Κορονοϊός: «Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ για την διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη – Στο 66% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson&Johnson

εμβόλιο astrazeneca

Δίοδο πιθανής εκτόνωσης στον πόλεμο για τα εμβόλια στην Ευρώπη δείχνει η έγκριση από ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, του εμβολίου της AstraZeneca.

Ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για την διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca στις χώρες της Ε.Ε. χωρίς περιορισμούς – ήτοι, χωρίς «απαγορευτικό» για τις ηλικίες άνω των 65 ετών όπως έκανε χθες ο αντίστοιχος γερμανικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορεί να διατίθεται από σήμερα σε όλους τους πολίτες της Ε.Ε. ηλικίας άνω των 18 ετών.

Στο 66% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson

Νωρίτερα σήμερα η Johnson&Johnson ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του δικού της εμβολίου κατά του κορονοϊού φθάνει στο 66%, με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών επί 44.000 εθελοντών.

Tο εμβόλιο της J&J είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής, το οποίο απαιτεί μία δόση για την εξασφάλιση της ανοσίας έναντι της Covid-19.

Ωστόσο, από τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών προκύπτει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εμφανίζει αποκλίσεις ανά γεωγραφική περιοχή.

Έτσι, για παράδειγμα, ενώ στις ΗΠΑ η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 72%, στη Λατινική Αμερική υποχωρεί στο 66% και στη Νότια Αφρική στο 57%.

Στις δοκιμές της J&J, οι οποίες διεξήχθησαν σε οκτώ χώρες, το 44% των συμμετεχόντων ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 41% από την Κεντρική και Νότια Αμερική, και το 15% από τη Νότιο Αφρική. Περίπου ένα τρίτο από τους εθελοντές ήταν ηλικίας άνω των 60%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αγοράσουν 100 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της J&J αντί 1 δισ. ευρώ.

Στα πλάνα της J&J είναι η παράδοση ενός δισεκατομμυρίου δόσεων μέσα στο 2021 ενώ η παραγωγή του θα γίνει σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας.

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 4,7 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της J&J.

Συμφωνία Pfizer και Νovartis για συμπαραγωγή του εμβολίου

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σήμερα ανακοινώθηκα και η κατ’ αρχήν συμφωνία της Novartis με τις Pfizer–BioNTech για να συμμετάσχει στην παραγωγή του εμβολίου της κοινοπραξίας κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Novartis, η παραγωγή θα ξεκινήσει στο β’ τρίμηνο του 2021 και οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν στο γ’ τρίμηνο.

Η παραγωγή θα γίνει στο εργοστάσιο της Novartis στο Stein της Ελβετίας. Είναι η πρώτη από σειρά αντίστοιχων συμφωνιών τις οποίες διαπραγματεύεται η ελβετική εταιρεία με παραγωγούς των εμβολίων κατά της πανδημίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή