ΗΠΑ: Ρεκόρ στη ζήτηση του χρυσού – Οι επενδύσεις αυξάνονται λόγω της τραπεζικής αναταραχής

Η ζήτηση για χρυσό μεταξύ των κεντρικών τραπεζών σημείωσε υψηλό ρεκόρ α′ τριμήνου τους τρεις μήνες έως το τέλος Μαρτίου, καθώς η συνολική παγκόσμια ζήτηση δημιούργησε μια κατά τα άλλα «μικτή εικόνα», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Οι τιμές ξεπέρασαν το φράγμα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά αυτή την εβδομάδα και φλερτάρουν με υψηλά ρεκόρ , καθώς η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, μια πιθανή παύση των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve και πιθανά περαιτέρω προβλήματα στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ οδηγούν τους επενδυτές προς το πολύτιμο μέταλλο.

Η τριμηνιαία έκθεση της WGC για τις τάσεις της ζήτησης χρυσού, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, έδειξε ότι η ζήτηση (εξαιρουμένων των εξωχρηματιστηριακών) μειώθηκε κατά 13% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αν και τα αποτελέσματα της βάσης ήταν σε λειτουργία καθώς η ζήτηση αυξήθηκε εκείνο το τρίμηνο καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η συνολική ζήτηση χρυσού, ωστόσο, αυξήθηκε κατά 1% από το πρώτο τρίμηνο του 2022 χάρη στην ανάκαμψη στην αγορά εξωχρηματιστηριακών αγορών.

Στους τρεις μήνες έως το τέλος Μαρτίου, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 228 τόνους στα παγκόσμια αποθέματα, το υψηλότερο ποσοστό αγορών που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο από την έναρξη της σειράς δεδομένων το 2000, αν και με χαμηλότερο ρυθμό από τα τελευταία τρίμηνα.

Η Louise Street, ανώτερη αναλυτής αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι αυτή ήταν μια συνέχεια των τάσεων που είδαν την αγορά χρυσού από την κεντρική τράπεζα να εκτοξεύεται σε υψηλό 11 ετών το 2022 .

«Η κορυφή του δέντρου για τον χρυσό από την άποψη του γιατί τον κρατούν οι επίσημοι θεσμοί του τομέα είναι πάντα πράγματα όπως ο ρόλος του ως περιουσιακό στοιχείο διαφοροποίησης, η μακροπρόθεσμη αποθήκευση αξίας, αλλά όλο και περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει πόσο σημαντικό είναι που έβαλαν στην απόδοσή του σε περιόδους κρίσης», εξήγησε η Στριτ.

Η WGC αναμένει ότι η ζήτηση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών θα μετριαστεί φέτος μετά την άνοδο του 2022, αν και σημείωσε ότι όπου οι προηγούμενες αγορές είχαν συγκεντρωθεί σε αναπτυσσόμενες αγορές, τα πιο ανεπτυγμένα χρηματοπιστωτικά κέντρα αύξαναν τώρα τη ζήτησή τους.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) ήταν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αγοραστής κατά τη διάρκεια του τριμήνου, προσθέτοντας 69 τόνους χρυσού στα αποθέματά της, τα οποία είναι τώρα 45% υψηλότερα από ό,τι στο τέλος του 2022.

Kίνα

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) πρόσθεσε 58 τόνους κατά τη διάρκεια του τριμήνου και τώρα διατηρεί 2.068 τόνους χρυσού στα αποθέματά της, το 4% των συνολικών αναφερόμενων αποθεμάτων χρυσού παγκοσμίως. Η Τουρκία ήταν και πάλι μεγάλος αγοραστής, αυξάνοντας τα αποθέματά της κατά 30 τόνους, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ινδίας πρόσθεσε μέτριους 7 τόνους.

Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 198 τόνους χρυσών κοσμημάτων κατά τη διάρκεια του τριμήνου, το 41% ​​του παγκόσμιου συνόλου, με τη ζήτηση να αυξάνεται εκ νέου μετά την άρση των μέτρων μηδενικού Covid, αν και οι υψηλές και ασταθείς τιμές μείωσαν τη ζήτηση στην Ινδία, η οποία σημείωσε το ασθενέστερο πρώτο τρίμηνο εδώ και τρία χρόνια . Συνολικά, τα κοσμήματα παρέμειναν σχετικά σταθερά το πρώτο τρίμηνο, με την Κίνα να αντισταθμίζει την πτώση στην Ινδία.

Η τραπεζική αναταραχή προκαλεί αύξηση των επενδύσεων

Στο επενδυτικό μέτωπο, η Street είπε στο CNBC ότι το WGC είδε μια αξιοσημείωτη άνοδο στη ζήτηση χρυσού τον Μάρτιο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank , την πρώτη από αυτές που έγιναν μια σειρά αποτυχιών στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ μεταξύ των περιφερειακών ιδρυμάτων που εκτέθηκαν από υψηλότερα επιτόκια. ποσοστά.

Οι οικονομολόγοι είπαν αυτή την εβδομάδα στο CNBC ότι θα μπορούσαν να αναμένονται περαιτέρω πόνοι μετά την τελευταία κρίση, μια έκτακτη διάσωση της First Republic Bank από την JPMorgan Chase το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Σημαντικές εισροές ETF που υποστηρίζονται από χρυσό τον Μάρτιο, λόγω των φόβων για συστημικό κίνδυνο στην οικονομία των ΗΠΑ, αντιστάθμισαν εν μέρει τις εκροές τους πρώτους δύο μήνες του έτους.

Η ζήτηση για ράβδους και κέρματα ενισχύθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση στους 302 τόνους, αν και σημειώθηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές σε βασικές αγορές, με τη ζήτηση των ΗΠΑ να φτάνει στο υψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο από το 2010, λόγω των φόβων για ύφεση και της φυγής προς την ασφάλεια εν μέσω τραπεζικών συναλλαγών. αναταραχή.

Αντίθετα, η ζήτηση στην Ευρώπη αποδυναμώθηκε με τη Γερμανία ειδικότερα να καταγράφει πτώση της ζήτησης κατά 73%, την οποία η WGC απέδωσε στη θετική μετατροπή των πραγματικών επιτοκίων και στην άνοδο της τιμής του χρυσού σε ευρώ, η οποία προκάλεσε ανάληψη κερδών από τους επενδυτές.

Ωστόσο, η Street αποκάλυψε ότι το WGC βλέπει συνεχείς εισροές στη Βόρεια Αμερική στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, οι οποίες τώρα επεκτείνονται στην Ευρώπη.

«Μέσα στο περιβάλλον των υψηλών και ανοδικών τιμών του χρυσού, η μίνι τραπεζική κρίση που είδαμε τον Μάρτιο, συνεχίστηκε ο υψηλός πληθωρισμός και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, που είχαν διαφορετικό αντίκτυπο σε διάφορους τομείς ζήτησης και διαφορετικές γεωγραφίες», είπε ο Street.

«Και όλα αυτά συνδυάζονται για να δημιουργηθεί αυτή η μικτή εικόνα, και είναι κάτι για το οποίο μιλάμε αρκετά σε σχέση με τον χρυσό, είναι ακριβώς αυτό το είδος της ποικιλίας των πηγών ζήτησης σημαίνει ότι τείνουν να αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους για διαφορετικά πράγματα. και αυτό είναι που βοηθά προφανώς να γίνει ένα τόσο καλό στρατηγικό πλεονέκτημα διαφοροποίησης».

Η συνολική προσφορά χρυσού αυξήθηκε κατά 1% από έτος σε έτος, λόγω του ρεκόρ του πρώτου τριμήνου στην παραγωγή ορυχείων 856 τόνων και της υψηλότερης ανακύκλωσης κατά 310 τόνους.

Καμία δημοσίευση για προβολή