Κοκτέιλ φόβου από την άνοδο του πληθωρισμού διεθνώς – Στο 2,5% στην Ελλάδα έως το τέλος του χρόνου

Ο πληθωρισμός έπεσε στο 4,1% τον Μάϊο στην Ελλάδα - Στο 6,1% στην Ευρωζώνη

Άνοδο του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2.5% έως το τέλος του χρόνου αναμένει το οικονομικό επιτελείο και αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων που θα έχει στα νοικοκυριά.

Κυριότερη αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι οι αυξήσεις που σημειώνονται διεθνώς στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις πρώτες ύλες, τα βιομηχανικά προϊόντα και τα τρόφιμα.

Ήδη  στην ευρωζώνηστο ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ανέβηκε στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 10  , φέρνοντας νέο «πονοκέφαλο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις προβλέψεις για 2,7% αλλά και από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%.

Η κίνηση οδηγήθηκε από το κόστος Ενέργειας -ωστόσο και οι τιμές τροφίμων ενισχύθηκαν, ενώ υπήρξαν ασυνήθιστα μεγάλες αυξήσεις και στις τιμές

Και ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και Ενέργειας ενισχύθηκε, φτάνοντας στο 1,6% από 0,9%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί έως τώρα αφορούν τα ενεργειακά προϊόντα. Η αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης είχαν αύξηση από την αρχή του χρόνου κατά 20%. Το πετρέλαιο θέρμανσης, που θα αρχίσει να διατίθεται από τα μέσα του επόμενου μήνα, αναμένεται να έχει αύξηση της τιμής του κατά περίπου 25%, από τα 80-82 λεπτά το λίτρο που διατέθηκε τον χειμώνα 2020-2021 να φτάσει τα 99 λεπτά το λίτρο. Το ηλεκτρικό ρεύμα, για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία, αναμένεται να έχει μέσες αυξήσεις τιμολογίων κατά 20% λόγω της αύξησης του φυσικού αερίου αλλά και των δικαιωμάτων ρύπων διεθνώς.

  • Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αποτυπώνει αυτήν τη σταδιακή αύξηση, που έχει συνέπειες στο διαθέσιμο εισόδημα, αλλά στη μεγάλη εικόνα της δεν εμπνέει προς το παρόν ιδιαίτερες ανησυχίες. Όμως το ζήτημα είναι ότι ο Προϋπολογισμός του 2021, που συντάχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, προέβλεπε για φέτος πληθωρισμό 0,6% και με αυτήν τη βάση σχεδιάστηκαν και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας κατά των επιπτώσεων του κορονοϊού. To Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, το οποίο δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο, προβλέπει για φέτος μηδενικό πληθωρισμό.

Κοκτέιλ φόβου και φαντάσματα περασμένων δεκαετιών

Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αναζωπυρώνονται, διεθνώς, δημιουργείται ένα κοκτέιλ φόβου που φέρνει στο προσκήνιο φαντάσματα περασμένων δεκαετιών, όταν το ’70 ο στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή o συνδυασμός πολύ χαμηλής, ή στάσιμης ανάπτυξης έως υφεσιακών πιέσεων στην οικονομία, σε συνδυασμό με την ανοδική τροχιά στις τιμές, ήταν ο δράκος που δάγκωνε τα πάντα στο πέρασμά του, σχολιάζουν αναλυτές.

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επαναλάβει την πορεία που είχε στο τέλος της δεκαετίας του 1960, η οποία έθεσε τα θεμέλια για σταθερά υψηλό πληθωρισμό την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον κορυφαίο ιστορικό της οικονομίας Niall Ferguson.

Μιλώντας στο CNBC, ο Ferguson είπε ότι ως αποτέλεσμα της απόκρισης στην πανδημία Covid-19 με παρόμοιο τρόπο όπως στην Παγκόσμια Οικονομική Κρίση του 2008, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν τώρα μια νέα πρόκληση με τη μορφή του αυξανόμενου πληθωρισμού.

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον στις καταστροφές είναι ότι το ένα μπορεί να οδηγήσει σε ένα άλλο. Μπορείτε να μεταβείτε από μια καταστροφή δημόσιας υγείας σε μια δημοσιονομική, νομισματική και δυνητικά πληθωριστική καταστροφή», δήλωσε στο φόρουμ Ambrosetti στην Ιταλία. «Δεν είναι τόσο μεγάλη καταστροφή, δεν σκοτώνει ανθρώπους, αλλά η άνοδος του πληθωρισμού θα ήταν πρόβλημα», επεσήμανε.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή