Κάντο όπως η Πορτογαλία! Πρόσκληση σε πλούσιους Ευρωπαίους και συνταξιούχους να “μετακομίσουν” φορολογικά στην Ελλάδα

Ισχυρά κίνητρα φέρεται αποφασισμένη να προσφέρει η κυβέρνηση σε πλούσιους συνταξιούχους χωρών μελών της Ε.Ε., προκειμένου να μετακομίσουν φορολογικά στη χώρα μας.  Eχοντας κατά νου το μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στην Πορτογαλία, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να “δελεάσει” συνταξιούχους κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, με 10ετής φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματά τους, δηλαδή τη σύνταξη ή οποιαδήποτε άλλα έσοδα μπορεί να έχουν από ακίνητα, ακόμα και υπεραξίες από μετοχές οπουδήποτε στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, οι Πορτογάλοι από το 2009 προσφέρουν σε αλλοδαπούς συνταξιούχους ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση εξαιρώντας τους από τη φορολογία ακόμα και για το εισόδημα που είχαν στη χώρα προέλευσής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει κάποιος τη φοροαπαλλαγή είναι να μην έχει φορολογηθεί στην Πορτογαλία τα τελευταία πέντε χρόνια από την υποβολή της αίτησης.

Το θέμα συζητήθηκε στη  σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ διημέρου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο.

Οπως ειπώθηκε,  για μια περίοδο 10 ετών, όσοι συνταξιούχοι μετακομίσουν στην Ελλάδα και έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό από σύνταξη ή από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή διάφορες επενδύσεις ή έσοδα από μίσθωση ακινήτων θα απαλλαγούν από τη φορολογία. Σημειώνεται ότι το παγκόσμιο εισόδημα όλων των φορολογουμένων στην Ευρώπη φορολογείται εκεί όπου βρίσκεται η φορολογική κατοικία εφόσον διαμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 183 ημερών. Με βάση το πορτογαλικό μοντέλο, τα εισοδήματα που ενδεχομένως δημιουργηθούν στη χώρα διαμονής θα φορολογηθούν αυτοτελώς με έναν σχετικά χαμηλό συντελεστή και όχι με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη από την προσέλκυση συνταξιούχων. Και αυτό καθώς θα καταναλώνουν στην Ελλάδα τη σύνταξή τους, ενώ ενδεχομένως να προβούν σε αγορά ακινήτου αλλά και οχήματος. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά πιθανόν να τονωθούν οι οικονομίες της περιφέρειας και των νησιών, όπου τον χειμώνα η κίνηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή, ρεπορτάζ Προκόπης Χατζηνικολάου) θα περιλαμβάνει κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα σε άτομα υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα θα τύχουν σημαντικών φορολογικών εκπτώσεων για το παγκόσμιο εισόδημά τους, το οποίο, ανεξαρτήτως του ύψους του, θα φορολογείται με το ποσό των 100.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους.

Η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου αποβλέπει σε φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλους λογαριασμούς και ως κίνητρο για να τους εντάξει στο ελληνικό φορολογικό σύστημα θα είναι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους. Μάλιστα, ο φόρος θα είναι αντιστρόφως ανάλογος του ύψους της επένδυσης. Για παράδειγμα:

• Για όσους πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους 500.000 ευρώ εντός τριετίας, ο φόρος για το παγκόσμιο εισόδημα θα ανέλθει στις 100.000 ευρώ.

• Στην περίπτωση που η επένδυση φθάσει το 1,5 εκατ., ο φόρος θα περιορίζεται στις 50.000 ευρώ.

• Για επένδυση ύψους 3.000.000 ευρώ και άνω, ο φόρος περιορίζεται στις 25.000 ευρώ.

Από το οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, υποστηρίζοντας, για παράδειγμα, ότι η απειλή ενός άτακτου Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι χώρα προς αποφυγήν για τους ξένους. Ωστόσο, για να μπορέσει κάποιος να κάνει χρήση της διάταξης αυτής, θα πρέπει να πληροί διάφορες προϋποθέσεις, όπως:

• Να μεταφέρει τη φορολογική έδρα του στην Ελλάδα.

• Να εγκριθεί η αίτησή του από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

• Να έχει διαμονή ή φορολογική κατοικία στην Ελλάδα για τουλάχιστον 183 ημέρες, ακόμη και εάν οι ημέρες αυτές προκύπτουν αθροιστικά στη διάρκεια του έτους και δεν είναι συνεχόμενες.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ