Και απρεπής και ψεύτης ο Ρίσι Σούνακ, λέει η Αθήνα. Έκθετος στη βρετανική και διεθνή Κοινή Γνώμη

Ρίσι Σούνακ κατά Μητσοτάκη

Στα “σχοινιά” βρίσκεται από χθές ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, μετά το πρωτοφανές «φάουλ» του να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω των όσων ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στη συνέντευξή του στο BBC.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κ. Σούνακ εμφανίζεται εκτεθειμένος σε μικροπολιτικού χαρακτήρα και εσωτερικής λογικής προεκλογικές μεθοδεύσεις, που ωστόσο ταράζουν τα νερά με μια φίλη και σύμμαχο χώρα με ιστορικούς δεσμούς και σημαντικές πολιτικές και οικονομικές συνεργασίες.

Η Αθήνα του τα “έψαλε” κανονικά – λέγοντας με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο – ότι ο κ. Σούνακ είναι και απρεπής και ψεύτης, εκθέτοντας τον στη βρετανική και διεθνή κοινή γνώμη.

  • Απρεπής γιατί, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για «κυριολεκτικά πρωτοφανές περιστατικό», ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ ηγετών.
  • Ψεύτης, γιατί οι συνεργάτες του κ. Σούνακ προχώρησαν σε διαρροή προς το BBC,  η οποία υποστήριζε πως υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών κατά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών – κάτι που διέψευσε αμέσως και κατηγορηματικά η Αθήνα.

«Κάτι τέτοιο ούτε ισχύει ούτε θα μπορούσε να ισχύει»

«Κάτι τέτοιο ούτε ισχύει ούτε θα μπορούσε να ισχύει» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως είναι αυτονόητο ότι όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στη Βρετανία θα θέσει το θέμα αυτό δημοσίως, καιτονίζουν, παράλληλα, ότι η ελληνική πλευρά «δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τα επιχειρήματά της», σημειώνοντας πως τα επιχειρήματα αυτά είναι ακράδαντα και δεν μπορούν να αντικρουσθούν από το Λονδίνο.

Αλλωστε, μέλη της κυβέρνησης σε σημερινές τους τοποθετήσεις μιλούν για «διπλωματική απρέπεια», αφήνοντας αιχμές για προεκλογικές σκοπιμότητες από την πλευρά της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ απορρίπτουν το ενδεχόμενο να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, καθώς, όπως σημειώνουν, το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη ήταν γνωστό από πριν.

Δημήτρης Τσιόδρας: «Βρετανικό φάουλ»

«Πρόκειται για ένα βρετανικό φάουλ. Εμείς θέλουμε προφανώς να έχουμε καλές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εχουμε ταυτόχρονα θέσει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα. Το έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως τα τελευταία χρόνια. Το έχουμε θέσει και στη συνάντηση που είχε γίνει το 2021 μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μπόρις Τζόνσον. Δεν είναι πρώτη φορά που το κάνουμε. Ηταν σαφές ότι θα το θέταμε και στη συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών. Το τόνισε προχθές στη συνέντευξή του. Είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις και προφανώς όταν συζητάς κάτι και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ο καθένας εκφράζει τα επιχειρήματά του, τα θέτει στο τραπέζι και αναλόγως λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις», ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Δημήτρης Τσιόδρας: “Πρόκειται για ένα βρετανικό φάουλ”

Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την άποψη ότι η άρνηση του κ. Σούνακ να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό δεν συνδέεται με τη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης με τον ηγέτη των Εργατικών. «Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και οι συναντήσεις ήταν γνωστές, είχαν ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση από τις προηγούμενες ημέρες. Αρα ήταν γνωστό ότι θα συναντούσε τον ηγέτη των Εργατικών, όπως θα συναντούσε και τον πρωθυπουργό. Δεν υπήρχε κάτι ξαφνικό, ούτε θέλω να συνδέσω χρονικά τα δύο συμβάντα».

«Δεν δείχνει σεβασμό σε μια ολόκληρη χώρα και τις θέσεις της»

Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίτσι Σουνάκ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη «δεν δείχνει σεβασμό, κι όχι μόνο στον πρωθυπουργό, γιατί ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί μια ολόκληρη χώρα και τις θέσεις της, με τις οποίες μπορείς να διαφωνείς. Και νομίζω ότι ο καθένας κάνει τις επιλογές του» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη του στο Σκάι.

Παύλος Μαρινάκης: η κυβέρνηση δεν θέλει να αναβαθμίσει το ζήτημα

Ο κ.Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αναβαθμίσει το ζήτημα, να το γενικεύσει συνολικά απέναντι σε ένα κράτος, με το οποίο έχουμε μια σταθερά και διαχρονικά πάρα πολύ καλή σχέση.

«Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση για τα Γλυπτά δεν είναι μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους της Βρετανίας. Είναι με το Βρετανικό Μουσείο. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θεωρηθεί αυτό ως μία γενικευμένη γνώμη της χώρας μας και κρίση. Σε καμία περίπτωση. Σίγουρα, όμως, είναι κάτι το οποίο καταγράφεται ως μια ατομική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού» προσέθεσε ο κ.Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι το συμβάν στο Λονδίνο δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα για αντιπολίτευση, ενώ χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ ο Βασιλιάς Κάρολος έχει αυτή τη ζεστή σχέση με τη χώρα μας και με την ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύεται τέτοια αγένεια από τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας.

«Δεν έχει προηγούμενο αυτό το οποίο συνέβη. Και σίγουρα μετράει πάρα πολύ νομίζω, πλέον, και το πόσο έχει ισχυροποιηθεί η Ελλάδα. Με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός της χώρας. Με το γεγονός ότι, πλέον, η Ελλάδα δεν πηγαίνει να συζητήσει για το χρέος, το έλλειμμά της και το πώς θα δανειστεί χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα στο τέλος της ημέρας. Μιλάει για το ότι είναι σε ανάπτυξη πάνω από την Ευρώπη, για το πώς θα φέρει ακόμα περισσότερες δουλειές. Και ότι έχει ισχυροποιηθεί αμυντικά και διπλωματικά και αυτό την καθιστά, προφανώς, έναν πολύ πιο αξιόπιστο συνομιλητή, που πολλές φορές ενοχλεί και περισσότερο. Αυτό το ξαναλέω, όμως, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτήν την στάση” είπε ο κ.Μαρινάκης.

Οι απόψεις Σούνακ αντίθετες με την πλειοψηφία στο ΗΒ

«Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι η όποια άποψη έχει ο κ. Σούνακ είναι σε αντίθεση και με την πλειοψηφία πλέον που έχει διαμορφωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την επιστροφή. Το λέω γιατί οι μετρήσεις που είχαν γίνει το τελευταίο διάστημα έδειχναν ότι όλο και περισσότεροι Βρετανοί είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα. Καταλαβαίνω βεβαίως και το εσωτερικό παιχνίδι το οποίο παίζεται στη Βρετανία, η οποία το 2024 μάλλον πάει σε εκλογές. Ναι, πάνε, πάνε σε εκλογές. Εχει δυσκολίες, καταγράφεται και από τις δημοσκοπήσεις. Δεν νομίζω όμως αυτό θα πρέπει να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

«Διαβάζετε τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και βλέπετε ότι δεν υπάρχουν υποστηρικτικά της στάσης που έχει κρατήσει ο κ. Σούνακ, επικριτικά είναι τα διεθνή μέσα. Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή, περήφανη χώρα και δεν μπορούσε να δεχθεί αυτή τη συγκεκριμένη στάση του κυρίου Σούνακ. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία και θέλουμε βεβαίως να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο που έχουμε, την επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Πόλεμος στη Βρετανία για Γλυπτά

Η απόφαση του κ. Σούνακ έχει προκαλέσει έναν πολιτικό πόλεμο στη Βρετανία, μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών.

Σύμφωνα με το Sky News η κυβέρνηση συζήτησε να μπλοκαριστεί η άδεια εξαγωγής των Γλυπτών, κατηγορώντας τον Τζορτζ Οσμπορν για ένα σχέδιο προσωρινού δανεισμού.

Υψηλόβαθμος συντηρητικός δήλωσε ότι ο κ. Oσμπορν επεξεργάζεται μια «άθλια συμφωνία» προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει», ενώ πηγές του ίδιου κόμματος κατηγορούν τον Ελληνα πρωθυπουργό πως πήγε να στήσει παγίδα στον Βρετανό ομόλογό του.

Τέλος, και το BBC δίνει την εσωτερική διάσταση κάνοντας λόγο για μία πολιτική διαμάχη μεταξύ των δύο κομμάτων.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή