Κομισιόν: Με μειωμένη δυναμική αναπτύσσεται η Ευρωζώνη. Συρρικνώνεται η γερμανική οικονομία το 2023

Μήνυμα ΕΕ προς τη Μόσχα: Μη χρησιμοποιείσετε την τρομοκρατική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Με μειωμένη δυναμική συνεχίζει να αναπτύσσεται η οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ, σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Καθόλου θετικά δεν είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης της Κομισιόν και για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς αναμένεται συρρίκνωσή της το 2023. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας προβλέπεται πλέον να συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023, σε σύγκριση με την ανάπτυξη 0,2% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Οι βασικές αιτίες αυτού είναι η αδύναμη κατανάλωση και η μείωση των επενδύσεων στις κατασκευές, τα οποία προβλέπεται να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη, παρά την άνοδο των επενδύσεων σε εξοπλισμό, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

Ενώ η αδύναμη εξωτερική ζήτηση επιβαρύνει τις εξαγωγές, οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2023 λόγω της μείωσης των εισαγωγών, πρόσθεσε η Επιτροπή.

Το 2024, το ΑΕΠ προβλέπεται να ανακάμψει κατά 1,1% λόγω της ανάκαμψης της κατανάλωσης. Αυτό είναι μικρότερο από το 1,4% που προβλεπόταν την άνοιξη, λόγω της επιβράδυνσης του κατασκευαστικού τομέα και της λιγότερο δυναμικής αύξησης των εξαγωγών.

Ο γενικός πληθωρισμός της Γερμανίας το 2023 αναμένεται να μειωθεί στο 6,4% από 8,7% το προηγούμενο έτος.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας και των υπηρεσιών μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ανέφερε η Επιτροπή. Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα παραμείνει αυξημένος, καθώς οι μισθοί αυξάνονται.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των τροφίμων και τον πυρήνα του πληθωρισμού, αναμένεται να διατηρήσει υψηλό τον συνολικό πληθωρισμό το 2023, αναφέρει η Επιτροπή στις προβλέψεις της.

Ο γενικός πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 2,8% το 2024, λόγω της σταδιακής επιβράδυνσης των τιμών των αγαθών και της επιβράδυνσης των τιμών της ενέργειας.

Η γενικότερη εικόνα της ΕΕ

Με μειωμένη δυναμική συνεχίζει να αναπτύσσεται η οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ, σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στις θερινές – ενδιάμεσες – οικονομικές προβλέψεις της, η Επιτροπή αναθεωρεί προς τα κάτω την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, σε σχέση με τις εαρινές της προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν το Μάιο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης, σε 0,8% το 2023 (από 1,1% που προβλεπόταν στις εαρινές προβλέψεις) και 1,3% το 2024 (από 1,6%). Για την ΕΕ προβλέπεται ανάπτυξη 0,8% το 2023 (από 1%) και 1,4% το 2024 (από 1,7%).

Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται στον προβλεπόμενο ορίζοντα.

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι 5,6% το 2023 (έναντι 5,8%) και 2,9% το 2024 (έναντι 2,8%).

Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) προβλέπεται πλέον να φθάσει στο 6,5% το 2023 (έναντι 6,7% την άνοιξη) και στο 3,2% το 2024 (έναντι 3,1%) στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει σήμερα στη δημοσιότητα οικονομικές προβλέψεις μόνο για τις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία). Μεταξύ των χωρών αυτών, τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να καταγράψει η Ισπανία, με 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024.

Οικονομική ύφεση στη Γερμανία 

Ωστόσο, για τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, τη Γερμανία, προβλέπεται το 2023 οικονομική ύφεση στο -0,4% και το 2024 προβλέπεται ανάπτυξη στο 1,1%. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία προβλέπεται να φτάσει το 6,4% το 2023 και να μειωθεί στο 2,8% το 2024.

Για τη Γαλλία, προβλέπεται ανάπτυξη στο 1% το 2023 και στο 1,2% το 2024. Ο πληθωρισμός στη Γαλλία αναμένεται να φτάσει το 5,6% το 2023 και να μειωθεί στο 2,7% το 2024.

Για την Ιταλία, προβλέπεται ανάπτυξη στο 0,9% το 2023 και στο 0,8% το 2024, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 5,9% το 2023 και να μειωθεί στο 2,9% το 2023.

Ο πληθωρισμός σε περαιτέρω πτώση

Στα θετικά, ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών της ενέργειας και της συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων από τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά. Στη ζώνη του ευρώ, έφτασε στο 5,3% τον Ιούλιο, το ήμισυ ακριβώς από το ανώτατο επίπεδο του 10,6% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2022 και παρέμεινε σταθερό τον Αύγουστο.

Επιπλέον, αναμένεται περαιτέρω πτώση στις τιμές της ενέργειας για το υπόλοιπο μισό του 2023 αλλά με βραδύ ρυθμό. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθούν ελαφρά και πάλι το 2024, λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου. Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες ήταν μέχρι στιγμής πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά πρόκειται να συνεχίσει να μετριάζεται καθώς η ζήτηση μειώνεται υπό τον αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της φθίνουσας ώθησης μετά την COVID-19. Οι τιμές των τροφίμων και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στη χαλάρωση του πληθωρισμού στον προβλεπόμενο ορίζοντα, αντανακλώντας επίσης τις χαμηλότερες τιμές των εισροών και την ομαλοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού.

Οι κίνδυνοι και αβεβαιότητες

Ο συνεχιζόμενος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να ενέχουν κινδύνους και να παραμένουν πηγή αβεβαιότητας. Επιπλέον, η νομισματική σύσφιξη μπορεί να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού που θα επιτάχυνε την αποκατάσταση των πραγματικών εισοδημάτων. Αντίθετα, οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο επίμονες.

«Οι αυξανόμενοι κλιματικοί κίνδυνοι, που απεικονίζονται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις άνευ προηγουμένου δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες το καλοκαίρι, επηρεάζουν επίσης τις προοπτικές», τονίζει η Κομισιόν.

Καμία δημοσίευση για προβολή