Κρίση στη Μέση Ανατολή: «Καμπανάκι» Μπάιντεν στο Ισραήλ, κίνδυνος απώλειας της υποστήριξης

Εκτός εαυτού ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου, τον αποκάλεσε «μ@@@κα»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του προειδοποιούν το Ισραήλ με αυξανόμενη ένταση ότι θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για αυτό να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους στη Γάζα, καθώς εντείνεται η παγκόσμια κατακραυγή για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πίεση

Ο Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν – ο οποίος αναχώρησε την Πέμπτη για το Ισραήλ με μήνυμα για την προστασία της ζωής των αμάχων – έχουν ασκήσει ρητή πίεση σε πρόσφατες ιδιωτικές συνομιλίες με τους Ισραηλινούς, λέγοντάς τους ότι η διάβρωση της υποστήριξης θα έχει ολέθριες στρατηγικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας κατά της Χαμάς.

Στο παρασκήνιο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι υπάρχει περιορισμένος χρόνος για το Ισραήλ να προσπαθήσει να επιτύχει τον στόχο του να εξουδετερώσει τη Χαμάς στην τρέχουσα επιχείρησή του, προτού η κατακραυγή για την ανθρωπιστική κρίση και τις απώλειες αμάχων – και οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός – φτάσει σε οριακό σημείο για όλους τους εμπλεκόμενους.

Τέλος χρόνου

Στην πραγματικότητα, υπάρχει αναγνώριση εντός της κυβέρνησης ότι αυτή η στιγμή μπορεί να φτάσει γρήγορα: ορισμένοι από τους στενούς συμβούλους του προέδρου πιστεύουν ότι απομένουν μόνο εβδομάδες, όχι μήνες, μέχρι να καταστεί αφόρητη η απόρριψη της πίεσης προς την αμερικανική κυβέρνηση να ζητήσει δημοσίως κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το CNN.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση του Ισραήλ επιβραδύνεται. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Πέμπτη ότι περικυκλώνει την πόλη της Γάζας και “εμβαθύνει” τις επιχειρήσεις του εκεί. Το CNN είδε τον ουρανό της βόρειας Γάζας να φωτίζεται από φωτοβολίδες και εκρήξεις καθώς ο βομβαρδισμός εντάθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Κριτική και από φίλους

Ιδιαίτερα συγκλονιστικές για τον Μπάιντεν και την ομάδα εθνικής ασφαλείας του, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ήταν οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα που είχαν ως στόχο έναν προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Γάζα, με αποτέλεσμα ζοφερές σκηνές εκτεταμένης καταστροφής και θανάτων. Αυτό “δεν άρεσε καθόλου στον πρόεδρο“, δήλωσε μία από τις πηγές.

Το πρόβλημα για [το Ισραήλ] είναι ότι η κριτική γίνεται όλο και πιο δυνατή, όχι μόνο μεταξύ των επικριτών του, αλλά και από τους καλύτερους φίλους του“, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους υποστήριξε ότι το πλήγμα είχε στόχο διοικητή της Χαμάς που κρυβόταν σε υπόγειο καταφύγιο και ότι όταν το συγκρότημα κατέρρευσε ενδεχομένως να κατέρρευσαν κοντινά κτίρια.

“Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια παύση”

Ήδη, διαδηλώσεις έχουν αποκλείσει δρόμους σε δυτικές πρωτεύουσες και διέκοψαν ακόμη και μια ιδιωτική εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων στην οποία συμμετείχε ο Μπάιντεν την Τετάρτη στη Μινεσότα. “Ως ραβίνος θέλω να ζητήσετε κατάπαυση του πυρός αμέσως τώρα“, φώναξε ένα μέλος του ακροατηρίου. Ο Μπάιντεν απάντησε κάνοντας έκκληση για διακοπή των μαχών: “Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια παύση“, είπε, προσθέτοντας όταν τον πίεσε ο διαδηλωτής: “Παύση σημαίνει να δώσουμε χρόνο για να ελευθεροθούν οι όμηροι“.

Ο πρόεδρος δεν έχει καθορίσει κόκκινες γραμμές για το Ισραήλ, επιμένουν αξιωματούχοι. Και μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να αποφύγει να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε μόνο τη Χαμάς, δίνοντας στην τρομοκρατική οργάνωση χρόνο να ανασυνταχθεί και να σχεδιάσει μελλοντικές επιχειρήσεις.

Προειδοποιήσεις

Ωστόσο, ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι διαρκείς εικόνες Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που ανασύρονται από τα ερείπια θα μπορούσαν να αρχίσουν να περιορίζουν την ικανότητα του Ισραήλ να προχωρήσει στην τρέχουσα επιχείρησή του, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Προσέθεσε, δε, ότι το Ισραήλ θα κριθεί αυστηρά από τη διεθνή κοινότητα εάν δεν λάβει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων.

Και αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην επιχείρηση των IDF στη Γάζα: Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου την Κυριακή, ο Μπάιντεν είπε στον πρωθυπουργό ότι ανησυχεί για την έξαρση της βίας κατά των Παλαιστινίων από Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη και ήταν κατηγορηματικός ότι οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν, σύμφωνα με πηγή ενημερωμένη για τη συνομιλία. Ο Μπάιντεν και κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας έχουν επίσης εντείνει τις εκκλήσεις τους για ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες, ώστε να επιτραπεί η έξοδος των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς από τη Γάζα και η εισροή βοήθειας.

Διαρκή τηλεφωνήματα

Αυτές οι παύσεις – οι οποίες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, είναι εντελώς διαφορετικές από την κατάπαυση του πυρός και έχουν τοπικό χαρακτήρα και περιορισμένη διάρκεια – είναι ένα από τα πολλά συγκεκριμένα ζητήματα για τα οποία κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κατακραυγή για τα δεινά των Παλαιστινίων αμάχων αυξάνεται. Περιλαμβάνουν επίσης τη διατήρηση της τηλεφωνικής και διαδικτυακής σύνδεσης στη Γάζα, τη χορήγηση καυσίμων και νερού στη Γάζα και τον περιορισμό της κλιμακούμενης βίας στη Δυτική Όχθη.

Κατά τη διάρκεια των 10 τηλεφωνικών τους συνομιλιών, ο Μπάιντεν πίεσε τον Νετανιάχου για συγκεκριμένα σημεία δράσης, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής αύξησης του αριθμού των φορτηγών βοήθειας που επιτρέπεται να εισέρχονται στη Γάζα, της διευκόλυνσης της αποχώρησης των ξένων υπηκόων και του περιορισμού της βίας των εξτρεμιστών εποίκων κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Μηνύματα Μπλίνκεν

Αναχωρώντας την Πέμπτη για επίσκεψη στο Ισραήλ, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει “συγκεκριμένα βήματα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη Γάζα.[…] Δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες εδώ, αλλά είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα” των συνομιλιών με τους Ισραηλινούς, δήλωσε μπροστά από το αεροπλάνο του στην βάση Andrews.

Όταν βλέπω ένα παιδί Παλαιστινίων, ένα αγόρι ή ένα κορίτσι να ανασύρεται από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε, αυτό είναι γροθιά στο στομάχι, τόσο όσο όταν βλέπω ένα παιδί στο Ισραήλ ή οπουδήποτε αλλού. Επομένως, αυτό είναι κάτι στο οποίο έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε“, πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν το Ισραήλ επέδειξε αυτοσυγκράτηση στην επίθεσή του στη Γάζα, ο Μπλίνκεν δεν έδωσε απάντηση λέγοντας μόνο ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και την “ευθύνη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τους αμάχους“.

Σκληρή γλώσσα

Άλλοι Δημοκρατικοί που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο υιοθετούν όλο και περισσότερο έναν διαφορετικό, σκληρότερο τόνο. “Ήρθε η ώρα οι φίλοι του Ισραήλ να αναγνωρίσουν ότι η τρέχουσα προσέγγιση προκαλεί ένα απαράδεκτο επίπεδο βλάβης των αμάχων και δεν φαίνεται πιθανό να επιτύχει τον στόχο του τερματισμού της απειλής από τη Χαμάς. Καλώ το Ισραήλ να επανεξετάσει αμέσως την προσέγγισή του“, δήλωσε την Πέμπτη ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι από το Κονέκτικατ σε δήλωσή του.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει πλήξει νόμιμους στόχους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ανώτερων διοικητών. Καθώς αυξάνονται τα ερωτήματα σχετικά με το πόση επιρροή έχουν οι ΗΠΑ στη λήψη αποφάσεων στο Ισραήλ, υπάρχει η αίσθηση ότι το Ισραήλ έχει προσαρμόσει τη στρατηγική του στην χερσαία εισβολή του με βάση τις συμβουλές Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται στο Τελ Αβίβ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Παρεμβάσεις του Πενταγώνου

Ο Όστιν ήταν πολύ ευθής στις σχεδόν καθημερινές συνομιλίες του με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, πιέζοντας τον για λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους του Ισραήλ στη Γάζα και επαναλαμβάνοντας πόσο σημαντικό είναι για το Ισραήλ να θεωρηθεί από τη διεθνή κοινότητα ότι εργάζεται για την προστασία των αμάχων.

Και ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, πτέραρχος Μπράουν, υπόγράμμισε την ανάγκη για την προστασία των αμάχων και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα στην τηλεφωνική του επικοινωνία αυτή την εβδομάδα με τον αρχηγό του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου αντιστράτηγο Χέρζι Χαλεβί, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.

Ζήτημα με τα καύσιμα

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ θα διεξάγει τη δική του ανάλυση κόστους-οφέλους για τα πλήγματα, ένας υπολογισμός που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να διεξάγουν τις δικές τους αναλύσεις με διαφορετικό τρόπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο πόλεμος που πρέπει να διεξάγει το Ισραήλ και θα λάβει τις δικές του τελικές αποφάσεις.

Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα πλήγματα προκαλούν δυσανάλογο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων και το έχουν μεταφέρει αυτό στους Ισραηλινούς, δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. Επίσης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το γεγονός ότι τα καύσιμα δεν εισέρχονται στη Γάζα για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ο Μπλίνκεν σχεδιάζει να θέσει το θέμα στις συνομιλίες του με Ισραηλινούς αξιωματούχους την Παρασκευή, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

“Ρήγματα”

Το ζήτημα των καυσίμων έχει τεθεί σε ανώτερα επίπεδα της ισραηλινής και της αμερικανικής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν αξιωματούχοι, μαζί με άλλες ανθρωπιστικές ανησυχίες. Αν και το Ισραήλ συμφώνησε πρόσφατα να επιτρέψει σε περισσότερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν τα σύνορα με τη Γάζα, χρειάστηκε μια συνεχής εκστρατεία πίεσης από τις ΗΠΑ και από άλλες συμμαχικές χώρες για να φτάσουν εκεί.

Στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, η ανησυχία για “ρήγματα” στην υποστήριξη του Ισραήλ, στον πόλεμο με τη Χαμάς ήταν εμφανής. Λίγες ημέρες αφότου η Χιλή απέσυρε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ επικαλούμενη “παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας“, ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπορίτς βρέθηκε στο Οβάλ Γραφείο. Ερωτηθείς, καθώς η συνάντηση ξεκινούσε, αν σκόπευε να θέσει τις ανησυχίες του για το Ισραήλ, ο Μπόριτς έγνεψε ξεκάθαρα ναι, δείχνοντας ότι πλέον υπάρχει πρόβλημα.

Καμία δημοσίευση για προβολή