Ισορροπία στις ρύθμισεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την προστασία των ενοικιαστών: «Δεν θα ταρακουνήσουμε την αγορά», λέει η κυβέρνηση

Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με στόχο το σχετικό πλαίσιο να ψηφιστεί γρήγορα και να εφαρμοστεί από 1/1/2024, αν και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό που επιθυμεί είναι να ρυθμιστεί η αγορά και όχι να… ανατιναχθεί.

Μιλώντας στο 24ο συνέδριο της Prodexpo, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, περιέγραψε τους στόχους της κυβέρνησης με τη φράση «δεν θα επιβάλλουμε σκληρά όρια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Θα φέρουμε ισορροπία στην αγορά, αλλά δεν θα την ταρακουνήσουμε», ενώ, παράλληλα, ενημέρωσε ότι δεν θα υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός της δραστηριότητας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει ο ισχύων νόμος και ορίζει ως ανώτατο όριο τις 90 ηµέρες ανά ηµερολογιακό έτος.

Χάρης ΘεοχάρηςΣτο στόχαστρο ο αθέμιτος ανταγωνισμός

Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο κ. Θεοχάρης, είναι να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τον ξενοδοχειακό κλάδο, ώστε να μην υπάρχουν ολόκληρα κτίρια που κρύβονται πίσω από τη βραχυχρόνια μίσθωση και λειτουργούν ως ξενοδοχεία, χωρίς όμως να πλήξει την ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων για χιλιάδες μικρούς ιδιοκτήτες ακινήτων, για τους οποίους η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος.

Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι με τη ρύθμιση θα τεθεί όριο στα δύο ακίνητα για τα φυσικά πρόσωπα (αποτελεί το 70% της αγοράς), ενώ όσα διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα ακίνητα προς εκμίσθωση/υπεκμίσθωση για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης θα θεωρείται ότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και γι’ αυτό θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία, καταβάλλοντας ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος, κ.λπ., δηλαδή, περίπου όσα είχε προαναγγείλει για το θέμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ.

Έρευνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου, στοιχεία έρευνας για την συμβολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων στον τουρισμό και την οικονομία παρέθεσε ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισθώσεις στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έφθασαν πέρυσι τα 29εκ., αποτελώντας το 21,5% των συνολικών διανυκτερεύσεων των επισκεπτών. Παράλληλα συνεισέφεραν στο ΑΕΠ σε ποσοστό 1,65% που αντιστοιχεί σε 3,44 δις ευρώ, υποστηρίζοντας 54.000 θέσεις εργασίας.

Τα παραπάνω στοιχεία, δε, αποτελούν την άμεση επίδραση στην οικονομία, με την έμμεση επίδραση στο ΑΕΠ να κυμαίνεται μεταξύ 7,58 – 8,12 δισ. ευρώ. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις παρουσιάζουν μεγάλη γεωγραφική διασπορά σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, με το 90% των εκμισθωτών να το διαθέτουν στην αγορά είτε γιατί χρειάζονται επιπλέον εισόδημα είτε γιατί είναι το μοναδικό τους εισόδημα.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Παράλληλα, φαίνεται ότι στην Ελλάδα καταγράφεται σημαντικό κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στις κλίνες, καθώς το 35% των ακινήτων είναι κενά, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 2,2 εκ. κλίνες. Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είχε πει ότι «θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά όχι ασύδωτη. Είναι μια δραστηριότητα που εκτόξευσε τα ενοίκια, στρέβλωσε τον ανταγωνισμό. Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, σε τρία ή και περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια».

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί κάπως το φαινόμενο  ολόκληρες περιοχές της Αθήνας – και όχι μόνο – να είναι… παραδομένες σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα σε όσους αναζητούν κατοικία προς ενοικίαση, αλλά και πιέζοντας προς τα πάνω τις τιμές των ενοικίων και συνολικά των ακινήτων. Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι ελληνικό: κι άλλες χώρες προσπαθούν να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την έλλειψη κατοικίας προς ενοικίαση που προκαλεί η βραχυχρόνια μίσθωση.

Καμία δημοσίευση για προβολή