Κάτι τρέχει στην Κίνα: Ο Σι «καρατομεί» τον υπουργό Άμυνας, επισκέπτεται την κεντρική τράπεζα της χώρας

Κίνα: ο «δράκος» των 8 τρισ. δολαρίων που απειλεί το οικοδόμημα του Πεκίνου

Σε δύο κινήσεις που στέλνουν διαφορετικά μηνύματα, αλλά εντέλει καταδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί στη Κίνα, προέβη ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ.

Κατ’ αρχάς, με προεδρικό διάταγμα απομάκρυνε τον Λι Σανγκφού από την θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Κίνας. Τον Μάρτιο, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο (NPC) ενέκρινε τον γενικό γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής 26 τμημάτων του Κρατικού Συμβουλίου σε μια συνεδρίαση ολομέλειας της πρώτης συνόδου του 14ου NPC, συμπεριλαμβανομένου του Λι ως υπουργού Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Κυρώσεις

Πριν διοριστεί υπουργός Άμυνας της Κίνας, ο Λι Σανγκφού ήταν ο διευθυντής των τοποθεσιών εκτόξευσης δορυφόρων της Κίνας στο Xichang, στην επαρχία Sichuan της νοτιοδυτικής Κίνας, και έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αποστολές εξερεύνησης της Σελήνης, καθιστώντας τον ειδικό στον αεροδιαστημικό τομέα. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως αναπληρωτής διοικητής της Στρατηγικής Δύναμης Υποστήριξης του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού όταν ιδρύθηκε η δύναμη στα τέλη του 2015, πριν γίνει επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Εξοπλισμού της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (CMC) το 2017.

Όταν ήταν υπεύθυνος του Τμήματος Ανάπτυξης Εξοπλισμού CMC ο Λι Σανγκφού, η διοίκηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε αυτόν και στο υπουργείο το 2018 για αγορά ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων μαχητών αεροσκαφών Su-35 και πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος S-400. Η κύρωση αργότερα έγινε πρόβλημα στις στρατιωτικές ανταλλαγές Κίνας-ΗΠΑ όταν ο Λι Σανγκφού έγινε υπουργός Άμυνας της Κίνας. Ο Λι Σανγκφού έκανε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση στο Τρίτο Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας Κίνας-Αφρικής που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο τον Αύγουστο.

Στην Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας

Παράλληλα, ο Σι, σε μια πρωτοφανή κίνηση, επισκέφθηκε την κεντρική τράπεζα της Κίνας για πρώτη φορά από τότε που έγινε πρόεδρος της χώρας πριν από μία δεκαετία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, υπογραμμίζοντας την αυξημένη εστίαση της κυβέρνησης στη στήριξη της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σι, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λίφενγκ και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επισκέφθηκαν τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και την Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος στο Πεκίνο.

Αν και οι λεπτομέρειες των επισκέψεων δεν ήταν αμέσως σαφείς, οι κινήσεις του Σι παρακολουθούνται στενά από τους επενδυτές για πιθανά σήματα πολιτικής. Ο ισχυρότερος Κινέζος ηγέτης από τον Μάο Τσετούνγκ δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στην κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με δημόσια αρχεία. Η επίσκεψή του υπογραμμίζει την πρόσφατη ρητορική του Κομμουνιστικού Κόμματος για την «κεντρική και ενοποιημένη» ηγεσία του στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η επίσκεψή του στη ρυθμιστική αρχή συναλλάγματος στοχεύει εν μέρει στην καλύτερη κατανόηση των 3 τρισ. δολαρίων συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας, είπε μία από τις πηγές.

Καμία δημοσίευση για προβολή