Ισραήλ: Ο πόλεμος «τρώει» την οικονομία του – Βουτιά 20% στο ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο

Η οικονομία του Ισραήλ υπέστη τεράστια συρρίκνωση μετά τον πόλεμο ενάντια στη Χαμάς, καθώς οι εχθροπραξίες παρέλυσαν την επιχειρηματικότητα

Η οικονομία του Ισραήλ υπέστη τεράστια συρρίκνωση μετά τον πόλεμο ενάντια στη Χαμάς, καθώς οι εχθροπραξίες παρέλυσαν την επιχειρηματικότητα, ενώ προκάλεσαν εκκενώσεις και ρεκόρ επιστράτευσης εφέδρων.

Όπως αναφέρουν στοιχεία του Bloomberg, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους, για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, καταγράφοντας πτώση κατά 19,4%.  Ήταν το χειρότερο ποσοστό από κάθε εκτίμηση των αναλυτών, οι οποίοι κατά μέσο όρο περίμεναν μείωση 10,5%.

Παρότι η σύγκρουση ανέκοψε τη δυναμική της οικονομίας προς το τέλος του 2023, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 2% στο σύνολο του έτους, γεγονός που αντιστοιχεί στην πρόβλεψη του τμήματος ερευνών της κεντρικής τράπεζας. Η εκτίμηση της Τράπεζας του Ισραήλ για την ανάπτυξη το 2024 παραμένει στο 2%, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών την εκτιμά στο 1,6%.

Πρόκειται για τον πρώτο επίσημο απολογισμό των επιπτώσεων του πολέμου στο ΑΕΠ και αποτυπώνει την έκταση της αναστάτωσης που έπληξε την οικονομία των 520 δισ. δολαρίων μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Παράλληλα με την επιστράτευση εφέδρων που εξάντλησε περίπου το 8% του εργατικού δυναμικού, οδήγησε σε περιορισμούς εφάμιλλους με τα λουκέτα που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκαλώντας ξαφνική κατάρρευση της παραγωγής, τραντάζοντας την κατανάλωση και αδειάζοντας για λίγο σχολεία, γραφεία και εργοτάξια.

Αναφορικά με τη Γάζα, τα οικονομικά σοκ από τον πόλεμο ήταν πολύ πιο καταστροφικά στα παλαιστινιακά εδάφη, ενισχύοντας την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στον θύλακα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι ο θύλακας γνώρισε «μια σχεδόν πλήρη κατάρρευση της δραστηριότητας» το τέταρτο τρίμηνο, εκτιμώντας ότι το σωρευτικό ΑΕΠ στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μειώθηκε κατά 6% το 2023, αναφέρει το Bloomberg.

H υποβάθμιση του Ισραήλ

Η Moody’s υποβάθμισε για πρώτη φορά την οικονομία του Ισραήλ τον Φεβρουάριο. Αυτό συνέβη καθώς σχεδιάζει να ενισχύσει την έκδοση ομολόγων για να χρηματοδοτήσει τη σύγκρουση.

Ακόμα κι έτσι, έχουν εμφανιστεί σημάδια σταθεροποίησης, αναφέρει το Bloomberg. Ο σύνθετος δείκτης κατάστασης της οικονομίας της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκε τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, αντανακλώντας αυτό που λέμε « σταδιακή ανάκαμψη ».

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέκαμψε προς το τέλος του 2023, αλλά παραμένει πολύ κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα. Ο Ισραηλινός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον Δεκέμβριο βελτιώθηκε στο 49,2, η καλύτερη επίδειξη των τελευταίων μηνών, αλλά εξακολουθεί να σηματοδοτεί συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Bank Hapoalim.

Η υποτονική κατανάλωση, μαζί με ένα ισχυρότερο σέκελ, συμβάλλουν στον έλεγχο του πληθωρισμού. Η αύξηση των τιμών βρίσκεται εντός του επίσημου εύρους στόχου του 1%-3% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε ήδη τα επιτόκια τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από την κορύφωση της παγκόσμιας πανδημίας το 2020, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 4,5% από 4,75%. Πρόκειται για μια ακόμη μείωση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίασή της σε μια εβδομάδα από τώρα, σύμφωνα με οικονομολόγους της Goldman and Barclays Plc.

  • Με πληροφορίες από Bloomberg

Καμία δημοσίευση για προβολή