Καταγγελία ΕΣΠ: Εκτός σχολικών τάξεων βρίσκονται τα προσφυγόπουλα!

Σύμφωνα με καταγγελία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), όσα προσφυγόπουλα μένουν στα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών (ΚΥΤ), βρίσκονται εκτός σχολικών τάξεων. Σύμφωνα με το ΕΣΠ, τα παιδιά δεν μπορούν να ξεκινήσουν τις απογευματινές τάξεις στις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), καθώς χρειάζεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί.

Στην πράξη, δυνατότητα να γραφτούν στο σχολείο είχαν μόνο τα προσφυγόπουλα που μένουν σε διαμερίσματα και δομές φιλοξενίας εντός του αστικού ιστού. Παράλληλα, ένα άλλο πρόβλημα αφορά στην απόκτηση ΑΜΚΑ από τα προσφυγόπουλα που θα πάνε πρώτη φορά σχολείο. Ο ΑΜΚΑ θα τους επιτρέψει να εμβολιαστούν, να αποκτήσουν ατομικό δελτίο μαθητή και να εγγραφούν. Ωστόσο στην πράξη, η διαδικασία έχει παγώσει.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις και την ελπίδα ότι η πολιτεία θα δράσει τάχιστα για να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το διεθνές και το εθνικό δίκαιο, η πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους, καθώς και ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό θεσμό ένταξης των προσφυγόπουλων.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή