«Ηρακλής ΙΙΙ»: Ποιες τράπεζες ενδιαφέρονται για το νέο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων, τι ζητούν από το ΥΠΟΙΚ

Έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται από τις τράπεζες της χώρας για το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων “Ηρακλής ΙΙΙ“, καθώς εκτός τις συναλλαγές που έμειναν σε εκκρεμότητα από το προηγούμενο πρόγραμμα σχεδιάζουν να εντάξουν και νέα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι προϋποθέσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι προϋποθέσεις για ένταξη προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων δανείων στον νέο νόμο είναι πολύ πιο αυστηρές σε σχέση με τον “Ηρακλή Ι” και τον “Ηρακλή ΙΙ” καθώς χρειάστηκε πραγματική μάχη για να αποτραπεί η ένταξη εγγυήσεων 18,7 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος. Έτσι, η Eurostat έθεσε νέους, αυστηρούς κανόνες για τις νέες τιτλοποιήσεις, που αφορούν βασικά δύο ζητήματα:

  • Την αξιολόγηση (rating) των υψηλής διαβάθμισης (senior) ομολόγων που θα εκδώσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων. Ο νόμος ορίζει ότι το rating θα πρέπει να είναι στο επίπεδο της χαμηλότερης αξιολόγησης που έχει το ελληνικό Δημόσιο από τους BIG 3, δηλαδή τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που εμπιστεύονται περισσότερο οι αγορές (S&P, Fitch, Moody’s). Επειδή η αξιολόγηση της Moody’s είναι μία σκάλα κάτω από αυτήν των δύο άλλων (που έχουν αναβαθμίσει στην επενδυτική βαθμίδα), η αξιολόγηση των senior ομολόγων έχει οριστεί στο επίπεδο της αξιολόγησης της Moody’s, δηλαδή μία σκάλα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
  • Η συμμετοχή ιδιωτών στην αγορά των μέσης διαβάθμισης ομολόγων που θα εκδοθούν (mezzanine) θα πρέπει να είναι σε ποσοστό της συνολικής αξίας πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις παλαιότερες τιτλοποιήσεις: αντί για περίπου 1%, έως 8%-10%. Σημειωτέον ότι αυτά τα ομόλογα εξοφλούνται μόνο αφού πρώτα εξοφληθούν στο σύνολό τους τα ομόλογα senior.

Πιέσεις

Πρέπει να σημειωθεί, δε, ότι, προκειμένου να δημιουργηθεί ο αναγκαίος χώρος ώστε ο δείκτης NPEs των συστημικών τραπεζών να μειωθεί από το 5% που είναι σήμερα, στο 3% στο τέλος του έτους, οι τράπεζες ασκούν πιέσεις στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών να διευρύνει τις κρατικές εγγυήσεις στον “Ηρακλή ΙΙΙ” κατά 1 δισ. ευρώ -στα 3 δισ. ευρώ συνολικά, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρξει χώρος για άλλη τιτλοποίηση πέραν των Frontier II, Sunrise III, Solar και τις τιτλοποιήσεις Attica-Παγκρήτια.

Πάντως, το ΥΠΟΙΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι η διεύρυνση του προγράμματος δεν είναι στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι για την έγκριση του “Ηρακλή” απαιτούνται πολύμηνες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις τόσο με την Κομισιόν όσο και με την Διεύθυνση DGCom, γεγονός που αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αύξησης των εγγυήσεων του τρέχοντος προγράμματος.

Ποιοι εντάσσονται

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, προτεραιότητα έχουν οι τιτλοποιήσεις που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον “Ηρακλή ΙΙ”, δηλαδή το Frontier II της Εθνικής (1 δισ. ευρώ), το Sunrise III της Πειραιώς (500 εκατ. ευρώ) και το κοινοπρακτικό Solar (1,2 δισ. ευρώ). Οι δύο πρώτες συναλλαγές έχουν ήδη ολοκληρωθεί, λαμβάνοντας κρατικές εγγυήσεις ύψους 360 εκατ. και 143 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ για το Solar οι εγγυήσεις δεν αναμένεται να υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για ένταξη νέων χαρτοφυλακίων στον Ηρακλή έχουν εκδηλώσει τόσο η Εθνική Τράπεζα -με το Frontier III- όσο και η Alpha Bank και η Eurobank, ενώ η Πειραιώς έχει αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει νέες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέλος, ερωτηματικό παραμένει το ύψος των εγγυήσεων που θα χρειαστούν οι τράπεζες Attica Bank – Παγκρήτια, οι οποίες τους τελευταίους μήνες προετοιμάζονται για τον “Ηρακλή”. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος αυτό εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπολείπεται σημαντικά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχικός σχεδιασμός της Παγκρήτιας για ένταξη στον Ηρακλή μη εξυπηρετούμενων δανείων 300 εκατ. ευρώ -από τα 1,1 δισ. ευρώ που διαθέτει συνολικά- δεν ικανοποιεί τον Επόπτη, ενώ η Attica Bank διαθέτει σήμερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή