Κινήσεις ζατρικίου από τον Ερντογάν: Ακύρωσε τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” στο Αιγαίο, αλλά επιμένει στις … light παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

Ερντογάν τελευταίο χαρτί

Ενώ η κοινωνική και πολιτική πίεση προς τον Ερντογάν ογκούται στην Τουρκία και τη στιγμή που αναζητά διέξοδο για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που δημιούργησαν οι καταστροφικοί σεισμοί, ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε μια κίνηση «έκπληξη» για το ταπεραμέντο του, ακυρώνοντας τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει χθες το μεσημέρι.

Η συγκεκριμένη άσκηση περιλάμβανε την ανάπτυξη του συνόλου του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο με παράλληλες ασκήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ένα “σώου προετοιμασίας πολέμου” που τώρα, υπό την πίεση των ξαφνικών γεγονότων που προκάλεσε ο εγκέλαδος, αναβάλλεται.

Πως ερμηνεύεται η κίνηση Ερντογάν

Η αναβολή αυτή  θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μία κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Αθήνα, μετά τα διθυραμβικά σχόλια και του τουρκικού Τύπου για τη βοήθεια που έχει παράσχει η Ελλάδα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς τόσο με ανθρωπιστική βοήθεια όσο και με την παρουσία διασωστών. Και ενδεχομένως να συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην περιοχή της καταστροφής, ως ένα “διάλειμμα” στην ένταση.

Ωστόσο, παρατηρητές – χωρίς να υποτιμούν αυτή την ερμηνεία – εκτιμούν πως οι σπουδαιότεροι λόγοι είναι τρεις:

  • Η αναζήτηση από την Άγκυρα ξένης βοήθειας πολλών δισ. δολαρίων – πιθανότατα από τη Δύση –  για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν και τη στήριξη της Τουρκικής οικονομίας, την αναγκάζει να είναι πιο διαλλακτική απέναντι στο ΝΑΤΟ και λιγότερο προκλητική στο νοτιανατολικό υπογάστριό του. Αυτό οδηγεί σε ηπιότερη στάση απέναντι στο ζήτημα διεύρυνσης της Συμμαχίας με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
  • Η επικείμενη άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν την άλλη εβδομάδα σε Άγκυρα και Αθήνα, όπου ανάμεσα στις άλλες διευθετήσεις που καίνε το ΝΑΤΟ (διεύρυνση) ή την Άγκυρα (F-16) θα θέσει και το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιβάλει αυτό να συμβεί σε συνθήκες ηρεμίας και όχι έντασης.
  • Τη στιγμή αυτή οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις  έχουν στρέψει την προσοχή τους και έχουν διαθέσει πόρους στην αντιμετώπιση της καταστροφής. Μία άσκηση πολεμικής ετοιμότητας στο Αιγαίο είναι υπό τις παρούσες συνθήκες, πολυτέλεια και χωρίς προπαγανδιστικό περιεχόμενο για εσωτερικούς λόγους, καθώς η τουρκική κοινή γνώμη έχει άλλα προβλήματα τώρα.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση- “έκπληξη” του Ερντογάν είναι ατελής, γιατί την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο, όμως από drone και όχι μαχητικά. Από τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε συνέβη ο σεισμός έχουν πραγματοποιηθεί 104 τέτοιου είδους παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα όμως με το ΓΕΕΘΑ την Τρίτη δεν σημειώθηκε καμία πτητική ενέργεια στο Αιγαίο, και «ίσως να ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο».

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή