Ιστορική συμφωνία: Σιδηροδρομική και λιμενική σύνδεση Ινδίας-Αραβικού Κόλπου- Ισραήλ και Ευρώπης. Ο κρίσιμος ρόλος του Μπάιντεν

Οι ηγέτες των G20 ανακοίνωσαν στο Νέο Δελχί μια πολυεθνική συμφωνία που – μέσω του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας – θα συνδέει με σιδηρόδρομο και λιμενικούς σταθμούς την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.

  • “Το έργο αυτό μετατρέπει ένα όνειρο σε πραγματικότητα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την Ιερουσαλήμ. “Θα αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής, το πρόσωπο του Ισραήλ και θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο”.”Το Ισραήλ θα είναι ένας κεντρικός κόμβος σε αυτόν τον οικονομικό διάδρομο”, δήλωσε ο Νετανιάχου. “Οι σιδηρόδρομοι και τα λιμάνια μας θα ανοίξουν μια νέα πύλη από την Ινδία, μέσω της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη, αλλά και πίσω”.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ συνεννοήθηκαν με το Ισραήλ πριν από μερικούς μήνες όσον αφορά το έργο αυτό, δήλωσε ο Νετανιάχου, εξηγώντας ότι έκτοτε υπήρξε έντονη διπλωματική δραστηριότητα για να φτάσουμε σε αυτή την “ιστορική ανακοίνωση”.

Σε ένα βίντεο-δήλωση, ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του για τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν για τη δημιουργία αυτής της ευκαιρίας, ενώ περιέγραψε τη διαδρομή σε έναν χάρτη.

Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής του Ισραήλ και θα συντονίζεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ο Νετανιάχου. Όλες οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή να καταβάλουν όλες τους τις προσπάθειες για να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την εκτέλεση αυτού του σχεδίου, πρόσθεσε.

  • Στο Νέο Δελχί, ο Μπάιντεν δήλωσε: “Σήμερα, είμαι υπερήφανος που ανακοινώνω ότι οριστικοποιήσαμε μια ιστορική συμφωνία για έναν νέο οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).

Μπάιντεν: θα επενδύσουμε σε πλοία και σιδηροδρομικές γραμμές

“Ως βασικό τμήμα αυτού του διαδρόμου, θα επενδύσουμε σε πλοία και σιδηροδρομικές γραμμές που θα εκτείνονται από την Ινδία μέχρι την Ευρώπη, συνδεόμενες με τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Ισραήλ- γεφυρώνοντας λιμάνια σε δύο ηπείρους”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Το σύμφωνο, το οποίο ο Μπάιντεν χαρακτήρισε “πραγματικά μεγάλη υπόθεση”, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η κυβέρνησή του επιδιώκει να αντιμετωπίσει την πρόκληση και τον ρόλο της Κίνας στις παγκόσμιες υποδομές με την αναζήτηση εναλλακτικών φερέγγυων πολιτικών και επενδυτικών λύσεων που θα αφορούν και τις νέες δυνάμεις της  ομάδας G20.

  • Η ανακοίνωση του Μπάιντεν έρχεται επίσης εν μέσω των αμερικανικών προσπαθειών για μια ευρύτερη διπλωματική συμφωνία στη Μέση Ανατολή που θα έχει ως στόχο την αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία.

Οι δύο ξεχωριστοί διάδρομοι

Το έργο IMEC, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα περιλαμβάνει δύο ξεχωριστούς διαδρόμους, έναν που θα συνδέει την Ινδία με τον Αραβικό Κόλπο και έναν δεύτερο που θα συνδέει τον Αραβικό Κόλπο με την Ευρώπη.

“Κατά μήκος της σιδηροδρομικής διαδρομής, οι συμμετέχοντες σκοπεύουν να επιτρέψουν τη δημιουργία υποδομών για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και ψηφιακών δεδομένων καθώς και συστημάτωνμεταφοράς καθαρού υδρογόνου”, εξήγησε ο Λευκός Οίκος σε ένα μνημόνιο κατανόησης που ανήρτησε στον ιστότοπό του.

  • Μεταξύ αυτών που δεσμεύτηκαν στο μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνονται: Οι ΗΠΑ Σαουδική Αραβία, η Ευρωπαϊκή Ένωση (και, ως χώρες η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία), η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,  .

Το έργο αυτό, εξήγησε ο Μπάιντεν, θα γεφυρώσει λιμάνια σε δύο ηπείρους- “ξεκλειδώνοντας ατελείωτες ευκαιρίες, μεταξύ των οποίων το να γίνει πολύ πιο εύκολο το εμπόριο, η εξαγωγή καθαρής ενέργειας, η επέκταση της πρόσβασης σε αξιόπιστη καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, η πόντιση καλωδίων που θα συνδέουν κοινότητες που εξασφαλίζουν ένα σταθερό Διαδίκτυο, συμβάλλοντας σε μια πιο σταθερή, πιο ευημερούσα και ολοκληρωμένη Μέση Ανατολή”.

  • Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi , που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής, δήλωσε: “Σήμερα, καθώς ξεκινάμε μια τόσο μεγάλη πρωτοβουλία συνδεσιμότητας, σπέρνουμε τους σπόρους για τις μελλοντικές γενιές να ονειρεύονται μεγαλύτερα όνειρα”.

Ενεργειακός διάδρομος Ισραήλ-Ευρώπης

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Νετανιάχου μίλησε για έναν ενεργειακό διάδρομο που θα συνδέει την Ευρώπη με το Ισραήλ και στη συνέχεια με τη Σαουδική Αραβία και την Ασία, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο για να πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση με τους Κύπριους και Έλληνες ομολόγους του. Τον Ιούλιο, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το έργο One Israel – το οποίο θα συνδέει το Kiryat Shmona στο Βορρά με το Eilat στο Νότο μέσω ενός τρένου υψηλής ταχύτητας, ήταν το εναρκτήριο σκέλος ενός μεγαλύτερου σιδηροδρομικού έργου που στο μέλλον θα συνδέει το Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία.

Διπλωματικός μαραθώνιος της Ουάσινκτον

Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής βοηθός του Προέδρου και συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Μπρετ ΜακΓκουρκ και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Εγγύς Ανατολής Μπάρμπαρα Λιφ επισκέφθηκαν τη Σαουδική Αραβία για να συζητήσουν μια εκκρεμούσα συμφωνία ασφαλείας μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσινγκτον.

Συναντήθηκαν επίσης με παλαιστινιακή αντιπροσωπεία για να συζητήσουν τη συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ, η οποία θα αποτελούσε μέρος αυτής της αμερικανοσαουδαραβικής συμφωνίας ασφαλείας. Αναμένεται ότι το Ισραήλ θα πρέπει να προβεί σε χειρονομίες προς τους Παλαιστίνιους σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς το Νέο Δελχί για τη σύνοδο της G20 ότι “πολλά από τα στοιχεία μιας πορείας προς την ομαλοποίηση [του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας] βρίσκονται τώρα στο τραπέζι. Δεν έχουμε επίσημο πλαίσιο. Δεν έχουμε  όρους έτοιμους για υπογραφή. Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει. Και το επεξεργαζόμαστε”.

Παρόλα αυτά, είπε, “νομίζω ότι υπάρχει μια ευρεία κατανόηση πολλών από τα βασικά στοιχεία και οι λεπτομέρειες απαιτούν απίστευτη δουλειά, πειθαρχία και αυστηρότητα. Και όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το θέμα το εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε”.

Καμία δημοσίευση για προβολή