Κοροναϊός : Το ενδεχόμενο δεύτερου lockdown, η μετωπική κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και οι αντιφατικές δηλώσεις υπουργών

αντιπαράθεση από το ενός δεύτερου lockdown

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε  το ενδεχόμενο για ένα δεύτερο lockdown, το οποίο άφησε την Τρίτη ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προειδοποιούν ότι θα πρόκειται για ομολογία αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας.

Τη νευρικότητα στην πολιτική σκηνή εντείνουν οι αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών, αλλά και γενικευμένη αίσθηση επικείμενου μεγάλου κινδύνου που μεταδίδουν, όλοι ανεξαιρέτως οι επιστήμονες που έχουν δημόσιο λόγο.

  • Χθες, μία ημέρα μετά την δήλωση Πέτσα, με την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, δεύτερου lockdown, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, έσπευσε να αποστασιοποιηθεί, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς, να διαφανεί η διαφωνία του με αυτή την προσέγγιση.

“Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για lockdown”

Σε δηλώσεις του ( Real ), ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε χαρακτηριστικά : «Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να μιλάμε για lockdown».

Ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως «δεν υπάρχουν σκέψεις» για κλείσιμο κάποιων καταστημάτων, απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακινήσεις με sms σε επίπεδο νομού στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει, καθώς -όπως ανέφερε- υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης απλώς με πιο αυστηρά μέτρα και με την πιστή τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί όσον αφορά στη χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και την υγιεινή των χεριών.

Δεν έκρυψε, πάντως,  την ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Διευκρινίσεις Κικίλια για τον αριθμό των κλινών για κοροναϊό στις ΜΕΘ

Στη χθεσινή “εικόνα” μπήκε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος οδηγήθηκε σε διευκρινιστική δήλωση για τον ακριβή αριθμό των κλινών ΜΕΘ για τον κοροναϊό καθώς και το ποσοστό πληρότητας από τις διασωληνώσεις λόγω της σύγχυσης που προκλήθηκε εξαιτίας όσων είχαν λεχθεί από μέλη της επιτροπής περί πληρότητας 60% στις ΜΕΘ covid με 67 διαδηλωνωμένους.

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας «από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%».

Ειδικότερα για τα νοσοκομεία της Αττικής ανέφερε ότι «από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουμε διαθέσει 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές».

Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές.

Με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται στα Νοσοκομεία της Αττικής, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Περιφέρεια, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει το σχεδιασμό για αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

“Βρίσκεται σε αδιέξοδο, τα έχει χαμένα”

Επίθεση στην κυβέρνηση πως βρίσκεται σε αδιέξοδο και τα έχει χαμένα με την διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε ο νέος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ηλιόπουλος εκτίμησε ότι η  κατάσταση με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων βρίσκεται στο όριο απώλειας ελέγχου με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη». Ζήτησε, δε,  «εδώ και τώρα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη, και να ενισχυθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

“Αδιανόητο ένα δεύτερο lockdown”

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε αδιανόητο ένα δεύτερο lockdown και επέρριψε ολοκληρωτικά την ευθύνη στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για το ότι στη δεύτερη φάση του κοροναϊού απέτυχε και είναι ορατός ο κίνδυνος της απώλειας των όσων κερδήθηκαν στο πρώτο lockdown.

«Η αποτυχία της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης του κοροναϊού είναι ολοφάνερη.

Είναι αδιανόητο να συζητάμε ξανά για lockdown στην Ελλάδα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε, όλοι μαζί οι Έλληνες τους πρώτους δύο μήνες της καραντίνας» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Κριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι η πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά η συνέχιση της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής της σχολίασε το ΚΚΕ, ζητώντας, μεταξύ άλλων, ουσιαστικά μέτρα στήριξης του ΕΣΥ ακόμα και με επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Καμία δημοσίευση για προβολή