Κοροναϊός: Με «αδυναμίες» η έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα, λέει η Μίνα Γκάγκα – Μαγιορκίνης: Λείπουν στοιχεία

Σε μερική «αποδόμηση» της μελέτης των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, η δημοσιοποίηση της οποίας προκάλεσε «ανάφλεξη» στο πολιτικό σκηνικό, προχώρησαν οι Μίνα Γκάγκα και Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση σχετικά με την πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Γκάγκα: Έχει αδυναμίες

Αναλυτικά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και το φθινόπωρο του ’20 έστειλε πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά».

Προσέθεσε, δε, ότι «δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού», τονίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής. Έχουμε ανθρώπους που μπήκαν στη ΜΕΘ και πέθαναν μετά από μισή ώρα, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ».

Μαγιορκίνης: Λείπουν στοιχεία

Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να δούμε είναι πως η συγκεκριμένη μελέτη έγινε σε περίοδο που γίνονταν εμβολιασμοί «και δεν έχουν συμπεριλάβει καθόλου το πόσοι ήταν εμβολιασμένοι με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλες ανισότητες από περιφέρεια σε περιφέρεια».

«Το δεύτερο στοιχείο που δεν έχουν συμπεριλάβει είναι τα όρια του συστήματος ανά περιφέρεια και το βλέπουν συνολικά. Δεν έχουν όλες οι περιφέρειες την ίδια δυναμική, αυτό το γνωρίζουμε. Μην λέμε ότι τα 400 είναι το όριο, υπάρχει το όριο ανά περιφέρεια. Αυτό καθορίζεται με το ποσοστό ελεύθερων κλινών ανά περιφέρεια και είναι τελείως διαφορετικό. Η Αττική δεν έφτασε ποτέ στα όριά της», συμπλήρωσε. «Είναι ένα θέμα που χρειάζεται παραπάνω ανάλυση για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», είπε καταληκτικά.

Σηκώνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «σηκώσει» πολύ την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα, με τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι «σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ αν συλλαμβάνονταν ο πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί. Στην Ελλάδα, όμως, δεν συνέβη τίποτα απ’ τα δύο. Και αυτό επιβεβαιώνει το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που έχει σήμερα η χώρα μας».

Η διάψευση Οικονόμου

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφή ότι η επίμαχη μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και δεν είχε παραδοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή σε κάποιον συνεργάτη του. Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Α. Τσίπρα, λέγοντας ότι «κανιβαλίζει μία επιστημονική μελέτη για να την φέρει στα δικά του μέτρα. Στον κρίσιμο χρόνο ο κ. Τσίπρας ενσυνείδητα και εμπρόθετα στέρησε από τον τόπο το απαιτούμενο ενιαίο μέτωπο στο όνομα του δικού του κομματικού συμφέροντος».

Τσιόδρας: Θλίψη για την πολιτική αντιπαράθεση

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Σ. Τσιόδρας σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση. Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας».

Ο λοιμωξιολόγος προσέθεσε ότι «πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15.000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας. Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού».

Καμία δημοσίευση για προβολή