Καταργούνται τα Capital Controls - Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς

Όλα δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας που θα αρθούν τα Capital Controls. Η κυβέρνηση απέστειλε ήδη στους θεσμούς τις διατάξεις νόμου για την πλήρη άρση τους ενώ είχε προηγηθεί η αποστολή ανάλυσης επιπτώσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ορισμένες πληροφορίες επιμένουν μάλιστα ότι Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Στουρνάρας έχουν πάρει ήδη στη σχετική διαβούλευση το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτά συμβαίνουν ενώ:

  • Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls και έχει συντάξει μελέτη επιπτώσεων, από την οποία προκύπτει ότι δεν προβλέπεται κανένας κίνδυνος για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος από το οριστικό τέλος στους κεφαλαιακούς περιορισμούς.
  • Οι εμπορικές τράπεζες της χώρας έχουνεκφράσει εγγράφως τη συγκατάθεσή τους για την πλήρη απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων.

Τα capital controls επιβλήθηκαν με νόμο στα τέλη Ιουνίου 2015 και συμπλήρωσαν ήδη τέσσερα χρόνια ζωής. Πρόκειται για ακριβώς τον διπλάσιο χρόνο σε σύγκριση με την Κύπρο, η οποία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που δοκιμάστηκε από περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά κατάφερε να επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα τον Απρίλιο του 2015, ένα χρόνο προτού ολοκληρώσει το δικό της Μνημόνιο. Η Ελλάδα είχε την αρνητική πρωτιά να βγει πριν από ένα χρόνο από το 3ο Μνημόνιο χωρίς να έχει απελευθερωθεί πλήρως η κίνηση κεφαλαίων.

Πρακτικά, τα capital controls για τους απλούς πολίτες έχουν ήδη τελειώσει και δεν ισχύει πλέον ο παραμικρός περιορισμός στις αναλήψεις χρημάτων από τις τράπεζες. Ωστόσο, έχουν διατηρηθεί σε ισχύ κρίσιμοι περιορισμοί οι οποίοι αφορούν στη διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Η δια νόμου άρση τους όμως σηματοδοτεί σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πέρασμα στην «κανονικότητα» ενώ φέρνει σύμφωνα με τους ίδιες πηγές πιο κοντά την επόμενη αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τι θα γίνει με τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών

Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει και η αναμενόμενη έγκριση του σχεδίου του ΤΧΣ για τη διευθέτηση των κόκκινων τραπεζικών δανείων.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός με άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» εκτιμά ότι « μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσουμε αμέσως έπειτα στην εφαρμογή της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα σχέδια τους».

Στο ίδιο άρθρο ο κ. Ζαββός αναφέρει πως «η εφαρμογή του μοντέλου αυτού θα συμβάλει στην πιο γρήγορη απομείωση των κόκκινων δανείων από το ενεργητικό των τραπεζών, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που τόσο χρειάζεται ο τόπος.

Κατόπιν, η κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε άλλη ρεαλιστική πρόταση, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου που έχει υποβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος και είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει κάθε εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αλλά και της ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ