Κρίση στην Ουκρανία: Για παραπληροφόρηση α λα Ιράκ μιλά η Μόσχα, για κρίση ασφαλείας κρούει τον κώδωνα το ΝΑΤΟ

Κρίση στην Ουκρανία: Για παραπληροφόρηση α λα Ιράκ μιλά η Μόσχα

Καθώς η κατά Ζελένσκι… προγραμματισμένη για χθες εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν συνέβη, Μόσχα και Δύση επιδίδονται σε λεκτικές συγκρούσεις, καθώς η κρίση μοιάζει να αποκλιμακώνεται προς το παρόν.

Όπως… Ιράκ

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Ρωσία, Μιχαήλ Ποπόφ, δήλωσε ότι η Δύση διεξάγει κατά της Ρωσίας μια λεπτομερώς σχεδιασμένη πληροφοριακή επιχείρηση στο πλαίσιο της θεωρίας του «υβριδικού πολέμου». Μάλιστα, σημείωσε ότι ότι ακριβώς η ίδια εικόνα παρατηρούνταν τις παραμονές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. «Τα ίδια ακριβώς αδιάψευστα στοιχεία της κατασκοπίας για το ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, ένας αξέχαστος δοκιμαστικός σωλήνας στα χέρια του Κόλιν Πάουελ στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ποπόφ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υπό την πίεση των ΗΠΑ αυξάνουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, θα φέρουν την ευθύνη για τις αρκετά πιθανές προκλήσεις του Κιέβου κατά των (αυτοανακηρηχθεισών) δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αλλά και για το ότι χρησιμοποιούν κάθε είδους εθνικιστικές ομάδες και μισθοφόρους. Εκτίμησε, δε, ότι με την πρόφαση της ψευδούς ρωσικής απειλής οι Αμερικανοί ανάγκασαν τους συμμάχους τους στο NATO «να συσπειρώσουν τις γραμμές του, ζητώντας τους να αυξήσουν μερικές φορές τις αποστολές όπλων και πολεμοφοδίων στην Ουκρανία».

Η Δύση, είπε, προσπαθεί να ελέγξει τις όποιες μετακινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρωσία στο έδαφός της και να περιορίσει την σχεδιασμένη προετοιμασία τους, αν και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να διευρύνουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη. Τέλος ο Ποπόφ τόνισε ότι δημιουργείται η εντύπωση πως ένας από τους στόχους της πληροφοριακής εκστρατείας των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, είναι να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα και από τα σχέδια της Ουάσιγκτον να ανακτήσει την χαμένη κυριαρχία της στον κόσμο.

Στόχος το φυσικό αέριο

Σε ακόμα πιο σοβαρό τόνο, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποσπάσει από την Ρωσία την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, γι’ αυτό και η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ήταν επωφελής για την ίδια. «Η ενεργειακή συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρώπης, η οποία κάθισε σαν το κόκκαλο στον λαιμό της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να υφαρπάξει μια ακόμη αγορά και μάλιστα μια τέτοια αγορά όπως αυτή του φυσικού αερίου. Γι’ αυτόν τον λόγο η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, μέσω της οποίας πήγαινε το δικό μας αέριο στην Ευρώπη, ήταν επωφελής στο διάστημα όλων αυτών των ετών», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ υποδαυλίζουν τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία προκειμένου να εμποδίσουν την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. «Ο Nord Stream 2, είναι ένα έργο που προσπάθησαν να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο, ώστε να μην υλοποιηθεί ποτέ, μετά να σταματήσουν την κατασκευή του, μετά να επινοήσουν λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και τώρα προσπαθούν να πείσουν όλο τον κόσμο, εφευρίσκοντας κάποια νέα ρωσική “απειλή” προκειμένου να επιβάλουν με αυτό το πρόσχημα περισσότερες κυρώσεις και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα επιχειρήματα, ώστε να τρομάξουν τους Ευρωπαίους με την προοπτική να μην προμηθεύονται από εμάς ενεργειακούς πόρους», δήλωσε η Ρωσίδα διπλωμάτης.

Η κατά ΝΑΤΟ «νέα κανονικότητα»

Από την άλλη πλευρά, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτη ενότητας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας του NATO, με θέμα την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες», προσθέτοντας ότι πλέον υπάρχει μια «νέα κανονικότητα» (new normal), υπό την έννοια ότι η απειλή της Ρωσίας είναι πλέον σταθερή και το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις του.

Ο Νορβηγός επικεφαλής της συμμαχίας υποστήριξε ότι ως τώρα δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης επί του εδάφους, ούτε σε ό,τι αφορά τα ρωσικά στρατεύματα, ούτε το ρωσικό εξοπλισμό γύρω από την Ουκρανία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία. Είπε, επίσης, ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, είναι άνευ προηγουμένου, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και προειδοποίησε ότι η όποια επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει «υψηλό τίμημα» για τη Μόσχα.

Παράθυρο στη διπλωματία

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι υπάρχουν σημάδια ότι η διπλωματία θα μπορούσε να συνεχιστεί. «Το ΝΑΤΟ παραμένει σε ετοιμότητα για διάλογο» με τη Μόσχα, είπε. «Δεν είναι πολύ αργά για τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος της σύγκρουσης και να επιλέξει το δρόμο της ειρήνης», ανέφερε και υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ έχει στείλει γραπτές προτάσεις στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά, οι οποίες αφορούν κυρίως τη διαφάνεια, τον έλεγχο εξοπλισμών και τη μείωση κινδύνου. «Δεν έχουμε ακόμα λάβει την απάντηση της Ρωσίας», ανέφερε. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ανησυχίες της Μόσχας», πρόσθεσε.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του», δηλαδή στο δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει το δρόμο του και να υπερασπίζεται τους Συμμάχους του. Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει την ενίσχυση της άμυνάς του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με την ανάπτυξη επιπλέον ομάδων μάχης, σε μακροπρόθεσμη βάση. Τόνισε, ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν «απειλή», για τη Ρωσία αλλά πρόκειται για «δυνάμεις άμυνας».

Συζήτηση και στην ΕΕ

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη το μεσημέρι, οι ηγέτες της ΕΕ, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των χωρών-μελών της με τις χώρες της Αφρικανικής Ένωσης, θα συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία και τις τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση ο προεδρεύων της Ένωσης, Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, οι οποίοι είχαν επαφές με Ρωσία-ΗΠΑ-Ουκρανία όλες τις προηγούμενες μέρες, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα ενημερώσουν για την πορεία των πραγμάτων. Επίσης, ο Σολτς θα μιλήσει και για την επικοινωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για το θέμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία «δεν φοβάται» και «θα αμυνθεί» απέναντι στη Ρωσία. «Δεν φοβόμαστε καμία πρόγνωση, δεν φοβόμαστε κανέναν (…) επειδή θα αμυνθούμε», είπε ο Ζελένσκι από τη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς. Νωρίτερα, ο Ζελένσκι παρακολούθησε στρατιωτικές ασκήσεις και πατριωτικές τελετές, την ώρα που οι δυτικές χώρες δήλωναν ότι δεν παρατηρούν αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας.

Καμία δημοσίευση για προβολή