Ιστορική πλειοψηφία για την ψήφο των αποδήμων. Είμαστε σαφώς πιο κοντά στο ναι, δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αποφασισμένη να πετύχει μια ιστορική πολιτική συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων φέρεται η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος προχώρησε χθες σε νέα νομοτεχνική βελτίωση, που αφορά τισς υποψηφιότητες των Ελλήνων του εξωτερικού στα ψηφοδέλτια επικρατείας, στρώνοντας έτσι τον δρόμο για υπερψήφιση του νομοσχεδίου και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσει το νομοσχέδιο απαιτείται η υπερψήφιση του τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Οπως δήλωσε χθες ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Κατρούγκαλος,  έχουν γίνει αποδεκτές δύο από τις τέσσερις επισημάνσεις του κόμματος.

Συγκεκριμένα εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας λόγω της σύστασης της Διακομματικής Επιτροπής, καθώς και το αυτοτελές δικαίωμα του εκλέγεσθε. Μένουν σε εκκρεμότητα οι υπουργικές αποφάσεις για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής και η ανανέωση εκλογικών καταλόγων.

Ωστόσο οι δύο πλευρές φαίνεται να τα έχουν βρει σε ένα κρίσιμο ζήτημα, αυτό της συμμετοχής των Ελλήνων της Ομογένειας στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων. Η κυβέρνηση αύξησε τις θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από 12 σε 15 με τις τρείς να καταλαμβάνονται από Έλληνες του εξωτερικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωκε η ρύθμιση αυτή να είναι υποχρεωτική. Τελικά χθες, σε μια κίνηση καλής θέλησης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατέθεσε νομοτεχνική ρύθμιση με την οποία εφόσον ένα κόμμα επιθυμεί να τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο του ομογενείς θα πρέπει ο ένας εξ αυτών να είναι στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας. Η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Γιώργου Κατρούγκαλου είδε θετικά την κίνηση αυτή. “Είμαστε σαφώς πιο κοντά στο να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εφόσον επιβεβαιωθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής η αλλαγή στάσης και από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό κοινοβούλιο θα εκπέμψει, την ερχόμενη Τετάρτη, ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας προς τους Έλληνες του εξωτερικού, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη και φορτισμένη περίοδος για τα εθνικά θέματα. Είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού εσωτερικών κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου. «Η πατρίδα μας απειλείται από σοβαρότατους κινδύνους και πρέπει να είμαστε ενωμένοι»

Ηδη το νομοσχέδιο ξεκινά με τη στήριξη 205 βουλευτών από τις ΚΟ ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Αν σε αυτούς να προστεθούν και οι 86 του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων αναμένεται να ψηφιστεί με 291 ψήφους, αφού το μόνο κόμμα που έχει δηλώσει ότι θα το καταψηφίσει είναι το Μέρα 25.

Τα τρία βασικά αιτήματα εκπροσώπων Ελλήνων ομογενών

Νωρίτερα, τις παρατηρήσεις, τους προβληματισμούς αλλά επίσης και τις προτάσεις κατέθεσαν οι εκπρόσωποι φορέων και κοινοτήτων της ελληνικής ομογένειας, οι οποίοι κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής.

Η καθιέρωση επιστολικής ψήφου, η δημιουργία εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό και η απάλειψη του ορίου των 35 χρόνων απουσίας και της διετούς υποχρεωτικής παραμονής στην Ελλάδα, ήταν τα τρία βασικότερα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων και κοινοτήτων των Ελλήνων του εξωτερικού.

Όπως υποστήριξαν, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που τίθενται στο νομοσχέδιο, αποκλείουν το δικαίωμα ψήφου στη συντριπτική πλειοψηφία των αποδήμων του ελληνισμού.

Καμία δημοσίευση για προβολή