Kωστής Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση δεν κάνει όπισθεν στην φοροδιαφυγή – Την Παρασκευή στο φως τα ονόματα μεγαλοοφειλετών

Τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, Χάρη Θεοχάρη, και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργο Πιτσιλή.

Στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγο διάστημα η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, η οποία παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, των ελέγχων που διενεργούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε καταστήματα, τελωνεία, πλοία, χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κ.λπ.

Το «ψηφιακό μάτι» της ΑΑΔΕ επιτρέπει την απευθείας μετάδοση πληροφοριών (με φωτογραφίες και video) από τα σημεία που ελέγχονται π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παρεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση. Παράλληλα, όλα τα σημεία ελέγχου αποτυπώνονται σε ψηφιακό χάρτη προκειμένου οι υπηρεσιακοί της ΑΑΔΕ να έχουν πλήρη εικόνα τόσο του αριθμού όσο και της έκτασης των ελέγχων ανά περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την επικράτεια. Από την Αίθουσα Επιχειρήσεων εκδίδονται καθημερινά στατιστικά στοιχεία, που χρησιμεύουν στην υλοποίηση πιο στοχευμένων ελέγχων. Ταυτόχρονα, μέσω της Αίθουσας Επιχειρήσεων επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός και καλύτερη διασπορά δυνάμεων της ΑΑΔΕ στα σημεία ελέγχου.

Η νέα αυτή ψηφιακή υποδομή θα φτάσει στην πλήρη λειτουργία της το φθινόπωρο, απασχολώντας πάνω από 100 υπαλλήλους και θα έχει σταδιακά τη δυνατότητα σύνδεσης με 300 ελεγκτές ταυτόχρονα. Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμμετείχε σε σύσκεψη με τον αρμόδιο υφυπουργό, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και τους Γενικούς Διευθυντές, όπου του παρουσιάστηκαν το σχέδιο της Αρχής για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και οι ψηφιακές δράσεις, που έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος του έτους.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Η φορολογική δικαιοσύνη και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Και θα προχωρήσουμε άμεσα σε σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η ΑΑΔΕ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και θα κάνει και άλλα. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο την Κυβέρνηση όσο και την ΑΑΔΕ, θα μας βοηθήσουν τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Θα τα αξιοποιήσουμε. Έτσι και αλλιώς, έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως, ακόμα μια φορά θέλω να στείλω το μήνυμα ότι το «αυτοκίνητο» της Κυβέρνησης σε αυτό το θέμα δεν έχει όπισθεν. Θα προχωρήσουμε μπροστά! Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πληρώνει κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Ως Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και ως Έλληνες φορολογούμενοι, περιμένουμε πολλά από την ΑΑΔΕ. Οι οικονομικές και φορολογικές παραβάσεις ζημιώνουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, διότι τα διαφυγόντα έσοδα είναι κονδύλια που δεν επενδύονται σε υποδομές, σε καλύτερα νοσοκομεία, σε περισσότερα σχολεία, σε πιο ασφαλείς δρόμους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΑΑΔΕ έχει να επιδείξει πολλές και σημαντικές επιτυχίες. Γι’ αυτό και είμαστε σήμερα εδώ προκειμένου να υπογραμμίσουμε ότι το Υπουργείο παρακολουθεί και στηρίζει τις προσπάθειες των στελεχών της. Με στόχο, η ήδη καλή δουλειά που γίνεται, να ενταθεί και να αποφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον».

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι καθημερινή και δεν σταματά ποτέ. Για τον σκοπό αυτό, ενισχύουμε διαρκώς το οπλοστάσιό μας, με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και επικαιροποιούμε τις τεχνικές μας. Η αίθουσα επιχειρήσεων αποτελεί ένα διεθνώς πρωτοποριακό εργαλείο, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώνουμε, να συντονίζουμε και να παρακολουθούμε τους ελέγχους στο πεδίο σε πραγματικό χρόνο. Προσθέτουμε ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας, με σκοπό να επιτύχουμε αμεσότερα αποτελέσματα, πάντα με γνώμονα την ενίσχυση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

«Στα μανταλάκια« οι μεγαλοοφειλέτες σε Εφορία και ΕΦΚΑ

Την Παρασκευή θα δώσει η ΑΑΔΕ στο φως της δημοσιότητας τα ονόματα μεγαλοοφειλετών σε Εφορία και ΕΦΚΑ.

Συμφωνα με την «Καθημερινή» τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν αφορούν 55.000 ΑΦΜ με χρέη στην Εφορία και 33.000 ΑΦΜ με χρέη στον ΕΦΚΑ.

Υπάρχουν επίσης ΑΦΜ με χρέη και στους δύο φορείς.

Από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, θα εξαιρεθούν:

  • Οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει.
  • Οφειλέτες με οφειλές σε αναστολή καταβολής από προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.
  • Οφειλέτες με χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης
  • Οφειλέτες που έχουν αποβιώσει.
  • Νομικά πρόσωπα στο στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι περισσότεροι οφειλέτες δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Η διορία για την αναβίωση των χαμένων ρυθμίσεων 72 και 120 δόσεων και για τη ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά από την πανδημία σε 36 ή 72 δόσεις, εξέπνευσε τη Δευτέρα (31/7) και τα αποτελέσματα μόνο ικανοποιητικά δεν ήταν.

Πλέον, και μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, δεν μένει παρά ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να ενεργοποιήσουν τα στοχευμένα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν φθάσει τα 107,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 105,5 δισ. ευρώ αφορούν σε παλαιά χρέη προ του 2023. Από αυτά τα 26,2 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 81,5 δισ. ευρώ.

Μόνο προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα χρέη άνω των 150.000 ευρώ των περίπου 33.000 επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων ανέρχονται σε σχεδόν 20 δισ. ευρώ, με τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματά τους να έχει γίνει το 2019.

Αναλυτικά

Για χρέη στην εφορία:

Εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις μόλις 54.000 και το σύνολο ρυθμισμένων οφειλών ανέρχεται σε 776 εκατ. ευρώ.

Για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία:

  • Οι δυνητικοί δικαιούχοι ρυθμίσεων ήταν 260.000.
  • Εντάχθηκαν 52.000 (Σύνολο ρυθμισμένων οφειλών 700 εκατ. ευρώ).
  • Από αυτούς ήδη απώλεσαν και τη νέα ρύθμιση περίπου 10.500.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει νέα γενική ρύθμιση οφειλών όπως απέρριπτε και τη βελτίωση των όρων υπαγωγής στις ρυθμίσεις των οποίων η διορία έχει πια εκπνεύσει.

Υπολογίζεται ότι από τα 4,4 εκατομμύρια των φορολογουμένων με χρέη προς την εφορία ύψους 78,5 δισ. ευρώ -τόσα θεωρούνται εισπράξιμα- μόλις το 4% έχει ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του.

Οι υπόλοιποι έρχονται πια αντιμέτωποι με τους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Δύο εκατομμύρια υφίστανται ήδη κατασχέσεις μισθών και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ενώ 1,4 εκατ. επιπλέον κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

Το υπόλοιπο 1 εκατομμύριο, ευτυχώς για τους ίδιους, οφείλουν λιγότερα από 500 ευρώ που είναι το όριο πάνω από το οποίο ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Καμία δημοσίευση για προβολή