Κόκκινα Δάνεια – Η επόμενη μέρα

    Καμπανάκι κινδύνου αποτελούν τα καταναλωτικά δάνεια

    Τις δύο τελευταίες εβδομάδες κερδίσαμε τη σημαντικότερη μάχη. Πετύχαμε την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού, κερδίζοντας έτσι χρόνο για τη θωράκιση του νοσούντος επί σειρά ετών Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Μετά το αρχικό μούδιασμα, έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε, ότι τίποτα δε θα είναι το ίδιο στην «κανονικότητα» της επόμενης μέρας. Το πλήγμα για τις κλειστές επιχειρήσεις θα είναι τεράστιο, συνυπολογιζόμενης της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, από την οποία φαινόταν, ότι είχαμε αρχίσει να βγαίνουμε.

    Το πρόβλημα θα είναι εντονότερο για τις επιχειρήσεις εκείνες, που αντιμετώπιζαν ταμειακή δυσχέρεια και πτώση του κύκλου εργασιών τους και προ του lockdown, οι οποίες θα κληθούν ουσιαστικά σε άμεση επαναλειτουργία, χωρίς την απαραίτητη εισροή κεφαλαίων, αλλά και με  απουσία ταμειακών διαθέσιμων. Δυστυχώς, για κάποιες από αυτές ο COVID-19, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή, μετά από μία αργόσυρτη παραμονή στην εντατική την τελευταία δεκαετία.

    Κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων, αλλά και φυσικών προσώπων, είχαν εξαγοραστεί το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα από funds, που κάθε άλλο παρά ιεραπόστολοι είναι. Λίγο μετά από την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα, είναι βέβαιο, ότι τα ίδια funds θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα είσπραξης των απαιτήσεών τους, από την ακίνητη και κινητή περιουσία των οφειλετών τους. Πολύ σύντομα, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα κύμα εκτελέσεων. Γεγονός που θα συμπέσει χρονικά, με την απαραίτητη, κατ΄ εμέ, τροποποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος θα πρέπει να απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, που ευνοούσαν την εκμετάλλευσή του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι κάνοντας χρήση των ευεργετικών του διατάξεων, κρατούσαν ημιθανείς επιχειρήσεις στον αναπνευστήρα.

    Ευελπιστώ, ότι οι νέες διαδικασίες και προθεσμίες θα συντμηθούν, τόσο για τους οφειλέτες, όσο και για τους πιστωτές. Σημαντική τομή, η οποία έως και σήμερα και παρά την πρόβλεψή της στο ισχύον δίκαιο, δεν έχει εφαρμοστεί, θα είναι η δυνατότητα για μια πραγματική «δεύτερη ευκαιρία», στον επιχειρηματία να επαναδραστηριοποιηθεί στην οικονομική ζωή του τόπου. Η οικονομική συγκυρία που διανύουμε, είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία των τελευταίων εκατό ετών, να διαχωριστεί ουσιαστικά η ήρα από το στάρι.

    Η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει· τις επιχειρήσεις εναρμονισμένες με μια νέα τάξη πραγμάτων, οχυρωμένες με ταμειακά διαθέσιμα και σε θέση να επαναξιολογήσουν τη λειτουργία τους, τις τράπεζες ανοικτές σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης δανειακών υποχρεώσεων και εξυγιάνσεων εταιρειών, που μπορούν να ανακάμψουν, τους επενδυτές έτοιμους να αξιολογήσουν επιχειρήσεις και να προσφέρουν φρέσκο χρήμα στην αγορά, βοηθώντας τες στο επιθυμητό restart τους και τη νομοθετική πρωτοβουλία αποφασιστική, χωρίς δισταγμούς για βαθιές τομές σε αναχρονιστικές διατάξεις.

    Ένα είναι σίγουρο, η επόμενη μέρα δε θα είναι η ίδια. Προσδοκώ όμως, ότι θα είναι καλύτερη και ότι η ωριμότητα που επιδείξαμε τις τελευταίες εβδομάδες θα μας ακολουθήσει και στην πολιτικοοικονομική ζωή. Η κρίση θα μας βγάλει σοφότερους, έτοιμους, αλλά και διψασμένους να χτίσουμε με γερά θεμέλια, μια νέα οικονομία.

    *του Ευάγγελου Τρανώρη – Εμπορικολόγος -Εξειδικευμένος στο Πτωχευτικό Δίκαιο

    Καμία δημοσίευση για προβολή