“Λάμπει” ο χρυσός – Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εν μέσω αβεβαιότητας

Η τιμή του χρυσού ανέκαθεν στη σύγχρονη εποχή αποτελούσε "βαρόμετρο" αβεβαιότητας, ρευστότητας και μεταβλητότητας στην παγκόσμια οικονομία, αντικατοπτρίζοντας και ενδεχόμενους σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους στην εμπορική δραστηριότητα.

ΓΧρυσός: «Στοιχήματα» για 3.000 δολ. η ουγκιά και προβληματισμός

Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 2.135,39 Δολαρίων ΗΠΑ ανά ουγγιά (31,1 γραμμάρια) ανήλθε η τιμή του χρυσού κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Ασιατικών αγορών νωρίτερα σήμερα, ξεπερνώντας προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Η τιμή του χρυσού ανέκαθεν στη σύγχρονη εποχή αποτελούσε “βαρόμετρο” αβεβαιότητας, ρευστότητας και μεταβλητότητας στην παγκόσμια οικονομία, αντικατοπτρίζοντας και ενδεχόμενους σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους στην εμπορική δραστηριότητα. Τόσο ο χρυσός, όσο και το Ελβετικό Φράγκο, ενισχύονται τακτικά σε εποχές αβεβαιότητας, προσελκύοντας κεφάλαια ως επενδυτικά “καταφύγια”.

Το σημερινό ρεκόρ του πολύτιμου μετάλλου αποδίδεται τόσο σε αυξημένους εμπορικούς κινδύνους που εκτιμά η επενδυτική κοινότητα πως πηγάζουν από την επανέναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς – μεταξύ άλλων με επιθέσεις σε τρία εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου – όσο και στην ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τον χρονισμό και τη σειρά αποκλιμάκωσης των παρεμβατικών επιτοκίων κυρίως των Federal Reserve Bank (Fed, Δολάριο ΗΠΑ), Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ECB, Ευρώ) και Τραπέζης Αγγλίας (BoE, Στερλίνα).

Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε επιφυλάσσει σωρεία ανακοινώσεων οικονομικών μεγεθών σε μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων για την πορεία της απασχόλησης. Χαρακτηριστικό της εύθραυστης “ισορροπίας” στην οποία λειτουργούν σήμερα οι αγορές συναλλάγματος και ομολόγων είναι, ότι αν την ερχόμενη Παρασκευή ανακοινωθεί στις ΗΠΑ ήπια μείωση της ανεργίας, αυτό θα θεωρηθεί πως υποστηρίζει την πρόωρη – την Άνοιξη – μείωσή τους από την Fed, όπως ευρέως αναμένει η αγορά και “ποντάρουν” οι κερδοσκόποι.

Αν όμως ανακοινωθεί μια μεγαλύτερη της αναμενόμενης από την αγορά μείωσης της ανεργίας, παρ’ ότι αντικειμενικά αυτό θα αποτελέσει στοιχείο θετικό για την ανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας και ενάντια στην πιθανότητα να βιώσει μια ήπια ύφεση το 2024, παρά ταύτα θα ενισχύσει το Δολάριο ΗΠΑ με έναν στρεβλό τρόπο, μόνον επειδή η δυναμικότερη συρρίκνωση του αριθμού ανέργων προοιωνίζεται αυξητικές πιέσεις στους μισθούς, κατά συνέπεια ανοδική τάση στον πληθωρισμό, άρα εν τέλει καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων της Fed, που έχει ως βασικό της στόχο την τιθάσσευση του πληθωρισμού μέχρι το μέγιστο επίπεδο 2%.

Πρακτικά, οι αγορές τελούν σε κατάσταση επαυξημένης αβεβαιότητας και κρέμονται από τα χείλη των αξιωματούχων των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών επί Γης και μικροφιλτράρουν κάθε σχετική είδηση σε αναζήτηση κατεύθυνσης.

Καμία δημοσίευση για προβολή