Κρίση στη Μέση Ανατολή: Τα τρία πράγματα που μάθαμε από το διάγγελμα Μπάιντεν

Η Ουάσινγκτον έδωσε το πράσινο φως ώστε οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να ξεκινήσουν πλήγματα κατά ιρανικών στόχων σε Ιρακ και Συρία.

Μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται εν μέσω θρήνου και αντίδρασης στην τρομακτική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη μαχητική οργάνωση Χαμάς, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε ένα σπάνιο διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο, στο οποίο είπε ότι η “αμερικανική ηγεσία” είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η ελευθερία ζωντανή τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ανατολική Ευρώπη.

Η ομιλία έρχεται καθώς ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει από το Κογκρέσο την Παρασκευή 14 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια προς το Ισραήλ και 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία. Αν και το διάγγελμα αναφέρθηκε σε όλους και σε όλα, τρία είναι τα βασικά σημεία που ο πλανήτης έμαθε σχετικά τις θέσεις και τις προθέσεις του προέδρου και της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τις εξελίξεις, τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ουκρανία.

Ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν εξέφραζε πάντα μια παλιομοδίτικη πίστη στην ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ενεργούν ως ειρηνοποιός και ηθικός κριτής του κόσμου – μια εικόνα που είχε πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Στο διάγγελμά του συνέδεσε τον αγώνα του Ισραήλ κατά της Χαμάς με την προσπάθεια της Ουκρανίας να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από τα εδάφη της, περιγράφοντας τους αγώνες ως εγγενώς και ουσιωδώς συνδεδεμένους.

Η Χαμάς και ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά έχουν αυτό το κοινό: Και οι δύο θέλουν να εξοντώσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία“, δήλωσε ο Μπάιντεν. Η ομιλία έγινε καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αδυνατούν να εκλέξουν πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσινγκτον και καθώς διαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ αλλά και υπέρ των Παλαιστινίων έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.

Ξέρω ότι έχουμε τις διαιρέσεις μας στην πατρίδα“, δήλωσε ο Μπάιντεν. Προέτρεψε επίσης να μπει ένα τέλος στην “μικροπολιτική, κομματική, θυμωμένη πολιτική“, σε μια φαινομενική αναφορά στο συνεχιζόμενο δράμα της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατη τη διάθεση περισσότερης χρηματοδότησης για το Ισραήλ ή την Ουκρανία – για να μην αναφέρουμε την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει ένα διαφαινόμενο κλείσιμο στα μέσα Νοεμβρίου.

Καμία αποχώρηση/υποχώρηση

Η αντεπίθεση που εξαπέλυσε η Ουκρανία το καλοκαίρι δεν είχε τα αποτελέσματα που πολλοί σύμμαχοι στη Δύση είχαν προβλέψει. Παρόλο που οι ρωσικές αμυντικές γραμμές έχουν παραβιαστεί σε ορισμένα σημεία, το μέτωπο των 700 μιλίων είναι πολύ βαριά ναρκοθετημένο και οχυρωμένο για να επιτρέψει μια σημαντική υποχώρηση, ιδίως δεδομένου ότι ο στρατός της Ουκρανίας είναι πολύ μικρότερος από τον ρωσικό.

Παρόλα αυτά, ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι ακόμη και καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με τον οπλισμό που χρειάζεται για να διεξάγει πόλεμο. Προειδοποίησε επίσης τον Πούτιν ότι αν είχε σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής ή την Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπίζονταν “κάθε σπιθαμή” του εδάφους του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να στείλει αμερικανικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Άλλο Χαμάς, άλλο Παλαιστίνιοι

Η οργάνωση Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, διέσπασε την άμυνα των ισραηλινών συνόρων στην επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά. Λέγεται ότι έχει διαπράξει φρικτές φρικαλεότητες, όπως βιασμούς, βασανιστήρια και αποκεφαλισμούς. Ωστόσο, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, ορισμένοι πανηγύρισαν την εισβολή ως κραυγή του καταπιεσμένου λαού για ελευθερία.

Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, για τις οποίες ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες είπαν ότι ήταν κακώς τοποθετημένες εξαρχής, έχουν μερικές φορές εξελιχθεί σε εκδηλώσεις αντισημιτισμού και εξύμνηση της βίας. Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι φρικαλεότητες που έχει διαπράξει η Χαμάς, ως επί το πλείστον εναντίον αμάχων. “Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε καθαρό, ανόθευτο κακό στον κόσμο“, είπε.

Παράλληλα, ωστόσο, επισήμανε ότι η Χαμάς -που ζητά την πλήρη εξάλειψη του Ισραήλ- δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του παλαιστινιακού λαού, πολλοί από τους οποίους τάσσονται υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Ο Μπάιντεν υποστήριξε εκ νέου αυτή τη δυνατότητα. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αξιοπρέπεια και στην αυτοδιάθεση“, είπε. “Οι ενέργειες των τρομοκρατών της Χαμάς δεν αφαιρούν αυτό το δικαίωμα“.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι ο φονικός βομβαρδισμός της Τρίτης σε νοσοκομείο της Γάζας – για τον οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει ότι δεν ήταν αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, αν και πολλοί, ιδίως στον αραβικό κόσμο, εξακολουθούν να μην είναι πεπεισμένοι – “δεν έγινε από τους Ισραηλινούς“.

Καμία δημοσίευση για προβολή