Κοροναϊός : Έρχονται δύσκολες εβδομάδες σε Ευρώπη και Ελλάδα. “Απροσπέλαστο” το τείχος των ανεμβολίαστων. Ποιές ποιοτικές έρευνες μελετά το Μαξίμου

Εξαιρετικά δύσκολες προδιαγράφονται οι επόμενες εβδομάδες στο μέτωπο της πανδημίας, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και σε εγχώριο επίπεδο.

Στην κυβέρνηση, η οποία αναλύει όλες τις έρευνες της τελευταίας περιόδου η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πολύ δύσκολα θα “σπάσει” το “απροσπέλαστο” τείχος των ανεμβολίαστων.

Παρά την μικρή “ανάσα” από την άνοδο που καταγράφεται στους εμβολιασμούς το τελευταίο δεκαήμερο, το κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, παραδέχεται ότι η προσπάθεια να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες «ρωγμές» στο τείχος των ανεμβολίαστων αποδεικνύεται πολύ δύσκολη στην πράξη.

Έρχονται δύσκολες εβδομάδες 

Κυβέρνηση και επιστήμονες προετοιμάζονται για δύσκολες εβδομάδες. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζουν πως θα υπάρξουν μέρες που η πίεση στο ΕΣΥ θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, προωθείται η επίταξη των υπηρεσιών ιατρικού προσωπικού, ενώ θέμα χρόνου είναι και η σε ευρεία κλίμακα αξιοποίηση μονάδων του ιδιωτικού τομέα.

Ομως, υπάρχει η εκτίμηση ότι τελικώς το σύστημα θα «αντέξει» και ότι με την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού, την αξιοποίηση του όπλου της τρίτης δόσης και τη φυσική ανοσία, περί τα μέσα Δεκεμβρίου η πανδημία θα εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης.

Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχουν δύο σχέδια.

Το plan A 

Το Plan A της κυβέρνησης δεν προβλέπει ανατροπές σε σχέση με τα ήδη ισχύοντα. Που σημαίνει,  όχι σε καθολικό lockdown, περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος υγείας, κατά το δυνατόν αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, αποφυγή των περιορισμών στους εμβολιασμένους και εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Λέγεται, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «έρχονται δύσκολα Χριστούγεννα για τους ανεμβολίαστους», θέλοντας να εκπέμψουν το μήνυμα πως το πιθανότερο είναι να μην καταστούν αναγκαίοι ευρύτεροι περιορισμοί.

Το plan B 

Το plan B προβλέπει  μέτρα, τα οποία καταρχήν θα αφορούν τους  ανεμβολίαστους, οι οποίοι είτε θα χρειάζεται να κάνουν ακόμα περισσότερα αυτοδιαγνωστικά τεστ από αυτά που απαιτουνται μέχρι σήμερα – κάτι που θα μεγαλώσει το προσωπικό οικονομικό κόστος.

Στα γενικότερα μέτρα, οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί την εφαρμογή ενός μοντέλου παρόμοιου με αυτού που έχει εφαρμοστεί super market και στην ψυχαγωγία/εστίαση με περιορισμό της πληρότητας και εφαρμογή κανόνων αποστάσεων.

Παράλληλα, στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει και η επαναφορά της τηλεργασίας με το ενδεχόμενο αυτό εντούτοις να φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως συναντά κάποιες αντιρρήσεις από το Υπουργείο Εργασίας.

Επιπρόσθετα, συζητείται το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στο Δημόσιο, μέτρο το οποίο σημειώνεται πως έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί.

Καταληκτικά, αυτό το οποίο θα ήθελαν οι ειδικοί να δουν να εφαρμόζεται, είναι τόσο η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους όσο και η εφαρμογή διπλής μάσκας στα ΜΜΜ.

Πιθανό το ακαταδίωκτο των γιατρών

Ενα σημαντικό ζήτημα που έρχεται να προστεθεί σε όλα αυτά είναι οι αρνητές του εμβολιασμού. Οι απόψεις αυτές δημιουργούν πρόβλημα στην ιατρική κοινότητα, αλλά και στο ΕΣΥ, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που δείχνουν άρνηση στις υποδείξεις των ειδικών.

Ετσι, μιλώντας το Σάββατο (13/11) στη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διατύπωσε τη δέσμευσή του ότι θα εξετάσει το ζήτημα της προώθησης ειδικής ρύθμισης, με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τί δείχνουν οι ποιοτικές έρευνες 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου έχει στη διάθεση του ποιοτικές έρευνες, από τις οποίες προκύπτει ανάγλυφα ότι το προφίλ όσων εξακολουθούν να μην προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, ποικίλλει σε τέτοιο βαθμό που είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένα γενικό μοντέλο “πειθούς”.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου και αφορά όσους μέχρι πρόσφατα δήλωναν αρνητές και τελικά εμβολιάστηκαν, κάποιοι αναφέρουν ως βασικό κριτήριο για την αλλαγή στάσης το οικονομικό κόστος από τα συχνά αυτοδιαγνωστικά τεστ που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν.

Αλλοι, προκρίνουν το γεγονός ότι πλέον είναι αποκλεισμένοι από το κοινωνικό τους περιβάλλον, αφού δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις παρέες τους σε κλειστούς χώρους εστίασης, σινεμά κ.α. Και κάποιοι άλλοι τονίζουν ότι βίωσαν την εμπειρία του κοροναϊού στο στενό τους περιβάλλον, έχασαν δικούς τους ανθρώπους και μετέβαλαν στάση.

Από τις ίδιες έρευνες προκύπτει με σαφήνεια ότι οι γενικές καμπάνιες υπέρ του εμβολιασμού και οι προτροπές των ειδικών από τα τηλεπαράθυρα δεν αποδίδουν. Για όσους τελικά πείθονται να εμβολιαστούν, αυτό  κατά κανόνα οφείλεται είτε στον προσωπικό γιατρό τους είτε σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύονται πολύ.

Οχι στην υποχρεωτικότητα λένε οι εμβολιασμένοι

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο των ποιοτικών ερευνών που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, αφορά στη στάση των εμβολιασμένων έναντι των ανεμβολίαστων, οι οποίοι, αν και οργισμένοι με τους συμπατριώτες τους που δεν πάνε να κάνουν το προσωπικό και συλλογικό τους καθήκον, είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Αυτό που προκρίνουν είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, να προκύψει με άλλους τρόπους και όχι με την υποχρεωτικότητα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τυχόν επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλους κλάδους θα έπρεπε να έχει μαζικό χαρακτήρα προκειμένου το «αποτύπωμα» στην ανοσία της κοινότητας να είναι ουσιαστικό.

Ομως, σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέκυπταν μια σειρά από δύσκολα ερωτήματα: ποιες επαγγελματικές κατηγορίες και με ποια κριτήρια θα εξαιρεθούν; Τι «ποινές» θα επιβληθούν στους αρνητές; Εάν υιοθετηθεί η λύση της αναστολής εργασίας, πώς θα αναπληρωθούν όσοι αρνηθούν τον εμβολιασμό;

Κατά τις ίδιες πηγές, η επέκταση της υποχρεωτικότητας θα δίχαζε την κοινωνία, με αμφίβολα τα τελικά αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι καμία χώρα δεν την έχει επεκτείνει σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες πέραν του υγειονομικού προσωπικού.

Τί λέει η κυβέρνηση για το lockdown

Αναφορικά με το lockdown τονίζεται, πως με δεδομένα τα 40 και πλέον δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί για μέτρα στήριξης την τελευταία διετία, δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για νέο λουκέτο στην αγορά, ενώ επισημαίνεται πως αντίστοιχη προσέγγιση υπάρχει και σε άλλες χώρες με ανάλογη επιδημιολογική εικόνα με την Ελλάδα.

Πάντως, στην Αθήνα δεν περνάει απαρατήρητο ότι χώρες όπως η Αυστρία και η Ολλανδία οδηγούνται σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων λόγω της μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων. Εάν η πίεση στο σύστημα υγείας τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου, είναι προφανές πως δύσκολα δεν θα ακολουθηθεί ο ίδιος δρόμος.

Καμία δημοσίευση για προβολή