Κυνικός Πούτιν: Δεν είναι υπεύθυνη η Ρωσία για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, «απλώς πατήστε το κουμπί» για τον Nord Stream 2

Ανοιχτός εκβιασμός από τη Ρωσία με επίκεντρο το φυσικό αέριο

Με κυνισμό αντιμετώπισε ο Ρώσος πρόεδρος τα σοβαρότατα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αποσείοντας κάθε ευθύνη της Μόσχας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και ασκώντας κριτική στις Βρυξέλλες για την «πράσινη μετάβαση» που σχεδιάζουν.

«”Αναστήστε” τον Nord Stream 2»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά το τέλος της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, σχολιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με την παροχή φυσικού αερίου, σημείωσε με εντελώς «άνετο» ύφος ότι «ο Nord Stream 1 έχει κλείσει, λοιπόν. Εν κατακλείδι, εάν επείγεστε, εάν είναι σας τόσο δύσκολο, άρετε τις κυρώσεις από τον Nord Stream 2. Κάθε χρόνο 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Απλά πατήστε το κουμπί και όλα θα προχωρήσουν», ουσιαστικά επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες για την ενεργειακή κρίση στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Το γερμανικό «πάγωμα»

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το πρώτο μέτρο που έλαβε η Γερμανία ήταν να μην δώσει πιστοποίηση στον αγωγό, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω Βαλτικής (αφήνοντας εκτός πορείας του την Ουκρανία), ουσιαστικά «παγώνοντας» τη λειτουργία του, αλλά και περιορίζοντας τις πηγές τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο. Τώρα το «Spiegel» αναφέρει ότι εξετάζεται η απαλλοτρίωση του τμήματος του συστήματος σωληνώσεων που βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος και η αποκοπή του από τον υπόλοιπο αγωγό, ώστε οι σωλήνες που οδηγούν στη θάλασσα να συνδεθούν με σταθμό LNG.

Η διαμάχη με τις ΗΠΑ

Ο αγωγός Nord Stram 2 που έχει μήκος πάνω από 1.200 χιλιόμετρα κόστισε 11 δισεκατομμύρια δολάρια και σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει τη ροή φυσικού αερίου μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, είχε προκαλέσει σοβαρές τριβές μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον, καθώς οι ΗΠΑ αντιτίθεντο και μάλιστα σθεναρά στην κατασκευή του, θεωρώντας ότι με τη λειτουργία του θα αύξανε δραματικά η εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και προχωρώντας, μάλιστα, και σε κυρώσεις σε βάρος του έργου, αν και το 2021 ο πρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ να τις άρει, υπό τη δέσμευση του Βερολίνου ότι θα στηρίξει άλλες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Εγκώμιο στον Ερντογάν

Ταυτόχρονα ο Πούτιν έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει γίνει μία από τις πιο αξιόπιστες χώρες διανομής των πηγών ενέργειάς μας, συμπεριλαμβανομένου του αερίου, όχι μόνο για τις δικές της ανάγκες, αλλά επίσης και για τις χώρες της ΕΕ». Μόσχα και Άγκυρα μοιάζουν να έρχονται όλο και πιο κοντά το τελευταίο διάστημα, με τον Πούτιν και τον Ερντογάν να δηλώνουν ότι οι δύο χώρες επιδιώκουν την ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία και εμβάθυνση των σχέσεών τους σε πολλούς και διάφορους τομείς, με τη Ρωσία να σκοπεύει να αξιοποιήσει την Τουρκία ως ενδιάμεσο σταθμό για τις εξαγωγές της.

Καμία δημοσίευση για προβολή