Κρίση στην Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ «βλέπει» επίθεση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία, καλεί τη Μόσχα να κάνει πίσω

Την πεποίθηση ότι η Ρωσία, μετά την αναγνώριση την ανεξαρτησίας του Ντονμπάς και την έγκριση από τη Δούμα της επέμβασης στο εξωτερικό της χώρας, πλέον ετοιμάζεται για μετωπική επίθεση στην Ουκρανία εξέφρασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής της συμμαχίας με την Ουκρανία (NUC).

Ο Νορβηγός πολιτικός σημείωσε -σύμφωνα με το Reuters- ότι «όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η Ρωσία συνεχίζει να σχεδιάζει επίθεση πλήρους κλίμακας κατά της Ουκρανίας», τονίζοντας ότι «καταδικάζουμε την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονμπάς» και υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση του Ρώσου Προέδρου, να ζητήσει από την ρωσική βουλή άδεια για την αποστολή στρατευμάτων της χώρας στο εξωτερικό, επιτείνει την ρωσική επιθετική συμπεριφορά.

Σε αυξημένη ετοιμότητα το ΝΑΤΟ

Όπως τόνισε, η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία από το 2014 (όταν προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας), και τώρα βλέπουν να υφίσταται νέα εισβολή. «Συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να κάνει πίσω… ποτέ δεν είναι αργά για να αποτραπεί η επίθεση», πρόσθεσε ο Στολτενμπεργκ προτρέποντας τη Μόσχα να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική στήριξη στο Κίεβο και συνεχίζει να παρακολουθεί τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην περιοχή του Ντονμπάς .

Ο κ. Στολτενμπεργκ πρόσθεσε ακόμη ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να κάνουν ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να θωρακιστεί η Συμμαχία έναντι επιθετικών κινήσεων, ενώ τόνισε ότι ήδη 100 μαχητικά αεροσκάφη και 120 πλοία βρίσκονται σε κατάσταση «αυξημένης ετοιμότητας». Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 εξέφρασαν την «απαρέγκλιτη στήριξή» τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε χθες την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών του Ντονμπάς.

Συγκρατημένα αισιόδοξο το Κίεβο

«Οι υπουργοί Εξωτερικών καταδικάζουν σθεναρά την καταπάτηση, εκ μέρους της Ρωσίας, των διεθνών δεσμεύσεών της» ανέφερε η Βρετανή ΥΠΕΞ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους της των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας. Την πρωτοβουλία για τη συζήτηση του Ουκρανικού ζητήματος στην G7 έλαβε νωρίτερα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.

Όσον αφορά στην κατάσταση στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της χώρας εμφανίζεται «συγκρατημένα αισιόδοξη» ότι οι σύμμαχοί της αρχίζουν τελικά να ακούν το Κίεβο όταν μιλάει για την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι θα συζητήσει περαιτέρω το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Ο Κουλέμπα επικοινώνησε επίσης με τη Βρετανία και με άλλες χώρες, ζητώντας τους να στείλουν όπλα στην Ουκρανία και να της δώσουν εγγυήσεις για τη μελλοντική ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καμία δημοσίευση για προβολή