση της “ομάδας Αχτσιόγλου”.
Όπως λένε στελέχη της πλειοψηφίας, αυτή η επίσπευση απάλλαξε το κόμμα από μία παρατεινόμενη διαμάχη με ορίζοντα το συνέδριο του Φεβρουαρίου, αφού ουδείς πίστευε ότι οι αντιδρώντες στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη θα παρέμεναν στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ. “Καλύτερα τώρα παρά διάσπαση με δόσεις και, μάλιστα, όσο θα πλησιάζαμε στις ευρωεκλογές”, σημειώνουν.

“Όσοι μένουν και αυτοί που έρχονται”

Κατά τις πληροφορίες, η απόφαση της Κουμουνδούρου πλέον είναι “καμία άλλη ενασχόληση με όσους έφυγαν”. Με την επισήμανση: “η δουλειά μας τώρα εστιάζεται στην πλειοψηφία των μελών που μένουν και, κυρίως, σ’ αυτούς που… έρχονται”.

Ως προς το τελευταίο, η ηγετική ομάδα εμφανίζεται “ικανοποιημένη και έκπληκτη” από την ανταπόκριση που έχει η δημόσια πρόσκληση του κ.Κασελάκη προς μέλη και φίλους να συμμετάσχουν μέσω των 27 think tanks που ανακοίνωσε στην παραγωγή θέσεων και προτάσεων.

Σύμφωνα με πηγές, μέσα σε εφτά ημέρες (από τη δημόσια πρόσκληση) έστειλαν αιτήσεις στον isyriza.gr 3.000 ενδιαφερόμενοι, τις οποίες παραλαμβάνει και εξετάζει, κατ΄αρχάς, η Συντονίστρια των think tanks Διάνα Βουτυράκου.

“Τα think-tanks να δημιουργήσουν ατζέντα”

Μία φράση του κ. Κασσελάκη σε πρόσφατη συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο”, έδωσε το στίγμα αυτής της προσπάθειας: “Θα βοηθήσουν τα think-tanks να δημιουργήσουμε ατζέντα, η οποία μετά θα πάει σε διάδραση στη βάση. Δηλαδή να αφουγκραστούμε την κοινωνία, να θέσουμε τα ζητήματα. Θα βρούμε ανθρώπους, στελέχη που έχουν σχετική εμπειρία, που έχουν σχετική τεχνογνωσία και εκείνοι θα έρθουν στα τμήματα του κόμματος”.

Στην ερώτηση “εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα τους βρείτε αυτούς;”, αποκάλκυψε τον βασικό στόχο: “Αυτό ακριβώς είναι το λάθος. Το εκτός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει και εντός ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι όταν αισθανθούν ότι κάποιος τους ακούει και θέλει να τους βάλει να προσφέρουν με σεβασμό και ισοτιμία, θα γίνουν εντός ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί είναι το στοίχημα του κόμματός μας”, είπε.

Κάτι που, φυσικά, παραμένει ζητούμενο και θα κριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ποιός είναι ο νέος “αρχηγός”

Στο μεταξύ, επικεφαλής του νέου κοινοβουλευτικού σχήματος των 11 αναμένεται, εκτός απροόπτου, να τεθεί ο Αλέξης Χαρίτσης, “υπόδειγμα” της τεχνοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαινε στη βιτρίνα όποτε ο κ. Τσίπρας χρειαζόταν να «ξεγελάσει» τους, εκτός και εντός της χώρας, για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλδημοκρατία και τη σοβαρότητα.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας, απόφοιτος του Μετσοβίου με μεταπτυχιακό στο Μάντσεστερ και στο τμήμα Πολιτικής και Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είχε εργαστεί  στον ιδιωτικό τομέα σε Ελλάδα και στο εξωτερικό πριν διατελέσει υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

Είχε ξαφνιάσει ευχάριστα το Σεπτέμβριο του 2017, όταν τον είδαμε ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, με το καλοραμμένο κοστούμι και την άψογη γραβάτα του, να τηρεί με ευλάβεια το πρωτόκολλο συνοδεύοντας το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τη σύζυγο του στο μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Ο νεαρός υπουργός με την παρουσία του είχε βάλει ένα «τσιρότο» δημόσιας ευπρέπειας στο τραύμα της χύμα παρουσίας της Πρώτης Φορά Αριστεράς. 

Το πρόσωπο του κ. Χαρίτση υποδηλώνει σε ένα μεγάλο βαθμό και την ταυτότητα που επιδιώκεται να δοθεί στο νέο κόμμα. “Όχι άλλο ένα αριστερό κόμμα. Αλλά ένα κόμμα, που ενώ διαθέτει βαθιές ρίζες στην αριστερά, ωστόσο σχεδιάζει, πορεύεται και πολιτεύεται τεχνοκρατικά”, λένε όσοι το σχεδιάζουν.

Καμία δημοσίευση για προβολή