Κρίνεται σήμερα, στη «μητέρα των μαχών», η τύχη του Ελλάκτωρα

Στην κορύφωσή της φτάνει σήμερα η σφοδρή διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο… ταμπλό και θα κρίνει την τύχη του Ελλάκτωρα και την επόμενη μέρα του ομίλου

Τον γόρδιο δεσμό της μεγάλης διαμάχης που ξεκίνησε πριν από ενάμιση μήνα η οικογένεια Καλλιτσάντση δημοσιοποιώντας την πρωτοβουλία Change4Ellaktor καλούνται πλέον να λύσουν οι μέτοχοι της εταιρείας, οι οποίοι θα αποφασίσουν στην προσεχή Γενική Συνέλευση του ομίλου με ποια διοίκηση θα πορευτεί τα επόμενα χρόνια. Από τις 13 Ιουνίου, που οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ με πρωτοφανή αντιπαλότητα αποφάσισαν να τραβήξουν το σχοινί, η οικογένεια Καλλιτσάντση έχει δαπανήσει το ποσό των 46 εκατ. ευρώ σε αγορές μετοχών αυξάνοντας το ποσοστό της στην Ελλάκτωρ από 11,8% σε 27%.

Εκ βάθρων αλλαγή

Η συμμετοχή τους μετά την εξαγορά των μεριδίων που κατείχαν στην εταιρεία τα διεθνή funds Amber και Horizon πλησιάζει πλέον το ποσοστό των κυρίων Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα, οι οποίοι φέρονται να αθροίζουν ποσοστά άνω του 30%. Και οι δύο πλευρές θέτουν επιτακτικά θέμα εκ βάθρων αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ, από το οποίο η μία πλευρά απαιτεί την αποχώρηση της άλλης.

Η πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα παραμένει προσηλωμένη στον τομέα των κατασκευών και των παραχωρήσεων προτείνοντας ένα business plan που επικεντρώνεται στους παραδοσιακούς τομείς δραστηριότητας του ομίλου, εκτοπίζοντας την ενέργεια που θεωρεί ότι η πώλησή της μπορεί να κλείσει τη μαύρη τρύπα των ζημιών της εταιρείας. Η πρόταση Change4Ellaktor επιλέγει ένα πιο διευρυμένο μείγμα δραστηριοτήτων, στο οποίο προτάσσει την αναδιοργάνωση του τομέα των κατασκευών με παράλληλη αξιοποίηση των παραχωρήσεων, της πράσινης ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων. Ποιος θα επικρατήσει στον μεγάλο επιχειρηματικό εμφύλιο; Οι δύο πλευρές βρίσκονται πλέον πολύ κοντά και όλα δείχνουν ότι οι Ελληνες και οι ξένοι μέτοχοι είναι εκείνοι που θα καθορίσουν εκτός απροόπτου τις προσεχείς ημέρες το πού θα γείρει η ζυγαριά.

Κούτρας: «Θα φύγω την επόμενη μέρα αν…»

Ο κ. Δημήτρης Κούτρας υποστηρίζει με συνέντευξή του ότι είτε θα αγοράσει τον Ακτωρα είτε θα φτιάξει έναν καινούργιο, τονίζοντας μάλιστα ότι εάν από τη σύγκρουση βγει κερδισμένη η πλευρά Καλλιτσάντση ο ίδιος θα θέσει εαυτόν εκτός ομίλου την επόμενη κιόλας μέρα. Αυτό θα συμβεί λόγω του ότι ο κ. Κούτρας χαρακτηρίζει «αγεφύρωτες» τις διαφωνίες με τους πρώην συνεταίρους του και εκτιμά ότι αν αναλάβουν το τιμόνι του Ελλάκτωρα, ο όμιλος κινδυνεύει να αποδομηθεί, με τεράστιες επιπτώσεις για το μέλλον τόσο της εταιρείας όσο και των εργαζομένων.

Αναφορικά με τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα του ομίλου εάν επικρατήσει ο ίδιος και ο κ. Μπόμπολας, ο κ. Κούτρας το βασίζει στη νέα γενιά έργων παραχώρηση, που δεν είναι μικρές συμβάσεις όπως λέει, και πρόκειται για έργα πνοής όπως ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης, το μετρό Αθηνών, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το Ελληνικό, που επίσης μπορεί να βγει ως σύμβαση παραχώρησης, και άλλα πολλά έργα στις γειτονικές μας χώρες στα Βαλκάνια.

Καλλιτσάντσης: «Εμείς φέραμε δύο φορές λεφτά στο τραπέζι»

Από την πλευρά του ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, επικεφαλής της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor, στέλνει το δικό του μήνυμα στους συνεταίρους του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν νοιάζονται για τον όμιλο, ας φροντίσουν να ολοκληρωθεί η γενική συνέλευση». Ο κ. Καλλιτσάντσης τάσσεται αναφανδόν κατά του ξεπουλήματος δραστηριοτήτων της Ελλάκτωρ, όπως για παράδειγμα της «Ανεμος Α.Ε.»  «για να κλείσουν μαύρες τρύπες άλλων θυγατρικών» όπως χαρακτηριστικά λέει. Ο κ. Καλλιτσάντσης στέλνει μήνυμα και προς τις πιστώτριες τράπεζες οι οποίες εμμέσως είναι μέτοχοι του ομίλου, ζητώντας τους «να είναι πραγματικά ουδέτερες» και δεσμεύεται ότι η Ελλάκτωρ θα συνεχίσει να ρίχνει το βάρος στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Ο κ. Καλλιτσάντσης δηλώνει ότι ο ίδιος και ο αδελφός του απέδειξαν εμπράκτως την πίστη τους στην εταιρεία δαπανώντας 46 εκατ. για να αυξήσουν το ποσοστό των μετοχών που ελέγχουν. Εξάλλου, δεν παραλείπει να επιρρίψει ευθύνες στους συνεταίρους του επειδή αθέτησαν τη συμφωνία κυρίων που είχαν από το φθινόπωρο του 2017, όποιος έβρισκε χρήματα να εξαγόραζε τις μετοχές του άλλου στα 2 ευρώ. «Εμείς», λέει, «φέραμε δύο φορές λεφτά στο τραπέζι».

Από το newsroom του Economico.gr με τη συνεργασία του Newmoney.gr

 

Καμία δημοσίευση για προβολή