Κάτι τρέχει με τη Συρία: Η Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι την θέλει στον Αραβικό Σύνδεσμο, «όχι» λέει το Κατάρ

Σχεδόν 12 χρόνια από την ώρα που η Συρία βυθίστηκε αρχικά στον εμφύλιο πόλεμο και στη συνέχεια στο χάος του ISIS, φαίνεται ότι ο αραβικός κόσμος παραμένει διχασμένος σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την πολύπαθη χώρα.

Συγκεκριμένα, συνάντηση με αντικείμενο τη Συρία πραγματοποιείται στο Ριάντ, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας και συμμετοχή εννέα αραβικών χωρών, ενώ ήδη ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φεϊζάλ Μεκντάντ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα, και σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν τακτική σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, τη 19η Μαΐου, αναμένεται να είναι και η επιστροφή της Συρίας στο σώμα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος

Η Δαμασκός είχε αποβληθεί το 2012 από τον Αραβικό Σύνδεσμο, λόγω της άγριας επίθεσης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στους αντιφρονούντες, ωστόσο, φαίνεται ότι το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει στη Σαουδική Αραβία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να προσκαλέσει τον ίδιο τον Άσαντ στη σύνοδο. Πάντως, οι πληροφορίες αυτές φαίνεται ότι δεν γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό από όλα τα μέλη του Συνδέσμου, ο οποίος εκπροσωπεί σχεδόν το σύνολο του αραβικού κόσμου.

Αντιθέτως, οι δηλώσεις περί επιστροφής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο “δεν είναι παρά σεναριολογία“, καθώς οι λόγοι για την εκδίωξή της συνεχίζουν να ισχύουν, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, προσθέτοντας ότι “δεν έχει προταθεί τίποτα, δεν πρόκειται παρά για σεναριολογία για τα (σ.σ. περί επιστροφής) της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, και η απόφαση επαφίεται στον συριακό λαό“.

“Οι λόγοι συνεχίζουν να υπάρχουν”

Η θέση του Κατάρ είναι σαφής: υπήρχαν λόγοι που η Συρία τέθηκε εκτός (Αραβικού Συνδέσμου) και οι λόγοι αυτοί εξακολουθούν πάντα να υπάρχουν“, επέμεινε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του εμιράτου του Κατάρ. Σημεριώνεται ότι από την αρχή της ένοπλης σύρραξης στη Συρία, το Κατάρ υποστήριξε οργανώσεις της αντιπολίτευσης και προσέφερε δωρεές για τους Σύρους πρόσφυγες. “Ο πόλεμος έχει σταματήσει, αλλά Σύροι είναι πάντα εκτοπισμένοι” και παραμένουν “αθώοι στις φυλακές“, τόνισε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

Ο πόλεμος στη Συρία, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών και προκάλεσε τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. “Δεν θέλουμε να επιβάλουμε λύσεις στον συριακό λαό, αυτός πρέπει να καταλήξει σε αυτές, πρέπει όμως να υπάρξει πολιτική ρύθμιση. […] Δεν θα ακούσουμε τίποτα […] προτού υπάρξει πολιτική διευθέτηση“, τόνισε ο σεΐχης αλ Θάνι.

Καμία δημοσίευση για προβολή