Ισπανία: 170.000 άτομα διαδήλωσαν κατά του καταλανικού νόμου περί αμνηστίας του Σάντσεθ

Ισπανία: 170.000 άτομα διαδήλωσαν κατά του καταλανικού νόμου περί αμνηστίας του Σάντσεθ

Περίπου 170.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μαδρίτη, στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία που έχει γίνει μέχρι στιγμής κατά του νόμου περί αμνηστίας που συμφώνησαν οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας για τη “στάση” των αυτονομιστών της Καταλονίας το 2017, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Η διαδήλωση, η τελευταία σε μια σειρά διαδηλώσεων σε πόλεις σε όλη τη χώρα κατά της αμνηστίας, πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αφότου ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κέρδισε μια νέα τετραετή θητεία με την υποστήριξη των καταλανικών και βασκικών εθνικιστικών κομμάτων σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία του νόμου περί αμνηστίας .

Ένας νόμος που ” απειλεί το κράτος δικαίου”

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους κυμάτιζαν ισπανικές σημαίες και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν “Σάντσεθ προδότης” και “Μην πουλάτε την Ισπανία”, διαδήλωσαν κατά του νόμου, για τον οποίο τέσσερις δικαστικές ενώσεις, πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και επιχειρηματίες δήλωσαν ότι απειλεί το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών.

Οι αρχές υπολογίζουν τον αριθμό των διαδηλωτών σε 170.000.

Ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέιχο, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, και ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox, συμμετείχαν επίσης στην πορεία που οργανώθηκε από ομάδες πολιτών.

Μετά τη διαδήλωση, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στον αυτοκινητόδρομο κοντά στο παλάτι Moncloa, την πρωθυπουργική κατοικία στη Μαδρίτη. Ο δρόμος Α6 έκλεισε για περίπου μία ώρα κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, αλλά αργότερα άνοιξε ξανά αφού η αστυνομία καθάρισε την περιοχή. Μια μικρή διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε επίσης έξω από την ισπανική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Η αμνηστία θα καλύψει περίπου 400 άτομα

Η αμνηστία θα καλύψει περίπου 400 άτομα που εμπλέκονται στην προσπάθεια ανεξαρτησίας που κατέληξε σε αποτυχία το 2017, συμπεριλαμβανομένων των αυτονομιστών αλλά και της αστυνομίας που ενεπλάκη σε συγκρούσεις με ακτιβιστές.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία κηρύχθηκε παράνομο από τα δικαστήρια και οδήγησε στη χειρότερη πολιτική κρίση της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες.

Η αμνηστία θα είναι η μεγαλύτερη στην Ισπανία μετά την ολική αμνηστία του 1977 για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φρανσίσκο Φράνκο και ο πρώτος νόμος αμνηστίας που εγκρίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991, σύμφωνα με το ερευνητικό συμβούλιο CSIC της Ισπανίας.

Τι είπε ο Σάντσεθ για την αμνηστία

Ο Σάντσεθ, ο οποίος κέρδισε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης την Πέμπτη με 179 ψήφους υπέρ και 171 κατά, υπερασπίστηκε τον νόμο λέγοντας ότι η αμνηστία θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Καταλονία.

Οι διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων ομάδων νεοναζί, έχουν πραγματοποιήσει θορυβώδεις διαδηλώσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία των Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη για 15 συνεχόμενες νύχτες από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία. Υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία από τις οποίες τραυματίστηκαν αστυνομικοί και διαδηλωτές, αλλά σε γενικές γραμμές οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές.

Σε μια έρευνα της Metroscopia στα μέσα Σεπτεμβρίου, περίπου το 70% των ερωτηθέντων – το 59% από αυτούς ήταν υποστηρικτές των Σοσιαλιστών – δήλωσε ότι ήταν αντίθετο με την ιδέα της αμνηστίας.

  • Με πληροφορίες από το Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή