Κρίση στη Μέση Ανατολή: Γιατί ο Ερντογάν επιμένει να αναφέρεται στο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ

Ερντογάν: Φαίνεται ότι σχεδιάζει στρατιωτική επιχείρηση και στο Ιράκ

Για άλλη μια φορά, ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην εξελισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πυρηνικά όπλα που φέρεται να διαθέτει το Ισραήλ, αν και επισήμως η χώρα δεν το έχει παραδεχθεί ποτέ.

Πυρηνικά όπλα

Μιλώντας μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Δύση προσπαθεί να «υπερασπιστεί» τα ισραηλινά «εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Γάζα, κάνοντας λόγο για «επαίσχυντα» ψέματα. Το αίσθημα ντροπής για το Ολοκαύτωμα έχει κυριεύσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε ο Ερντογάν. «Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί το ζήτημα των πυρηνικών του Ισραήλ», πρόσθεσε, ενώ παράλληλα, εκτίμησε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να κάμψει το ηθικό των κατοίκων της Γάζας βομβαρδίζοντας σκοπίμως νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Επίθεση

Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως η Τουρκία είναι η «μόνη χώρα» που το Ισραήλ δεν μπορεί να χαρακτηρίσει αντισημιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείτε να δείτε μια τέτοια κηλίδα ντροπής στο παρελθόν της Τουρκίας», επισημαίνοντας, πάντως, ότι «αν δεν αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα σήμερα, δεν θα μπορέσουμε αύριο να εμποδίσουμε τον φανατισμό των εισβολέων που ακούν στο όνομα της “Γης της Επαγγελίας” να φτάσει στα δικά μας εδάφη» και προσθέτοντας ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση παραφροσύνης, καυχιέται για τη σφαγή εγκύων γυναικών και αγέννητων μωρών. Το να βομβαρδίζεις μωρά που το στόμα τους μυρίζει γάλα δεν είναι πόλεμος. Η βροχή από σφαίρες κατά αμάχων ονομάζεται βαρβαρότητα, ληστεία, κρατική τρομοκρατία».

«Απειλή»

Γιατί όμως ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να αναφέρεται στα πυρηνικά που – εικάζεται ότι – διαθέτει το Ισραήλ; Και γιατί ζητά να ερευνηθεί αν η χώρα διαθέτει τέτοια όπλα από την ΙΑΕΑ, γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι ότι μια τέτοια έρευνα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί; Ένας από τους λόγους έρχεται από… παλιά, όταν ο Ερντογάν ήταν ακόμα πρωθυπουργός της Τουρκίας. Το 2011, λοιπόν, σε ταξίδι του στη Νότια Αφρική και με τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ να είναι ήδη ταραγμένες μετά το επεισόδιο του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά», ο Ερντογάν είχε δηλώσει στο πλαίσιο ομιλίας του, ότι το Ισραήλ αποτελεί «απειλή» για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ακριβώς επειδή διαθέτει πυρηνικά όπλα, χωρίς, πάντως, να εξηγήσει περαιτέρω τη δήλωσή του.

Παράπονα

Fast forward στο 2019, όταν ο Ερντογάν είναι πλέον πρόεδρος – κάποιο λένε και «σουλτάνος» – στην Τουρκία. Σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση του ΑΚΡ στην πόλη Σίβας, ο Ερντογάν… παραπονέθηκε για το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στην Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Ορισμένες χώρες διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι μία ή δύο. Αλλά (σ.σ. μας λένε) ότι δεν μπορούμε να τους έχουμε. Αυτό, δεν μπορώ να το δεχτώ», είχε πει, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα ανεπτυγμένο έθνος στον κόσμο που να μην τα έχει», και κάνοντας, μάλιστα και υπαινιγμό για τα όπλα του Ισραήλ: «Έχουμε το Ισραήλ κοντά μας, σχεδόν είμαστε γείτονες. Τρομάζουν (σ.σ. οι άλλες χώρες) που τα διαθέτει. Κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει», είχε σημειώσει.

Επιδιώξεις

Σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες μόνο οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα μπορούν να έχουν πυρηνικά όπλα. Η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα τα ανέπτυξαν αργότερα, ενώ η Νότια Αφρική είχε αρκετές ατομικές βόμβες αλλά τις αποσυναρμολόγησε όταν κατέρρευσε το καθεστώς του απαρτχάιντ. Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι η στρατηγική του Ερντογάν, από τις δύο αυτές ατάκες του, είναι η εξής: ή η διεθνής κοινότητα θα επιτρέψει και στην Τουρκία να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο ή θα απαγορεύσει και στο Ισραήλ να διαθέτει πυρηνικά όπλα, κάτι που θα κάνει την Τουρκία τον «μεγάλο παίκτη» και σε στρατιωτικό επίπεδο στη ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Καμία δημοσίευση για προβολή