«Κατεδαφίζεται» η υπόθεση Novartis – Στο αρχείο οδεύουν και τα κατηγορητήρια για άλλους τέσσερις πολιτικούς

«Ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκε μῦνΣε φιάσκο ολκής εξελίσσεται το κυβερνητικό αφήγημα περί «του μεγαλύτερου σκανδάλου από την ίδρυση του ελληνικού κράτους». Η υπόθεση Novartis «κατεδαφίζεται», καθώς οι δικαστικές αρχές προχωρούν τις αμέσως επόμενες ημέρες σε δεύτερο πακέτο αρχειοθετήσεων.

Ανώτατες εισαγγελικές πηγές, επέμεναν χθες βράδυ (Τρίτη 09/04) ότι ο τελικός αριθμός των πολιτικών – από τους δέκα- που η υπόθεσή τους θα μπει στο αρχείο, ελλείψει στοιχείων, θα είναι τελικά πολύ μεγάλος και δεν αποκλείεται να φθάσει τους οκτώ.

Αυτό συμβαίνει λόγω ανυπαρξίας ευρημάτων, που θα μπορούσαν  να θεωρηθούν από τους εισαγγελείς Διαφθοράς ενδείξεις διάπραξης κάποιου αδικήματος (δωροδοκίας ή ξεπλύματος μαύρου χρήματος).Η Εισαγγελία Διαφθοράς (επικεφαλής της οποίας είναι η κυρία Ελένη Τουλουπάκη) αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσει στο αρχείο την υπόθεση για τους τέσσερις από τους πέντε πολιτικούς για τους οποίους προς το παρόν η έρευνα έχει μείνει ανοικτή.

Η «κατεδάφιση» της υπόθεσης πραγματοποιείται ενώ οι επικρίσεις για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς της είναι πλέον έντονοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «οργάνωσε την πιο μεγάλη και την πιο κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών». Γιατί, όπως τονίζεται η «υπόθεση Novartis» δεν αφορά μόνο όσους θίχτηκαν προσωπικά αλλά «τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Προς το παρόν ανοικτή έχει μείνει η δικογραφία για τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Μάριο Σαλμά και Αδωνι Γεωργιάδη. Πάντως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μόνον για ένα ακόμα πολιτικό πρόσωπο η δικογραφία μπορεί είτε να σταλεί στη Βουλή είτε να συνεχιστεί η έρευνα.

Παράλληλα με τους πολιτικούς η Εισαγγελία Διαφθοράς θα αποστείλει τις προσεχείς ημέρες κλήσεις για να δώσουν εξηγήσεις μέλη επιτροπών τιμολόγησης των φαρμάκων και οι υπεύθυνοι μιας διαφημιστικής εταιρείας, που κατηγορείται ότι εισέπραττε διάφορα ποσά από την Novartis, με εικονικά τιμολόγια, και κατά τους εισαγγελείς «ξέπλενε» έτσι μαύρο χρήμα.

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που φθάνουν τους 30 συνολικά, θα δώσουν εξηγήσεις είτε για απιστία είτε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πάντως σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου τα στοιχεία που συνθέτουν το «κατηγορητήριο» σε βάρος του είναι καταθέσεις μαρτύρων, μεταξύ των οποίων οι προστατευόμενοι και άλλοι. Τα στοιχεία σε βάρος του ελέγχονται ως προς την τεκμηρίωσή τους και προς τούτο θα δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις εκ μέρους του, καθώς ο ίδιος δεν διώκεται προς το παρόν απλά καλείται να δώσει εξηγήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τόσο στον Ανδρέα Λοβέρδο, όσο και στους άλλους πολιτικούς δεν βρέθηκαν χρήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία ύποπτης προέλευσης.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή