Καθαρό μήνυμα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα: “Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της εάν συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά”

Άρθρο Μητσοτάκη στο Politico: Οι 6+1 δράσεις της Ελλάδας για το κλίμα

Την νέα διάσταση που αποκτά η ανατολική Μεσόγειος, λόγω της ενεργειακής κρίσης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των δηλώσεων του, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο έχουν πλέον μια γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την ΕΕ», είπε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έθεσε το εκ νέου στους ομολόγους του το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, κι έστειλε καθαρό μήνυμα προς την Αγκυρα. Οπως τόνισε, η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους: Το διεθνές δίκαιο ή την προκλητικότητα, «γνωρίζοντας τις συνέπειες των επιλογών της σε κάθε περίπτωση».

«Αντιλαμβάνεται τις συνέπειες εφόσον συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά», είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ενεργειακή κρίση: Πρόταση Μητσοτάκη για μεταφορά αερίου από την Αίγυπτο

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, αφού επισήμανε ότι «χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή απάντηση», είπε ότι έθεσε στην σύνοδο το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο στην ενεργειακή επάρκεια της πατρίδας μας, αλλά μπορεί να συνδράμει και στο ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου.

Ο ίδιος είχε τονίσει νωρίτερα ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών, λέγοντας ότι «οι πρωτοβουλίες μας είναι εναρμονισμένες με το tool box που έχει καθορίσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της συγκυρίας». Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να κάνει μια αξιολόγηση στην αγορά ενέργειας, να εντοπίσει στρεβλώσεις και να κάνει προτάσεις για το πώς θα διορθώσουμε τα προβλήματα και τις αυξήσεις» και συνέχισε αναφέροντας ότι «ζητήσαμε να υπάρξει η δυνατότητα να αγοράζουμε φυσικό αέριο ως ΕΕ», υπογραμμίζοντας την «ιδιαίτερη σημασία που έχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως προμηθευτής φυσικού αερίου».

«Η πράσινη μετάβαση δεν είναι υπεύθυνη για τις αυξήσεις. Όσο πιο γρήγορα ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση σε ΑΠΕ, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε και φθηνή ενέργεια», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια».

Το μεταναστευτικό

«Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων είναι βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει «ρητή αναφορά στην Τουρκία να τηρήσει την συμφωνία με την ΕΕ του 2016».

Υπάρχει, επίσης, «ρητή αναφορά για μη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς (Τουρκία, Λευκορωσία)» και εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Γνωστοποίησε δε ότι το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να προτείνει νομικές αλλαγές στο οικοδόμημα –και χρηματοδότηση- «ώστε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της χώρας».

«Ο φράχτης στον Έβρο χρηματοδοτείται με εθνικούς πόρους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά άφησε ανοιχτό στο μέλλον να χρηματοδοτείται και από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Καμία δημοσίευση για προβολή