Κριστίν Λαγκάρντ: «Πολύ λίγη» για την ηγεσία της ΕΚΤ, λένε οι εργαζόμενοι της Τράπεζας

Τις έντονες αντιδράσεις του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνεχίζουν να προκαλούν δηλώσεις στελέχους της τράπεζας

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν εντυπωσιάζει στην ΕΚΤ. Όπως μεταδίδει το Politico επικαλούμενο έρευνα του συνδικάτου εργαζομένων της ΕΚΤ, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν πως η Λαγκάρντ είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της ΕΚΤ τώρα, με το 50,6% να χαρακτηρίζουν τη συνολική της επίδοση στο πρώτο μισό της οκταετούς θητείας της ως «πολύ φτωχή» ή «φτωχή».

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ενθουσιώδεις αναφορές που έτυχαν οι προκάτοχοί της, Μάριο Ντράγκι και Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε παρόμοιες έρευνες στο τέλος της θητείας τους. Λιγότερο από ένας στους 10 κατέταξε τον Ντράγκι «πολύ φτωχό» ή «φτωχό», ενώ το 55% αξιολόγησε τις επιδόσεις του ως «πολύ καλές» ή «εξαιρετικές». Μόνο το 14,5% των συμμετεχόντων χαρακτήρισε την απόδοση του Τρισέ ως «πολύ φτωχή» ή «φτωχή».

Τα σχόλια στην έρευνα, η οποία περιλάμβανε απαντήσεις από 1.159 από τα περίπου 4.500 μέλη του προσωπικού της ΕΚΤ, υποδεικνύουν εκτενή δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι εμπλέκεται υπερβολικά στην πολιτική και χρησιμοποιεί την ΕΚΤ για να ενισχύσει την προσωπική της ατζέντα, κάτι που δεν έχει βοηθήσει το κύρος της κεντρικής τράπεζας.

«Ο Μάριο Ντράγκι ήταν εκεί για την ΕΚΤ ενώ η ΕΚΤ φαίνεται να είναι εκεί για την Κριστίν Λαγκάρντ», έγραψε ένα μέλος του προσωπικού. Αρκετοί ερωτηθέντες υπέδειξαν ότι η γαλλίδα πρώην υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την τράπεζα ως εφαλτήριο για την επιστροφή της στην πολιτική.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ χαρακτήρισε την έρευνα ως εσφαλμένη. «Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πλήρως επικεντρωμένοι στο καθήκον τους και έχουν εφαρμόσει πολιτικές για να ανταποκριθούν σε πρωτοφανή γεγονότα τα τελευταία χρόνια, όπως η πανδημία και οι πόλεμοι», είπε.

Η ΕΚΤ είπε ότι λαμβάνει σχόλια από το προσωπικό μέσω τακτικών ερευνών που γίνονται σύμφωνα με τα επαγγελματικά πρότυπα και ότι αυτές συνήθως αντλούν περίπου 3.000 απαντήσεις.

Τι λένε οι εργαζόμενοι της ΕΚΤ για τη Λαγκάρντ 

Μόνο το 38% των ερωτηθέντων υποστήριξε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν κατά τη θητεία της Κριστίν Λαγκάρντ, με τους υπόλοιπους να χωρίζονται μεταξύ εκείνων που διαφώνησαν και εκείνων που δεν εξέφρασαν άποψη. Αντίθετα, ο Ντράγκι απολάμβανε την έγκριση του 64% στο τέλος της θητείας του.

Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ αντιμετώπισε μερικές δύσκολες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας παγκόσμιας πανδημίας και ενός πολέμου στην Ευρώπη που συνέβαλαν στην ιστορική έκρηξη του πληθωρισμού παγκοσμίως.

Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να επιτύχει την επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών που είχε υποσχεθεί. Στο 2,9% τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται πολύ μακριά από το ανώτατο όριο του 10,6%, αλλά παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2%. Η περαιτέρω πρόοδος προς αυτόν τον στόχο αναμένεται ευρέως να επιβραδυνθεί φέτος.

Σε αυτό το περιβάλλον, η ΕΚΤ θα πρέπει να επικεντρωθεί στον πρωταρχικό της στόχο για τη μείωση του πληθωρισμού, είπαν οι υπάλληλοι της τράπεζας. «Η ΕΚΤ έχει επικεντρωθεί σε θέματα πέρα ​​από τον καθορισμένο στόχο της, σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός ήταν στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της ΕΕ», είπε ένα μέλος του προσωπικού. Εκτός από τις συχνές παρεμβάσεις σε θέματα όπως η ισότητα των φύλων, αρκετοί ανέφεραν ως παράδειγμα την απόφαση της ΕΚΤ να πάρει μέρος στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ άλλοι μίλησαν για υπερβολικά ταξίδια για σκοπούς που δεν σχετίζονται με τις βασικές δραστηριότητες της ΕΚΤ.

Παρά την ευρεία δυσαρέσκεια, υπήρξε σαφής υποστήριξη για τη Λαγκάρντ σε ορισμένους τομείς. Η πλειοψηφία υποστήριξε την απόφασή της να συμπεριλάβει την προστασία του περιβάλλοντος στον στόχο της ΕΚΤ, μια από τις καθοριστικές πρωτοβουλίες της προεδρίας της.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η έρευνα «περιλαμβάνει θέματα για τα οποία είναι υπεύθυνο το Εκτελεστικό Συμβούλιο ή το Διοικητικό Συμβούλιο και όχι αποκλειστικά ο Πρόεδρος και δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της IPSO, Επιπλέον φαίνεται ότι το ερωτηματολόγιο θα μπορούσε να συμπληρωθεί πολλές φορές από το ίδιο άτομο». Η Ipso το έχει αναγνωρίσει ως πιθανό ελάττωμα, ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα διεξήχθη χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο και εργαλεία με την έρευνα που διεξήχθη στο τέλος της προεδρίας του Ντράγκι.

Η Λαγκάρντ μπορεί να μην εκπλαγεί ιδιαίτερα που κατέλαβε χαμηλότερη θέση στη νομισματική πολιτική σε σχέση με τον Ντράγκι, ο οποίος πιστώνεται ότι έσωσε μόνος του το ευρώ. Ωστόσο, αυτό που ίσως βρει σοκαριστικό είναι ότι κατέλαβε επίσης πολύ χειρότερη θέση από τους Ντράγκι και Τρισέ σε εσωτερικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των κύριων θεμάτων που πρωταγωνιστούν στο έργο της, όπως η προώθηση της διαφορετικότητας και η λήψη αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς.

Και οι δύο προκάτοχοί της έλαβαν επίσης αρνητικές βαθμολογίες για τον χειρισμό των εσωτερικών υποθέσεων, αλλά το προσωπικό ήταν καυστικό για τη Λαγκάρντ, με σχεδόν τα τρία τέταρτα να εκφράζουν δυσαρέσκεια για την προσέγγισή της στη διοίκηση. Κάποια από αυτά ήταν συνηθισμένες διαμαρτυρίες για θέματα όπως η κοινή εργασία σε κοινό χώρο, περιορισμοί στην εργασία από το σπίτι και αυξήσεις μισθών που δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό. Αλλά άλλοι ισχυρισμοί προχώρησαν πολύ πιο μακριά.

«Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρεται γενικά ως μια αυταρχική ηγέτης που δεν ενεργεί απαραίτητα σύμφωνα με τις αξίες που διακηρύσσει», ανέφερε η IPSO στην περίληψη των σχολίων που συνέταξε σε έκθεση. Τόνισε τη δυσαρέσκεια για αντιληπτές διπλές προτάσεις, για παράδειγμα στους ισχυρισμούς ότι το προσωπικό ενθαρρύνεται να εκφράζει τις ανησυχίες του, αλλά στη συνέχεια επιπλήττεται εάν τις συμμερίζεται ανοιχτά.

Άλλα παράπονα κυμαίνονται από υπερβολικό φόρτο εργασίας έως άγχος και έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία πρόσληψης. Η ανησυχία για τα «εθνικά κλάστερς» εντός της τράπεζας έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των ημερών της, αν και η έκθεση έδειξε κάποια εμπιστοσύνη ότι αυτό μπορεί τώρα να βελτιώνεται.

Είναι εντυπωσιακό ότι ούτε οι άνδρες, ούτε οι γυναίκες υπάλληλοι είναι ευχαριστημένοι με τις προσπάθειες της Λαγκάρντ για μεγαλύτερη διαφορετικότητα, καθώς και τα δύο φύλα προτιμούν σαφώς τις πολιτικές του προκατόχου της, ο οποίος εισήγαγε για πρώτη φορά στόχους για το φύλο. Ενώ η πλειονότητα συμφώνησε μαζί τους όταν ο Ντράγκι έθεσε το θέμα, η υλοποίησή τους από τη Λαγκάρντ γίνεται αντιληπτή ως «αντιπαραγωγική και μεροληπτική», αναφέρει η έκθεση.

«Τα θέματα φύλου έχουν διχάσει σοβαρά το προσωπικό», παρατήρησε ένας ερωτώμενος.

Η αποδοχή των πολιτικών διαφορετικότητας από τους άνδρες μειώθηκε ελαφρώς περισσότερο από την έγκριση των γυναικών, υποδηλώνοντας έναν βαθμό προκατάληψης, αλλά η γυναικεία αποδοχή μειώθηκε κατά 17% σε σχέση με την εποχή του Ντράγκι. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες είπαν ότι «διαφωνούν» ή «διαφωνούν έντονα» με την προσέγγιση της Λαγκάρντ.

Έχασε την εμπιστοσύνη

Η δυσαρέσκεια δεν περιορίζεται στην απόδοση του «αφεντικού». Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η εμπιστοσύνη προς το εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο ήταν, είτε ανύπαρκτη, είτε πολύ χαμηλή μεταξύ του 59% των ερωτηθέντων. Αυτό αντιπροσωπεύει μια απότομη πτώση από το ήδη υψηλό 40% που αναφέρθηκε σε μια ξεχωριστή έρευνα μόλις πριν από ένα χρόνο.

  • Με πληροφορίες από Politico

Καμία δημοσίευση για προβολή