Καναδάς: Περιορισμοί στον αριθμό των διεθνών φοιτητών λόγω οξείας στεγαστικής κρίσης – Απαραίτητοι οι μετανάστες

Η διεθνής οικονομική συγκυρία δεν βοηθάει τον Καναδά να επιταχύνει την κατασκευή νέων κατοικιών - εν μέσω μεγάλης ζήτησης - καθώς τα ακριβά επιτόκια λόγω υψηλού πληθωρισμού (και στον Καναδά) επιβαρύνουν και τελικά επιβραδύνουν τον οικοδομικό του τομέα.

Το ενδεχόμενο να περιορίσει τον αριθμό των διεθνών φοιτητών που δέχεται ετησίως, εξετάζει σοβαρά ο Καναδάς, ως μέθοδο μετριασμού της μακρόχρονα αυξητικής πίεσης στα ενοίκια των κατοικιών, που μαστίζει τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και προκαλεί οξεία κρίση ακρίβειας στα Καναδικά νοικοκυριά. Μάλιστα, η διαχρονική ανατίμηση τόσο των ενοικίων για στέγαση, όσο και των τιμών αγοράς κατοικιών, είναι τόσο μεγάλη, που γίνεται λόγος για επικίνδυνα μεγάλη “φούσκα” στην αγορά ακινήτων του Καναδά.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μέτρου το οποίο ανακοίνωσε πως εξετάζει η Καναδική κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Μετανάστευσης, Μαρκ Μίλερ, θα τεθεί όριο στον αριθμό των μη Καναδών φοιτητών που θα επιτρέπεται να σπουδάσουν σε Καναδικά πανεπιστήμια. Η Καναδική κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για τη μέχρις στιγμής αδυναμία της να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης.

Το πρόβλημα είναι δυσκολότερο να λυθεί απ’ όσο φαίνεται ή απ’ όσο θα μπορούσε να βοηθήσει τυχόν περιορισμός στον αριθμό των διεθνών φοιτητών, καθώς πρωτογενώς προκύπτει από το γεγονός, ότι ο Καναδάς βασίζεται στους μετανάστες για την οικονομική του ανάπτυξη, αλλά και για την οικονομικά βιώσιμη υποστήριξη του γηράσκοντος πληθυσμού του, του συστήματος υγείας και του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του διεθνούς φοιτητικού πληθυσμού στον Καναδά όντως συμβάλλει στην όξυνση του προβλήματος, παρ’ ότι αυτό πηγάζει κυρίως από την αύξηση των μεταναστευτικών – και όχι των φοιτητικών – ροών στη χώρα. Η διεθνής οικονομική συγκυρία δεν βοηθάει τον Καναδά να επιταχύνει την κατασκευή νέων κατοικιών – εν μέσω μεγάλης ζήτησης – καθώς τα ακριβά επιτόκια λόγω υψηλού πληθωρισμού (και στον Καναδά) επιβαρύνουν και τελικά επιβραδύνουν τον οικοδομικό του τομέα.

Σύμφωνα με τον κ.Μίλερ, οι περιορισμοί στην εισροή ξένων φοιτητών εξετάζεται να εφαρμοστούν ήδη στα πρώτα δύο τρίμηνα του 2024, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα προσέλκυσης διεθνών φοιτητών “που πραγματικά έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο”. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε το αριθμητικό όριο των ξένων φοιτητών που θα αποδέχεται ετησίως ο Καναδάς εφεξής.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της χώρας, στο τέλος του 2022 ο αριθμός των διεθνών φοιτητών στον Καναδά με ενεργή βίζα φοιτητή ξεπερνούσε τους 800 χιλιάδες, όταν δέκα χρόνια νωρίτερα – μόλις το 2012 – ο αριθμός αυτός ήταν 275 χιλιάδες. Ο Καναδάς αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για διεθνείς φοιτητές λόγω της σχετικής ευκολίας με την οποία στη συνέχεια οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν βίζα που να τούς επιτρέπει να εργαστούν στη χώρα.

Μετά από περισσότερα των οκτών ετών στην κυβέρνηση του Καναδά, οι Φιλελεύθεροι του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τρυντώ, υπολείπονται σημαντικά των ποσοστών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης των Συντηρητικών του Πιέρ Πουαλιέβρ στις δημοσκοπήσεις, με ένα από τα κορυφαία ζητήματα δυσαρέσκειας των Καναδών πολιτών να είναι η στεγαστική κρίση.

Καμία δημοσίευση για προβολή