Κοροναϊός : μετάλλαξη Όμικρον: Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, η επικράτηση, η μεταδοτικότητα και τα εμβόλια. Θέμα χρόνου να επικρατήσει και στην Ελλάδα

κοροναϊός κρούσματα

H πιθανότητα επικράτησης της μετάλλαξης «Όμικρον» έναντι της «Δέλτα» αυξάνεται παγκοσμίως και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι θέμα χρόνου αυτό να συμβεί και στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι επιστήμονες προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι σχετικά με το πόσο γρήγορα μεταδίδεται και πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, τόνισε πως αυτή η εβδομάδα και η επόμενη θα είναι κρίσιμη σχετικά με την έκβαση της «Όμικρον».

Με τα Χριστούγεννα να είναι στην τελική ευθεία, ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα βρεθούν ενδιαφέροντα στοιχεία από την γονιδιακή ανάλυση κρουσμάτων στην κοινότητα.

«Εάν βρούμε κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφές ιστορικό επαφών με ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή κάνει τη δουλειά της. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε μέσα στις γιορτές τη διασπορά της Όμικρον και μέσα στον Ιανουάριο την επικράτησή της», δήλωσε.

Οι δυσοίωνες προοπτικές 

«Η Όμικρον θα συνεχίσει να προκαλεί ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους και θα είμαστε προστατευμένοι όσοι έχουμε κάνει τρεις δόσεις από την κακή έκβαση της νόσου, τη διασωλήνωση και τους θανάτους. Επειδή είναι πολύ μεταδοτική θα προκαλέσει πολλές μολύνσεις και αυτές στη συνέχεια θα δώσει υψηλούς αριθμούς βαθιάς νόσησης».

 «Πρεμιέρα» των εμβολιασμών των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών

Ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους και να τον εμπιστευτούν. «Εγώ τουλάχιστον δεν θα ρίσκαρα, αν ήμουν γονέας, το παιδί μου να εκδηλώσει αυτό το πολύ σοβαρό φλεγμονώδες σύνδρομο και να βλάπτει τα αγγεία και την καρδιά του σε τέτοιο βαθμό, που να το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Τους καταλαβαίνω τους γονείς.

Πρέπει να σκεφτούν ότι εμβολιάζουν τα παιδιά τους από βρέφη με εμβόλια χωρίς να το σκεφτούν και χωρίς να αναρωτηθούν αν υπάρχουν απρενέργειες. Δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στον παιδίατρό τους. Αυτό να πράξουν και τώρα», ήταν η σύσταση του κ. Τζανάκη.

«Aπαραίτητη η τρίτη δόση»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε πως αν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει στη Βρετανία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επικρατήσει και σε όλο τον πλανήτη.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν η «Όμικρον» είναι πιο μεταδοτική αλλά προς το παρόν τα στοιχεία από Νότια Αφρική και Βρετανία δεν δείχνουν κάτι εντυπωσιακό ως προς τη βαρύτητα της νόσησης.

«Υπάρχει ακόμα προβληματισμός σε σχέση με τα εμβόλια, όπου φαίνεται –τουλάχιστον κάποιες πρώτες μελέτες που είδα εγώ, θα χρειαστεί και τρίτη δόση για να έχουμε μια καλή αντιμετώπιση», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Χαρακτήρισε ακραίο τον ισχυρισμό ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου είναι σαν ανεμβολίαστοι λόγω της Όμικρον και εξήγησε ότι με τις δύο δόσεις παρέχεται κάλυψη 50% με 60%.

Για το σενάριο της υπερμετάδοσης 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής ιατρού της Moderna για νέα υπερμετάλλαξη που μπορεί να προκύψει από το συνδυασμό των Όμικρον και Δέλτα, ο καθηγητής είπε ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και δεν χρειάζεται να μελλοντολογούμε.

Εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι να κατευθυνθεί ο ιός σε μια πιο μεταδοτική και πιο ήπια κατεύθυνση.

«Για να μη συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός», τόνισε και ενόψει των εορτών κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις και πρότεινε τη διεξαγωγή τεστ rapid ή self πριν από τις συναντήσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή