Κριστίν Λαγκάρντ : Οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης βελτιώνονται. “Αναμένουμε επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας από το τρέχον τρίμηνο

Κριστίν Λαγκάρντ

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι από το τρέχον τρίμηνο αναμένεται η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, έστειλε χθες  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την ομιλία της στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τί είπε για τον πληθωρισμό 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, τόνισε ότι οι προοπτικές για την οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι καλύτερες, καθώς βελτιώνεται η κατάσταση με την πανδημία και προχωρούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Σχετικά με τον πληθωρισμό που έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στην ευρωζώνη, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε προσωρινούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι ισχυρές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Προέβλεψε, πάντως, ότι ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω προς το φθινόπωρο.

Μεγάλο επίτευγμα η ευρωπαϊκή προσέγγιση κατά τη διάρκεια της κρίσης

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε όλους τους τομείς της οικονομίας και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητα για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.

Τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης είναι ένα «μεγάλο επίτευγμα» και πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

Κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι από την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, το μακροοικονομικό πλαίσιο έχει αλλάξει ριζικά.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα «πιο χρήσιμο πλαίσιο, με διαφανείς, ευέλικτους και αξιόπιστους δημοσιονομικούς κανόνες για να έχουμε βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές».

Τέλος, σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι έχουν συχνά επικριθεί λόγω των πιθανών παρενεργειών τους, αλλά η εκτίμηση της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι θετική, καθώς τα οφέλη συνεχίζουν να υπερβαίνουν το κόστος.

Από το newsroom του Economico, με πληροφορίες από το  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή