Ισχυρότατους κλυδωνισμούς δέχεται το χρηματιστήριο Αθηνών – Η UBS συστήνει ρευστοποίησες στις αναδυόμενες αγορές

    Ισχυρότατους κλυδωνισμούς δέχεται το χρηματιστήριο Αθηνών και σήμερα, μετά και τον πρώτο θάνατο λόγω κοροναϊού που σημειώθηκε στην Ελλάδα, την ώρα που οι Eυρωπαϊκές αγορές βυθίζονται και η UBS συστήνει ρευστοποίησες στις αναδυόμενες αγορές και αύξηση της έκθεση στις μετοχές της Eυρωζώνης.

    Η κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια παγκοσμίως, ενώ τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι περισσότερες κυβερνήσεις επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα σχεδόν έχει ανασταλεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

    Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 7,91% στις 554,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 8,73% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.395,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 10,71% στις 398,80 μονάδες.

    H Πειραιώς χάνει 15,22%, με τις ΔΕΗ και Εθνική να είναι στο -14,53% και -14,11% αντίστοιχα. Πτώση 12,50% για την Aegean, με τις Alpha Bank, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Motor Oil να σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 11% και τις Coca Cola, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα να ξεπερνούν το -10%.

    Απώλειες 9,79% για τον Μυτιληναίο, η Λάμδα είναι στο -9,06%, ενώ άνω του 8% είναι η πτώση σε ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Άνω του -7% κινούνται Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ, η ΕΥΔΑΠ είναι στο -6,43%, η Jumbo στο -5,91%, ο Σαράντης στο -4,80% και ο Titan στο -2,42%. Ο Φουρλής όμως κερδίζει 0,24%.

     

    Στο μεταξύ η UBS  εκτιμά ότι η σχετική ανθεκτικότητα που έχουν δείξει οι αναδυόμενες αγορές, ειδικά οι ασιατικές σε σχέση με τη βίαιη βουτιά στις ανεπτυγμένες αγορές – κυρίως στην ευρωζώνη – λόγω και της εξάπλωσης του ιού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δεν θα κρατήσει.

    Παράλληλα, η UBS συστήνει στρατηγικές που ενισχύουν την απόδοση στα χαρτοφυλάκια, όπως η αγορά μετοχών που δίνουν μερίσματα. Επίσης, προειδοποιεί τους επενδυτές να προετοιμαστούν για περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου στο μεσοπρόθεσμο διάστημα καθώς η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια πιο έντονα από την ΕΚΤ.

    Η UBS προτείνει επίσης αύξηση της έκθεσης στον χρυσό και στα μακροπρόθεσμα αμερικάνικα ομόλογα, ενώ εκτιμά πως οι επενδυτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη “βουτιά” των αγορών για να αγοράσουν μετοχές με ισχυρές μακροπρόθεσμες προοπτικές όπως αυτές που σχετίζονται με την τεχνολογία υγείας και τις γενετικές θεραπείες καθώς και τον ψηφιακό μετασχημα

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή