Κίνηση πολιτικής αυτοκτονίας από Γεννηματά. Βενιζέλος: «Σχέδιο για να γίνει το ΚΙΝ.ΑΛ. ''ουρά'' του ΣΥΡΙΖΑ»

Ως κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου – στα όρια της πολιτικής αυτοχειρίας- κρίνεται η προσχεδιασμένη απόφαση της Φώφης Γεννηματά να ωθήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο εκτός ΚΙΝ.ΑΛ. Ο σχεδιασμός αυτός εκδηλώθηκε με την ανακοίνωση εκ μέρους της στον προκάτοχό της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι αποκλείεται από τη πρώτη (εκλόγιμη) θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας γιατί αυτή την έχει υποσχεθει «αλλού» (στον κ. Γιώργο Καμίνη).

Αυτή η ενέργεια της Κυρίας Γεννηματά οδηγεί σε κρίση το ΚΙΝ.ΑΛ. ένα μήνα πριν τις κρίσιμες εκλογές του Ιουλίου. Ήδη πολιτικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν την κίνηση Γεννηματα ως «κάτι πολύ μεγαλύτερο από μία παράτολμη κίνηση στο πολιτικό παιχνίδι». Όπως επισημαίνουν, «είναι μία απόφαση με ιστορικό βάθος, μία απόφαση ασεβής προς την ιστορία του κόμματος»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρότεινε στον προκάτοχό της την… τελευταία θέση στο Επικρατείας και ανακοίνωσε στη θέση του επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τη τη Χαριλάου Τρικούπη λίγο μετά τις 3μμ: «Στις επικείμενες Εθνικές Εκλογές με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τίθεται ο Γιώργος Καμίνης».

Η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν άμεση:

«Η κυρία Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συναντηθούμε σήμερα. Στη συνάντηση μας μου είπε πως θεωρεί ότι έχουμε διαφορές ως προς τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, ότι είχε υποθέσει πως επιθυμώ να διαδραματίζω ένα ευρύτερο ρόλο και ότι σε κάθε περίπτωση έχει δεσμευθεί να τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ άλλο πρόσωπο.

Μου είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε να φανεί ότι δεν στηρίζω εκλογικά το ΚΙΝΑΛ και ως εκ τούτου η τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα μπορούσε να καλυφθεί από εμένα. Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρόταση της για τη συμμετοχή μου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Εξέφρασα τη βεβαιότητα μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της.

Δεν της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε από καιρό ανακοινώσει πως δε θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς πίστευαν πως ο κ. Βενιζέλος θα είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε η παράταξη να πάει ενωμένη στις εκλογές. Φαίνεται ότι στο κομματικό και εξωθεσμικό περιβάλλον της Κυρίας Γεννηματά επικρατούν άλλες σκέψεις…

Υπενθυμίζουμε ότι στην συγκέντρωση του ΚΙΝ.ΑΛ. στο Περιστέρι με κεντρικό ομιλητή τον Ευ. Βενιζέλο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε περιγράψει με σαφήνεια τη γραμμή του Κινήματος:

«Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί να είναι συντριπτική. Πρέπει να είναι στρατηγική. Ένας ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μηχανισμούς εξουσίας θα πλησιάσει μετεκλογικά στα πραγματικά του μεγέθη. Η άλλη όψη της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η νίκη της ΝΔ, είναι η στρατηγική νίκη του Κινήματος Αλλαγής. Η ανάδειξή του σε καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων, της πορείας της χώρας.

Η τρίτη εντολή στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει δυο πράγματα. Σημαίνει, πρώτον,   ήττα της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι υπόθεση τιμής για όλους τους δημοκράτες πολίτες. Σημαίνει, δεύτερον, ότι το μέλλον του τόπου δεν μπορεί να το διασφαλίσει μια αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση αιχμάλωτη εξορισμού των αντιφάσεων του ίδιου της του εαυτού»

Με αυτή τη γραμμή εμφανίζεται να διαφωνεί η Φώφη Γεννηματά, δημιουργώντας εύλογες απορίες ποια είναι τελικά η επίσημη θέση του ΚΙΝ.ΑΛ.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ