Κρεμλίνο: Δεν τρομάζουν τη Ρωσία οι Δυτικές κυρώσεις, στρέφεται σε άλλες αγορές – Φθίνει η οικονομική επιρροή των ΗΠΑ

Προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση στο εμπόριο με τη Δύση, η Ρωσία στρέφεται στην Κίνα, στην Ινδία και σε άλλες μεγάλες αγορές στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.

Επίσημη παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ δια στόματος Πεσκόφ

Η Ρωσία έχει ενσωματώσει στην πολιτική της ως δεδομένο, ότι οι κυρώσεις σε βάρος της από τις ΗΠΑ και τους Δυτικούς συμμάχους της θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, καθώς και ότι παράλληλα η Αμερικανική επιρροή στην παγκόσμια οικονομία φθίνει, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο κ.Πεσκόφ σχολίαζε συνέντευξη στην οποία ο Αμερικανός υφυπουργός, αρμόδιος για τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times πως η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να μειώσει στο ήμισυ τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το αέριο έως το τέλος της δεκαετίας.

“Δεν έχουμε καμμία αμφιβολία ότι αυτές οι κυρώσεις θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Ακόμα και χωρίς δηλώσεις από τον σεβαστό (Αμερικάνο) εκπρόσωπο, το γνωρίζαμε ήδη αυτό. Το λαμβάνουμε υπ’ όψιν όταν χαράσσουμε τη γραμμή μας”, δήλωσε καθησυχαστικά ο κ.Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Η Ρωσία συχνά περηφανεύεται, ότι η οικονομία της αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που της επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία. Βεβαίως, δεν βαίνουν όλα καλώς σε ένα τέτοιο ιδιαίτερα δύσκολο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας της: Βρίσκεται αντιμέτωπη με επίμονο πληθωρισμό και ελλείψεις σε εργατικά χέρια, ενώ η οικονομική της ανάπτυξη – 5,0% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο – στηρίχθηκε κυρίως στη μεγάλη αύξηση της παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού. Πρόκειται για μια πολεμική οικονομία, πλέον.

“Δεν έχουμε καμμία αμφιβολία πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία και σε ολόκληρο το σύστημα εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, κυρίως με την καταστροφή της δομής αυτών των σχέσεων”, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση στο εμπόριο με τη Δύση, η Ρωσία στρέφεται στην Κίνα, στην Ινδία και σε άλλες κολοσσιαίες αγορές στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.

“Η παγκόσμια οικονομία δεν περιορίζεται στην Αμερικανική οικονομία”, πρόσθεσε ο κ.Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας, ότι η Κίνα μειώνει την απόσταση του οικονομικού μεγέθους της από τις ΗΠΑ. “Ο κόσμος είναι πολύ πιο ποικιλόμορφος από τις ΗΠΑ, άρα ο Αμερικανοκεντρικός κόσμος φθάνει στο τέλος του και ξεκινά μια περίοδος ποικιλομορφίας, μεταξύ άλλων και στις οικονομικές σχέσεις”, κατέληξε.

Καμία δημοσίευση για προβολή