Ήταν ο πιο θερμός χειμώνας για το Airbnb: Χτύπησαν κόκκινο οι εισπράξεις και η πληρότητα

Το κέντρο της Αθήνας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb αναδεικνύεται σε τουριστικό προορισμό πολυτελείας. Κατά τον φετινό χειμώνα και σε πλήρη αντιδιαστολή με ό,τι ίσχυε μέχρι πέρσι, τα έσοδα από την συγκεκριμένη δραστηριότητα καταγράφουν πολύ μικρότερη πτώση, έναντι του ετήσιου υψηλού της αγοράς, το οποίο καταγράφεται κατά την θερινή τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, κατά το διάστημα του φετινού Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, το μέσο ετήσιο εισόδημα από την βραχυχρόνια μίσθωση στο κέντρο της Αθήνας, ανήλθε σε 800 ευρώ, από μόλις 517 ευρώ τον περσινό Ιανουάριο και περίπου 1.000 ευρώ τον Σεπτέμβριο, όταν η αγορά βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο της για το 2019 (από πλευράς εσόδων και αφίξεων).

Παρότι βρισκόμαστε πλέον εν μέσω του χειμώνα, όταν παραδοσιακά η ζήτηση για τουριστικά καταλύματα στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, φαίνεται πως φέτος η εικόνα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, η προσφορά διαμερισμάτων παραμένει πολύ κοντά στο επίπεδο του καλοκαιριού με 10.500 αγγελίες (έναντι περίπου 12.000 το καλοκαίρι), αριθμός μάλιστα που είναι υψηλότερος κατά 20-25% σε σχέση με τον περσινό χειμώνα, όταν το σχετικό μέγεθος διαμορφωνόταν πέριξ των 7.500 – 8.500 αγγελιών βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της πόλης.

Αισθητά υψηλότερη είναι και η μέση πληρότητα, η οποία ανέρχεται σε 67%, από μόλις 45% που ήταν το αντίστοιχο μέγεθος πριν από ένα χρόνο. Η συγκεκριμένη επίδοση είναι και αυτή κοντά με την υψηλότερη του έτους, που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο Σεπτέμβριο με 81%. Το ίδιο ισχύει και με την μέση τιμή ανά διανυκτέρευση, η οποία ανέρχεται σε 52 ευρώ, από 57 ευρώ τον Ιούνιο του 2019, το υψηλότερο νούμερο του έτους.

Η αξιοσημείωτη αυτή διαφοροποίηση έναντι των προηγούμενων ετών, καταδεικνύει καταρχάς την μείωση της έντονης εποχικότητας που ανέκαθεν χαρακτήριζε την ελληνική τουριστική αγορά. Επίσης, σηματοδοτεί τη σταδιακή εδραίωση της Αθήνας ως προορισμού πόλης (city break), ανεξάρτητα από την εποχή, επιβεβαιώνοντας εκείνους που ισχυρίζονταν ότι χάρις και στο Airbnb και την ευκολία εύρεσης καταλυμάτων που προσφέρει, η ελληνική πρωτεύουσα θα μπορέσει να αποτελέσει έναν σημαντικό εναλλακτικό προορισμό, μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Αυτή ακριβώς η μείωση της εποχικότητας είναι το ισχυρότερο «σημάδι» της επισημοποίησης της ανάδειξης της Αθήνας ως ένας από τους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο «στοίχημα» ήταν το πλέον καθοριστικό, για την μελλοντική βιωσιμότητα όχι μόνο του τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά κυρίως των δεκάδων νέων ξενοδοχειακών μονάδων, που έχουν εγκαινιαστεί στο κέντρο της Αθήνας, κατά την διάρκεια της τελευταίας διετίας. Επίσης, η εξέλιξη αυτή αποτελεί και θετικό μήνυμα για τις μελλοντικές κινήσεις που προωθούνται και είναι ουκ ολίγες.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή