Κλιματική αλλαγή: «Πόλεμος» στην ΕΕ για την «πράσινη» πυρηνική ενέργεια και μεγάλο «όχι» από τη Γερμανία

Καθώς η ΕΕ επιχειρεί να λύσει τον «γρίφο» της βιώσιμης και «πράσινης» ενεργειακής πολιτικής, ήδη ο «πόλεμος» για την πολιτική αρχή έχει και τις πρώτες αψιμαχίες του.

Την αρχή έκανε η Γερμανία, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί την πυρινική ενέργεια επικίνδυνη και ότι αντιτίθεται στην πρόταση των Βρυξελλών που την εντάσσει στο πλάνο της για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή πολιτική.

«Θεωρούμε την πυρηνική ενέργεια επικίνδυνη»

Μάλιστα, το γερμανικό «όχι» δεν θα μπορούσε να είναι πιο εμφατικό: «Θεωρούμε την πυρηνική ενέργεια επικίνδυνη» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Χεμπεστρέιτ, τονίζοντας ότι το ζήτημα των πυρηνικών αποβλήτων παραμένει άλυτο.

Προσέθεσε, δε, ότι η Γερμανία «απορρίπτει κατηγορηματικά» τις θέσεις της ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια και έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψή της στην Κομισιόν, ενώ τόνισε ότι πλέον το Βερολίνο εξετάζει τα επόμενα βήματά του.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, χαρακτήρισε τις προτάσεις της Κομισιόν για την πυρηνική ενέργεια ως «greenwashing», ήτοι ψευδή εικόνα και προπαγάνδα.

Η πολιτική της Γερμανίας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν, σε προσχέδια εγγράφων της αναφέρει ότι για επενδυτικούς λόγους και υπό ορισμένες συνθήκες το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Γερμανία προτίθεται να κλείσει όλα τα πυρηνικά εργοστάσιά της ως το 2030 και να στηρίξει την ενεργειακή πολιτική της στο φυσικό αέριο, μέχρις ότου μπορεί να το αντικαταστήσει με «καθαρές» πηγές ενέργειας.

Το «βρώμικο» φυσικό αέριο

Να σημειωθεί ότι και το φυσικό αέριο, όταν καίγεται παράγει αέρια του θερμοκηπίου -όπως για παράδειγμα διοξείδιο του άνθρακα- αν και σε μικρότερες ποσότητες από ό,τι τα ορυκτά καύσιμα, γεγονός που έχει προκαλέσει κριτική για την πολιτική της Γερμανίας.

Το Βερολίνο, πάντως, ισχυρίζεται ότι το φυσικό αέριο είναι μια ενδιάμεση λύση μέχρι το 2045, οπότε και η Γερμανία σχεδιάζει να παράγει την ενέργειά της από βιώσιμες λύσεις, όπως υδρογόνο παραγώμενο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πυρηνικά για τη Γαλλία

Από την άλλη, η Γαλλία επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τα υφιστάμενα πυρηνικά εργοστάσιά της και να κατασκευάσει και νέα στο πλαίσιο της πολιτικής της για βιώσιμη ενεργειακή πολιτική μπροστά στην κλιματική αλλαγή.

Οι αντίρροπες τάσεις των δύο ισχυροτέρων χωρών της ΕΕ προκαλούν ρήγμα στην πολιτική για την κλιματική αλλαγή και εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μεγάλες εντάσεις μέχρις ότου βρεθεί η πολυπόθητη «χρυσή τομή».

Καμία δημοσίευση για προβολή