Κρίση στην Ουκρανία: Παγκόσμια παγωμάρα από τη ρωσική εισβολή, σκληρές απαιτήσεις από τη Μόσχα, κυρώσεις από τη Δύση

Νέο παγκόσμιο σκηνικό εκτυλίσσεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης όταν ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλλουν στην Ουκρανία, προκαλώντας τρόμο στο Κίεβο και παγωμάρα στη Δύση.

Αρχής γενομένης με μαζικούς βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας, ρωσικές δυνάμεις εισέβαλλαν στην Ουκρανία από την ανατολή, το βορρά και το νότο, σφυροκοπώντας στρατιωτικές και στρατηγικές υποδομές, ενώ, παράλληλα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις -άρματα και στρατιώτες- προελαύνουν προς το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις.

Παράδοση ζητά η Ρωσία

Το απόγευμα της Πέμπτης το Κρεμλίνο διά στόματος του port parole της ρωσικής προεδρίας, Ντιμίτρι Πέσκοφ, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να συζητήσει τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας, περιγράφοντας ένα ιδιαίτερα σκληρό πλαίσιο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος συναντώντας πολύ μικρή αντίσταση.

Σύμφωνα με τον Πέσκοφ, οι όροι της Μόσχας περιλαμβάνουν «ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατικοποίηση της χώρας» τονίζοντας ότι αν το Κίεβο συμφωνήσει στους όρους του Κρεμλίνου και τους ικανοποιήσει άμεσα, θα ακυρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Σημειώνεται ότι υπό ρωσική κατοχή βρίσκεται ήδη το 45% της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, πηγή κοντά στην κυβέρνηση του Ζελένσκι, που επικαλείται το Newsweek, αναφέρει πως η χώρα θα έχει παραδοθεί στους Ρώσους «μέσα στις επόμενες 96 ώρες». Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ως αργά το απόγευμα μάχες διεξάγονταν στο Τσερνομπίλ και και στο Χοστομέλ, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, με τον ρωσικό στρατό να έχει πατήσει ήδη πόδι στα ανατολικά, σε Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ και στα νότια, σε Μαριούπολη και Χερσώνα.

Τρόμος στο Κίεβο

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει κηρύξει γενική επιστράτευση, ζήτησε χειροπιαστές κυρώσεις στη Ρωσία και ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα. Επίσης, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τις άλλες χώρες να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία αμέσως και να παράσχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο και σε άλλα σημεία της χώρας οι κάτοικοι τελούν σε κατάσταση πανικού, καθώς διαρκώς ακούγονται σειρήνες που τους καλούν να προφυλαχθούν. Παράλληλα, σε κεντρικές αρτηρίες της ουκρανικής πρωτεύουσας παρατηρήθηκαν φαινόμενα συμφόρησης καθώς χιλιάδες κάτοικοι επιχειρούσαν να απομακρυνθούν προς τα δυτικά της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η Δύση καταδικάζει την επιθετικότητα της Ρωσίας και ετοιμάζει μπαράζ κυρώσεων που, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα χτυπήσουν σοβαρά την οικονομία αλλά και την παγκόσμια υπόσταση της Ρωσίας. Μάλιστα, ήδη κάποιες χλωρες έχουν συγκεκριμενοποιήσει τις κυρώσεις αυτές.

Κυρώσεις από ΗΠΑ – ΕΕ – Βρετανία

Για παράδειγμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε νέα συνέντευξή του ανακοίνωσε ότι θα χτυπήσει το ρούβλι και ότι θα περιορίσει τις δουλειές της Ρωσίας σε όλα τα νομίσματα. Επίσης, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας θα αποκοπούν άμεσα, από σήμερα κιόλας, από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Πρόσθεσε ότι θα εφαρμοστούν περαιτέρω κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα που αποκομίζουν κέρδη από τη συγκεκριμένη κατάσταση και δήλωσε ότι εξουσιοδοτεί την ανάπτυξη νέων δυνάμεων τόσο στη Γερμανία, όσο και στις χώρες συμμάχους στη Βαλτική, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη εκπονήσει σχέδια ταχείας επέμβασης αν αυτό χρειαστεί.

Οι ηγέτες των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και σε εκείνους της ενέργειας και των μεταφορών, ενώ θα επιβληθούν και έλεγχοι στις εξαγωγές προς το ρωσικό κράτος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη “μαύρη λίστα” της Ένωσης θα προστεθούν και άλλοι Ρώσοι πολίτες και αξιωματούχοι, μετά την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε ότι στο πλαισιο των κυρώσεων που θα επιβάλλει η χώρα του, θα «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία μεγάλων ρωσικών τραπεζών και θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα παυθεί η χρηματοδότηση για τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες και το κράτος από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, θα δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία 100 φυσικών προσώπων ή φορέων και θα σταματήσουν οι εξαγωγές ειδών υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού για διυλιστήριο πετρελαίου.

«Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει»

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς την αποκοπή της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σημείωσε ότι «ο Πούτιν δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ένα μέλλον ειρήνης και ελευθερίας», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ούτε η Γερμανία ούτε το ΝΑΤΟ πρόκειται να παρέμβουν στρατιωτικά στη διένεξη. «Αυτό θα οδηγούσε στην καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, «με την πρώτη εδώ και σχεδόν 80 χρόνια απόπειρα δια της βίας μετατόπισης συνόρων» στην Ευρώπη, συνέχισε. «Ο Πούτιν θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Αλλά δεν υπάρχει επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δεν υπάρχει επιστροφή στον 19ο αιώνα, δεν υπάρχει επιστροφή στο 1989», τόνισε και υπενθύμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο να μην προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας… εξαιρούν τον ενεργιακό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ γίνεται αναφορά στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας, ώστε να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ηγέτες των 27 συμφώνησαν στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες επικεντρώνονται στον χρηματοπιστωτικό και τον εμπορικό τομέα.

Καμία δημοσίευση για προβολή