«Κόλαφος» στον Πούτιν από κορυφαίο Ρώσο οικονομολόγο: Η οικονομία της Ρωσίας γίνεται όλο και πιο «πρωτόγονη»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική οικονομία ετοιμάζεται να πέσει σε «μαύρη τρύπα»

Μπορεί οι αρχικές προβλέψεις των Δυτικών αναλυτών σχετικά με τις συνέπειες των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία να έχουν πέσει έξω ως προς το μέγεθος της ζημιάς (η Ρωσία μοιάζει μέχρι στιγμής να υφίσταται μόνο μικρές «αναταράξεις», καθώς έσπευσε να διοχετεύσει σε άλλες αγορές τη βασική πηγή πλούτου της, την ενέργεια), ωστόσο το «βάθος» της καταστροφής που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα.

Αυτό ισχυρίζεται ένας από τους κορυφαίους Ρώσους οικονομολόγους και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο Κονσταντίν Σονίν, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από τις ρωσικές αρχές, ο οποίος δήλωσε στη Novaya Gazeta ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν έχουν «καμία επίδραση» στη ρωσική οικονομία. «Οι κυρώσεις είναι συνέπεια των ρωσικών βομβαρδισμών σε ουκρανικές πόλεις και των ρωσικών τανκς σε ουκρανικούς δρόμος και των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώνουν Ουκρανούς. Ως εκ τούτου, το να συζητάμε για την επίδραση των κυρώσεων είναι σαν να μιλάμε γιια την επίδραση του πυρετού σε μια ασθένεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πιο πρωτόγονη και οπισθοδρομική»

Ωστόσο, ο Σονίν τόνισε ότι ο πόλεμος που διεξάγει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι αυτός που προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα στη ρωσική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 3% αντί να αναπτυχθεί κατά 4%, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, ενώ η κατάρρευση της κατανάλωσης και του λιανικού εμπορίου προκαλούν ζημιές και δυσαρέσκεια στους πολίτες που δεν αντανακλώνται μακροοικονομικά στη μείωση του ΑΕΠ της χώρας. «Όλα όσα συμβαίνουν κάνουν τη ρωσική οικονομία πιο πρωτόγονη και οπισθοδρομική», υποστήριξε ο οικονομολόγος.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η διατήρηση των συνθηκών πολέμου «κάνουν την οπισθοδρόμιση και τον πρωτογονισμό όλο και πιο επίμονο. Και νομίζω πολύ σοβαρά ότι θα ακολουθήσουμε το δρόμο της Σοβιετικής Ένωσης, από τη δεκαετία του 1970 ως την πλήρη οικονομική κατάρρευση στα τέλη της δεκαετίας του 1980». Ο Σονίν επισήμανε ότι η κατάρρευση έχει ήδη αρχίσει, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ρωσική κυβέρνηση εμφάνισε έλλειμμα 29 δισ. δολαρίων για το α’ τρίμηνο του 2023, δεδομένου ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας συνεχίζουν να παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις.

Η οικονομία «σέρνεται»

Ο Σονίν εκτίμησε ότι η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας δεν θα είναι τόσο δραματικής κλίμακας όσο αυτή της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς στη συνάρτηση έχουν εισαχθεί νέες παράμετροι, ωστόσο τόνισε ότι η οικονομία κατά πάσα πιθαντότητα θα συνεχίσει να «σέρνεται» με πολύ οδυνηρό τρόπο για τους Ρώσους, προσθέτοντας παράλληλα ότι «η στασιμότητα μπόρεί να φθάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να προκαλέσει την πλήρη κατάρρευση της κρατικής μηχανής, όπως συνέβη τη δεκαετία του 1990».

Οι εκτιμήσεις του Σονίν ταυτίζονται με αυτές άλλων αναλυτών, οι οποίοι σημειώνουν ότι, λόγω των δυτικών κυρώσεων, η Ρωσία αποστερείται σημαντικών εισροών τεχνολογίας και καινοτομίας, ενώ, παράλληλα, έχει απώλειες και σε καλά εκπαιδευμένο και νεανικό εργατικό δυναμικό, τόσο λόγω των απωλειών στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, όσο και λόγω της άρον-άρον αποχώρησης από τη χώρα νέων ανθρώπων οι οποίοι είτε επιδιώκουν να αποφύγουν τη στράτευση είτε διαφωνούν με την πολιτική Πούτιν.

Καμία δημοσίευση για προβολή