Κομισιόν: Θετικές οι θερινές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, ανάπτυξη 4,3% και 6,0% για 2021 και 2022

Θετικές για την ελληνική οικονομία ήταν σε γενικές γραμμές οι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, όπως τις παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν σημείωσε για την Ελλάδα ότι κατέγραψε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 4,4% από τρίμηνο σε τρίμηνο (εποχικά προσαρμοσμένη) το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρά την εντατικοποίηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης που θεσπίστηκαν τον Ιανουάριο. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως “στις καθαρές εξαγωγές, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγικών υπηρεσιών και τη σημαντική συμβολή των αποθεμάτων“, αναφέρει η Κομισιόν.

Ο ρόλος του τουρισμού

Από την άλλη πλευρά, “η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο“, ενώ “μια προγραμματισμένη αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας το 2022 έδωσε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα”. Σημειώνει επιπλέον ότι “τα μέτρα κοινωνικής απόστασης άρχισαν να χαλαρώνουν στις αρχές Μαΐου και ακολούθησε αύξηση των περισσότερων κορυφαίων δεικτών εμπιστοσύνης“. Οι δείκτες της βιομηχανίας κατά την ίδια περίοδο έδειξαν την ανάκαμψη της ξένης ζήτησης αγαθών, καταγράφει.

Η ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές του τουρισμού, οι οποίες προβλέπεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019, προειδοποιεί η Κομισιόν. Τονίζει δε οτι “τα αισιόδοξα σχέδια απασχόλησης στους περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς αναμένεται να οδηγήσουν σε οριακή μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2021“.

Τα δημοσιονομικά μέτρα

Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών σε ολόκληρη τη χώρα, τα μέτρα πολιτικής έκτακτης ανάγκης αναμένεται να μετριάσουν τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας και να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Σημειώνει δε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν νωρίτερα μέσα στο έτος, σε συνδυασμό με την ώθηση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022. Συνολικά, προβλέπεται πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 4,3% το 2021 και κατά 6,0% το 2022.

Χαμηλός πληθωρισμός, αλλά και κίνδυνοι

Καταγράφει επιπλέον ότι “οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις έχουν οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές εισροών, αλλά η περιορισμένη μετάβαση στις τιμές καταναλωτή, σε συνδυασμό με τις αποπληθωριστικές πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών, αναμένεται να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές καταναλωτή“.

Ο γενικός πληθωρισμός προβλέπεται στο -0,4% το 2021 και 0,5% το 2022. Προειδοποιεί όμως ότι “αυτή η πρόβλεψη εξακολουθεί να υπόκειται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών του COVID-19“.

Πρόσθετοι κίνδυνοι απορρέουν από την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης, που θα πρέπει να χρονομετρηθεί προσεκτικά για να αποφευχθεί η αύξηση των πτωχεύσεων και να περιοριστούν τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δαπάνες προς τα εμπρός“, αναφέρει.

Καμία δημοσίευση για προβολή