Καταβολή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης από την πρώτη παραγγελία

Η κυβέρνηση επαναφέρει την προκαταβολή στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να μπορούν μετά να ζητήσουν να εισπράξουν και τα χρήματα της επιδότησης για τις ποσότητες που προμηθεύτηκαν.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο τον ειδικό φόρο, και ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει τις αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στη χορήγηση του επιδόματος.

Οι αλλαγές κινούνται σε τρεις άξονες:

  • Προκαταβολή από τον Οκτώβριο
  • Εξόφληση τον Δεκέμβριο αντί τον Ιανουάριο ή τον Ιούνιο
  • Μεγαλύτερο κονδύλι: 70 εκατομμύρια εγγράφηκαν στο προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού, έναντι 50 εκατ. ευρώ τα τελευταία έτη (και αντί 210 εκατ. το 2014)
  • Ελαστικότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια: εξετάζεται αύξηση του ορίου εισοδήματος ή κατάργηση κριτηρίων όπως η κατοχή 2ου ΙΧ αυτοκινήτου στην οικογένεια ή ο κυβισμός του κλπ.
  • Αύξηση δικαιούχων: αν και η προοπτική αυτή φαίνεται να απομακρύνεται, υπήρχαν σχέδια -που ίσως μετατεθούν  όμως για επόμενη σαιζόν- για αύξηση της επιδότησης κατά 20% ή 25%, δηλαδή από 0,160 ευρώ σε 0,192 ή 0,20 ευρώ το λίτρο. Το ίδιο ισχύει και για αλλαγές που σχεδιάζονταν στα γεωγραφικά κριτήρια  ή και στις επιδοτούμενες ποσότητες ανά μέγεθος κατοικίας και κλιματική ζώνη.

Φέτος η τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ενδέχεται να ξεκινήσει λίγο πάνω από το 1 ευρώ, αλλά μετά την επιδότηση το κόστος απόκτησής του θα “βρεθεί” χαμηλότερα.  Έτσι για να μπορέσει κάποιος να λάβει τα πχ 50 ευρώ της επιδότησης που δικαιούται, θα έπρεπε μέχρι πέρυσι να έχει από πριν τα χρήματα (πχ 300 ευρώ) για να αγοράσει  τις ανάλογες ποσότητες και εν συνεχεία να πάρει τα χρήματα της επιδότησης, αυτό παύει να ισχύει από φέτος.

Οι καθυστερήσεις και η διακοπή της προκαταβολής το 2015 προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε όσους διαμένουν σε πολυκατοικίες. Αλλά και όσοι μπορούσαν να αγοράσουν για αρχή κάποιες μικροποσότητες πετρελαίου χωρίς να περιμένουν την προκαταβολή, δεν μπορούσαν να αγοράσουν ξανά πετρέλαιο μέσα στον χειμώνα επειδή αργούσαν να πάρουν ξανά πίσω τα ποσά που δικαιούντο για τις πρώτες ποσότητες που αγόρασαν.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή