Politico: Σταματήστε να τσατίζετε την Κίνα! Η ΕΕ ετοιμάζεται να βρει νέες ισορροπίες με το Πεκίνο

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν πόσο μακριά πρέπει να φτάσουν στη διακοπή των ευαίσθητων επιχειρηματικών δεσμών με το Πεκίνο, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της καταστροφικής εξάρτησης του μπλοκ από τη Ρωσία – αφού η εξάρτησή τους από τη Μόσχα για ενεργειακά αποθέματα αποκαλύφθηκε κριτικά από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, αναφέρει το Politico.

Όμως, παρά τον οικονομικό εκφοβισμό και τις αμφιβολίες του Πεκίνου σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, ορισμένες από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης θέλουν τώρα να μειώσουν την ένταση στην Κίνα.

Ένας ανατολικοευρωπαίος αξιωματούχος παρατήρησε ότι τις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπάθησαν να αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο ένα «ήδη βαρετό» προσχέδιο δήλωσης – μόνο και μόνο για να βεβαιωθούν ότι «δεν θα τσαντίσουν την Κίνα».

Για τους πολιτικούς της Ευρώπης, το ερώτημα πώς να χειριστούν το Πεκίνο είναι άβολο. Δέχονται πιέσεις από την Ουάσιγκτον να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από την έκθεση στις «ιδιοτροπίες» του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος — και να λάβουν σοβαρά υπόψη τους κινδύνους ασφαλείας της συνεχιζόμενης συμμαχίας του Xi Jinping με τον Πούτιν. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις της ΕΕ βασίζονται στην Κίνα για εξαγωγές αξίας 230 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, σημειώνει το Politico.

Η Γερμανία είναι επιφυλακτική να ανατρέψει τα τεράστια επιχειρηματικά της συμφέροντα στην Κίνα, ενώ η Γαλλία ήταν δύσπιστη να ακολουθήσει την προσέγγιση των ΗΠΑ, η οποία ήταν να αυξήσει την πίεση στο Πεκίνο και να περιορίσει τη δυτική έκθεση στην κινεζική επιρροή στις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού.

Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και του Πεκίνου έχουν ξεπαγώσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Βερολίνο και το Παρίσι φιλοξένησαν το νέο «δεξί χέρι» του Xi, Premier Li Qiang, για την πρώτη του διεθνή περιοδεία την περασμένη εβδομάδα, προσφέροντάς του μια πλατφόρμα για να χλευάσει τη στρατηγική της ΕΕ για την απομάκρυνση του κινδύνου .

Τις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαμορφωνόταν σταδιακά μια συναίνεση υπέρ της διατήρησης της διπλωματικής ειρήνης με το Πεκίνο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το τελευταίο προσχέδιο της τελικής δήλωσης του τέλους της συνόδου κορυφής, με ημερομηνία Τετάρτη και το οποίο είδε το POLITICO, ήταν λιγότερο εχθρικό ως προς το Πεκίνο σε σύγκριση με άλλες πρόσφατες δηλώσεις από τις Βρυξέλλες.

Πιέσεις ΕΕ σε Κίνα για Ρωσία

Όσον αφορά τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, το τελευταίο προσχέδιο ανέφερε ότι οι ηγέτες της ΕΕ καλούν το Πεκίνο «να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τον επιθετικό της πόλεμο και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την Ουκρανία».

Αλλά προσέξτε να μην είστε πολύ επικριτικοί σε όλα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα έχουν κοινό συμφέρον να επιδιώξουν εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις», ανέφερε το προσχέδιο.

Ο ανώτερος διπλωμάτης είπε ότι τα συμπεράσματα δείχνουν «με λίγο περισσότερες λεπτομέρειες ότι συνεχίζουμε να θέλουμε να συνεργαστούμε με αυτή τη χώρα, αυτή την οικονομική δύναμη».

Πάντως, το σχέδιο είναι στις συνεδριάσεις της τελευταίας στιγμής από τους ηγέτες της ΕΕ για ένα τόσο αμφιλεγόμενο θέμα όπως οι σχέσεις με το Πεκίνο, να αποφευχθούν τοποθετήσεις, καθώς αυτό θα αποκάλυπτε πόσο διχασμένο είναι πραγματικά το μπλοκ. «Εάν οι ηγέτες της ΕΕ περνούν ώρες παζαρεύοντας αυτό το κείμενο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα έδειχνε διχόνοια για την Κίνα», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Επίσης, ο τόνος των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής αποκαλύπτει μια άλλη διαίρεση ππυ υπάρχει στα ανώτατα επίπεδα ηγεσίας της ΕΕ μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα του μπλοκ, Ursula von der Leyen.

Η πιο σκληρή γραμμή του Von der Leyen για την Κίνα έχει επίσης επικριθεί από τον Michel και την ομάδα του πίσω από κλειστές πόρτες. Κρατάει το στυλό για τη σύνταξη των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ βλέπουν ακόμη και τη συμφιλιωτική γλώσσα στο σχέδιο δήλωσης της συνόδου κορυφής ως απάντηση του Michel στην πιο αυστηρή στρατηγική οικονομικής ασφάλειας της von der Leyen , η οποία ζητούσε έλεγχο των εξερχόμενων επενδύσεων για να σταματήσουν οι χώρες της ΕΕ να παράγουν ευαίσθητες τεχνολογίες όπως προηγμένα μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη σε αναξιόπιστες τοποθεσίες, όπως όπως η Κίνα.

«Έχουμε τώρα ένα μεγάλο πρόβλημα όπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακούει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ακούει την Κίνα», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Δεν είναι καινούργιο, αλλά όλο και περισσότερο η περιοχή Schuman είναι μια παιδική χαρά αντί να ισοπεδώνει τον αγωνιστικό χώρο με την Κίνα».

Ορισμένες χώρες της δυτικής ΕΕ θέλουν να εμφανίζονται ανεξάρτητες από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Μάρτσιν Πρζιχόννιακ, ειδικός στην Κίνα στο Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων. «Αυτοί – με την υποστήριξη του Charles Michel – έχουν βαρεθεί να αποσυνδέονται από τη Ρωσία και ευελπιστούν ότι [μια πιο ήπια στάση] μπορεί να τους κερδίσει χρόνο στην περίπτωση της Κίνας». Οι ηγέτες της ΕΕ «μπορεί επίσης να μην θέλουν να στριμώξουν την Κίνα με τη Ρωσία, ειδικά μετά τα πρόσφατα γεγονότα με τον όμιλο Wagner — αλλά αυτό είναι μια λανθασμένη προσδοκία».

Η πιο ήπια προσέγγιση της ΕΕ αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη αλλαγή στην πολιτική για την Κίνα, η οποία συμβαίνει επίσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αφού ενίσχυσαν τη ρητορική προς την Κίνα σχετικά με την πολιτική της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωσαν επίσης τη θερμοκρασία τις τελευταίες εβδομάδες. Από την πλευρά της, η Κίνα, επίσης, έχει δείξει ετοιμότητα να επανασυνδεθεί με δυτικούς αξιωματούχους.

Ο Antony Blinken ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέφτηκε την Κίνα εδώ και πέντε χρόνια νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Όχι μόνο συνάντησε τον ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και ο Μπλίνκεν έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Σι, τιμή που δεν δόθηκε αυτόματα στους επισκέπτες διπλωμάτες. Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την ατμόσφαιρα των συνομιλιών ως «ειλικρινή και εποικοδομητική».

  • Με πληροφορίες από Politico

Καμία δημοσίευση για προβολή