Κάηκε το ιερό πυροτέχνημα Τσίπρα - Το Μαξίμου οδηγείται σε σύγκρουση με τους Ιεράρχες

Σε σύγκρουση με την Ιερά Σύνοδο οδηγείται η κυβέρνηση μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας να ακυρώσει  ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, αυτό που αφορούσε τη μισθοδοσία των κληρικών.

Οι Ιεράρχες αποφάσισαν και ανακοίνωσαν ότι δεν συζητούν καμία αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος – απόφαση που αναγκάστηκε να συνυπογράψει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκθέτοντας εαυτόν και τον πρωθυπουργό.

Έτσι κάηκε το … ιερό πυροτέχνημα Τσίπρα, που επιθυμούσε να εμφανίσει ότι «διαχωρίζει» την Πολιτεία από το κράτος, «απολύοντας» 9.000 κληρικούς από το δημόσιο και δηλώνοντας ότι θα προσλάβει στη θέση τους άλλους 10.000 δημοσίους υπαλλήλους, με ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού κατά 200 εκατ. ευρώ.

Η οργή του Μαξίμου για την … πόρτα που έφαγε από την Ιερά Σύνοδο ήταν τέτοια που εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, με την οποία απορρίπτει την απόφασή της, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εκπόνηση του σχεδίου νόμου «επί τη βάση όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου». Επιχειρεί να διεμβολίσει έτσι την Ιερά Σύνοδο και παράλληλα να ξεκαθαρίσει ότι «το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Την οργή του Μαξίμου δεν εξέθρεψε τόσο η απορριπτική απόφαση του συνόλου των Ιεραρχών στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, όσο η αποδόμηση της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου και η καταδίκη στην ουσία των προεκλογικών τεχνασμάτων της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστική  η γραπτή εισήγηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος –  εισήγησή, που δεν του επετράπη να εκφωνήσει στη σύνοδο της Ιεραρχίας, με συνέπεια να αποχωρήσει μετά από σφοδρή αντιπαράθεση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Μεσσηνίας χαρακτηρίζει το προσχέδιο συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας «επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης», ενώ υποστηρίζει πως δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου εκθέτουν τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. «Λυπᾶμαι για την ἔλλειψη σοβαρότητας ἀπέναντι στην Ἐκκλησία και στο πρόσωπό Σας Μακαριώτατε κυβερνητικῶν παραγόντων, οἱ ὁποῖοι με τις δηλώσεις τους Σᾶς ἐξέθεσαν και δεν Σᾶς προφύλαξαν, ἀλλάν μᾶλλον ὑπονόμευσαν την «Συμφωνία», λέει ο κ. Χρυσόστομος.

«Παρά τόν διθυραμβικό τρόπο μέ τόν ὁποῖον παρουσιάστηκε αὐτή ἡ “ἱστορική Συμφωνία” ἐντούτοις ἡ ἴδια ἡ κυβερνητική διαχείρισή της ἀποδυνάμωσε ὅλη αὐτή τήν προσπάθεια καί φαίνεται ὅτι ἀπέδειξε καί τόν ἐπιδιωκόμενο στόχο της», τονίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Οι σκληροί διάλογοι και οι αφορισμοί στην Ιερά Σύνοδο